Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Η πρώτη επιθυμία των ξενιτεμένων παιδιών στη μαμά τους, το «Έβερεστ» των νέων νοικοκυρών, το απόλυτο comfort food. Η εικόνα αυτή του «τούβλου» από μακαρόνια, κιμά και μπεσαμέλ μέσα στο πιάτο, έχει κάνει το παστίτσιο, αν όχι το αγαπημένο, ένα από τα 3 αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων. «Όπου ακούς παστίτσιο... κάτσε και κράτα μεγάλο πιρούνι» θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή της γνωστής παροιμίας και ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας μυεί στον γευστικό πειρασμό, δείχνοντάς μας πως να φτιάξουμε το πιο λαχταριστό και μυρωδάτο παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Η πρώτη επιθυμία των ξενιτεμένων παιδιών στη μαμά τους, το «Έβερεστ» των νέων νοικοκυρών, το απόλυτο comfort food. Η εικόνα αυτή του «τούβλου» από μακαρόνια, κιμά και μπεσαμέλ μέσα στο πιάτο, έχει κάνει το παστίτσιο, αν όχι το αγαπημένο, ένα από τα 3 αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων. «Όπου ακούς παστίτσιο... κάτσε και κράτα μεγάλο πιρούνι» θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή της γνωστής παροιμίας και ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας μυεί στον γευστικό πειρασμό, δείχνοντάς μας πως να φτιάξουμε το πιο λαχταριστό και μυρωδάτο παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ. Δείτε τα υλικά και τη συνταγή:
Υλικά
• 1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
• 1/2 φλ. κεφαλοτύρι {Για τη σάλτσα κιμά}
• 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
• 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
• 1 σφ. κονιάκ
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 1 δαφνόφυλλο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Για τη μπεσαμέλ
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. αλεύρι
• 1 λίτρο γάλα
• 1/2 φλ. κεφαλοτύρι
• 2 κρόκοι αυγού
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα( να γίνουν ομοιογενές μίγμα). Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγού(δυνατά για να μην ψηθούν) και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε.
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια.(altente). Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Τα πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Στρώνουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια (μπορούμε επίσης να τα ανακατώσουμε όλα μαζί). Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 45΄-50΄.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα( να γίνουν ομοιογενές μίγμα). Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγού(δυνατά για να μην ψηθούν) και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε.
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια.(altente). Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Τα πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Στρώνουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια (μπορούμε επίσης να τα ανακατώσουμε όλα μαζί). Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 45΄-50΄.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.