Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Κλείδωσε» η συμφωνία για το restart της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος»

Καθοριστικός ο ρόλος Γεωργιάδη & Βεσυρόπουλου
Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων της Βαρβαρέσος και την παροχή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες

τράπεζες και η ιδιοκτησία της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας. Όπως επιβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι συζητήσεις των δύο πλευρών, με την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα θέματα που είχαν τεθεί επί τάπητος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως άμεσα θα υπογραφεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης προς την εταιρεία, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, με σταδιακές εκταμιεύσεις στο τμήμα που αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιήσει η κλωστοϋφαντουργία.

Η Βαρβαρέσος, που ιδρύθηκε πίσω στο 1974, τα τελευταία χρόνια, με την έμπρακτη κεφαλαιακή στήριξη των βασικών μετόχων, επιχειρεί παραγωγική «αντεπίθεση». Την άνοιξη του 2017, σε συνεργασία με την PWC, υπέβαλλε αίτημα αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της καθώς και αίτημα για τη χρηματοδότηση του Επενδυτικού Σχεδίου στις δανείστριες τράπεζες. Το σχέδιο που επικαιροποιήθηκε από την Grant Thornton εξαρχής προέβλεπε τη συμμετοχή των ιδιοκτητών με «φρέσκο χρήμα» στο εγχείρημα. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ΑΜΚ που καλύφθηκε από τους βασικούς μετόχους και με τη βοήθεια επιχορήγησης, ξεκίνησε να υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα 4,75 εκατ.ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής της δραστηριότητας, με στόχο την ενίσχυση των (ήδη σημαντικών) εξαγωγών, την αύξηση των πωλήσεων και την είσοδο σε νέες καινοτόμες αγορές με προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Από τις αρχές του 2018 και μέχρι σήμερα η Βαρβαρέσος έπρεπε να αντιμετωπίσει, να προχρηματοδότησει και να αποκαταστήσει της συνέπειες από πυρκαγιά σε μονάδα της παράλληλα να υλοποιεί το επενδυτικό πρόγραμμα της χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση, να αναπτύσσει νέα προϊόντα για νέους πελάτες, να δημιουργήσει ένα νέο πελατολόγιο και να υλοποιήσει την ΑΜΚ. Κατά συνέπεια, η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες ήταν επιτακτική.

Το χρηματοδοτικό σχήμα του Επιχειρηματικού Σχεδίου της εταιρείας αφορά σε ίδια κεφάλαια 875.896 ευρώ (18,45%), τα οποία καλύφθηκαν από την πρόσφατη ΑΜΚ, μακροπρόθεσμο δανεισμό 2.376.076 ευρώ (50,05%) και επιχορήγηση 1.495.432 ευρώ (31,50%). Η βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία τον περασμένο Απρίλιο είχε λάβει το 25% της επιδότησης του επενδυτικού της σχεδίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως προβλέπει το business plan. Εκκρεμούσαν, ωστόσο, ορισμένες τεχνικές, πλην σημαντικές, λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία της εταιρείας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και τη χρηματοδότησή του επενδυτικού της πλάνου από τις τράπεζες.

Στην εξεύρεση λύσης για τη Βαρβαρέσος, όπως αναφέρουν πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που διαμείφθηκαν, καταλυτικό ρόλο είχε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο υπουργός είχε επισκεφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την μονάδα της Βαρβαρέσος στη Νάουσα, δηλώνοντας απόλυτα εντυπωσιασμένος από τις προοπτικές της βιομηχανίας. Στο λογαριασμό του στο Twitter είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μία εκπληκτικής ποιότητας βιομηχανία που χρειάζεται όμως την μεγαλύτερη ταχύτητα από πλευράς των τραπεζών. Είναι κρίμα να έχεις πελάτες για εξαγωγές και να μην μπορείς να καλύψεις την ζήτηση λόγω μειωμένης παραγωγής. Είμαστε δίπλα τους».

Πλέον, με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται άμεσα και να στηρίζουν το εγχείρημα, η προς επικύρωση συμφωνία για τη Βαρβαρέσος αναμένεται να δώσει νέα προοπτική στην εταιρεία.

Ήδη στα αποτελέσματα εξαμήνου 2019, η διοίκηση αναφέρει πως με α) την υλοποίηση συμφωνίας με τις δανείστριες Τράπεζες, β) την έγκριση του νέου επενδυτικού σχεδίου, γ) την είσοδο νέων κεφαλαίων, δ) τη βελτίωση του προϊοντικού μείγματος και ε) τις συνεργασίες με νέους πελάτες, θα μπορέσει να ξεπεράσει σταδιακά τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζει, να βελτιώσει τα μεγέθη της και να περάσει σε κερδοφορία, σε μία περίοδο που συνολικά ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται σε ανάκαμψη.

Να σημειωθεί πως πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 6,1 εκατ. ευρώ, έναντι 8,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018 μειωμένος κατά 27%, λόγω καθυστέρησης χρηματοδότησης του εγκεκριμένου στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 επιχειρηματικού σχεδίου της από τις τράπεζες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Οι εξαγωγές κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 5,65 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 92% των συνολικών πωλήσεων. Τα EBITDA ανήλθαν σε ζημίες 1,83 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 38,94 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στο ποσό των 30,7 εκατ.ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 11,2 εκατ.ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ