Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η διοίκηση της ΕΒΖ ρίχνει ευθύνες στους παραγωγούς για την φετινή φύτευση τεύτλων

Με μια «απολογιστική» ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για τις φυτεύσεις τεύτλων που έγιναν φέτος (18.000 στρέμματα), αλλά ρίχνει το «μπαλάκι» στους ίδιους τους παραγωγούς, αφού όπως υποστηρίζει «μια μερίδα παραγωγών προέβη καλόπιστα σε καλλιέργεια τεύτλων». Ερμηνεύοντας την λέξη «καλόπιστα» φαίνεται να «αδειάζει» την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που έδωσε το «πράσινο φως» για τις φυτεύσεις και να ετοιμάζεται να κάνει μια «ηρωική έξοδο». Προσθέτει ακόμη στην σχετική ανακοίνωση ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους παραγωγούς ότι «η εταιρεία αδυνατεί να προβεί στη λειτουργία των παραγωγικών της εργοστασίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια τεύτλων για το έτος 2019». Κάνοντας απολογισμό του έργου της τονίζει ότι «στους 15 μήνες της θητείας μας κατορθώσαμε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις, που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις προς τους παραγωγούς».

Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών πέρσι έγινε με μέριμνα του κράτους και με απόφαση του ΥπΑΑΤ πληρώθηκαν οι ενισχύσεις de minimis.

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης, τρεις είναι οι υποψήφιοι μισθωτές των δύο εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων της ΕΒΖ, η Innovation Brain του Λούκας Φέκερ, η Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση και η κοινοπραξία Royal Sugar και Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως ανεξάρτητα, αν προχωρήσει άμεσα ή όχι η ενοικίαση των εργοστασίων, η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει ζάχαρη, καθώς ο χρόνος περνά και απαιτείται συντήρηση των εργοστασίων για να καταφέρουν να λειτουργήσουν.

Μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» ο τευτλοπαραγωγός, Παύλος Μπογιαννίδης, υπενθυμίζει ότι η απόφαση για την φύτευση τεύτλων έγινε σε συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγωγούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσία της διοίκησης της ΕΒΖ. Και προσθέτει: «Ο ίδιος ο υπουργός ρωτήθηκε από τους αγρότες αν θα σπείρουν τεύτλα και απάντησε θετικά. Μάλιστα απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν δεν προχωρήσει η συμφωνία πώλησης με τον τότε υποψήφιο (παρουσιαζόταν ο Λούκας Φέκερ) απάντησε ότι «η εταιρεία είναι κρατική», «το κράτος έχει συνέχεια» και ότι «υπάρχουν υπουργεία που λειτουργούν και θα βρουν λύση». Εμείς μιλήσαμε με τον ίδιο τον υπουργό και όχι με κάποιον ιδιώτη επιχειρηματία. Ζητάμε από το κράτος να δείξει σοβαρότητα. Απαιτούμε από τα υπουργεία να μεριμνήσουν για να βρουν λύση. Και θα μπορούσαν να προσλάβουν κάποιο προσωπικό για να συντηρήσει τα εργοστάσια όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις για την μίσθωσή τους».

Η ανακοίνωση της ΕΒΖ αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης γίνεται αποδέκτης μιας συντονισμένης και αήθους επίθεσης από συγκεκριμένα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ακριβώς τη στιγμή που επιχειρείται η εξεύρεση ασφαλούς λύσης αναφορικά με τη διάσωση της καλλιέργειας του 2019.

Συγχρόνως και παρά τα όσα επιτηδευμένα διαρρέονται στον Τύπο προς χάριν δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο, κάθε άλλο παρά αποδεικνύεται εμπράκτως η βούλησή τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας είχε ως πρώτιστο μέλημα την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων της και των τευτλοπαραγωγών της χώρας, έχοντας καλύψει σήμερα το σύνολο των οφειλών της προς αυτούς.

Στους 15 μήνες της θητείας μας κατορθώσαμε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις, που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις προς τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα καταβλήθηκαν όλα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους μέχρι και τον Αύγουστο του 2019.

Παράλληλα, εκπονήθηκε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με τη συμβολή της βασικής πιστώτριας, τράπεζας Πειραιώς, το οποίο έχουμε καταθέσει προς έγκριση στο αρμόδιο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο οικείο επιχειρηματικό σχέδιο γνωστοποιήσαμε εγκαίρως προς τους παραγωγούς ότι η εταιρεία αδυνατεί να προβεί στη λειτουργία των παραγωγικών της εργοστασίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια τεύτλων για το έτος 2019.

Για διάφορους λόγους που εκφεύγουν της δικής μας αρμοδιότητας, μια μερίδα παραγωγών προέβη καλόπιστα σε καλλιέργεια τεύτλων. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε αυτή η εξέλιξη προτείναμε προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως μοναδική λύση την υπό συγκεκριμένες νομικές προϋποθέσεις και εντός του πλαισίου της διαδικασίας εξυγίανσης εκμίσθωση του εργοστασίου του Πλατέος, ως τη μόνη εν λειτουργία παραγωγική μονάδα, η οποία μπορεί να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή.

Επειδή οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διάσωση της καλλιέργειας, συνιστούμε προς όλους σύνεση και ψυχραιμία, γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν προέχουν ούτε οι αποικιοκρατικής λογικής επιχειρηματικές απαιτήσεις, ούτε οι προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε το επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος των καλλιεργητών.

Η Διοίκηση της ΕΒΖ διαβεβαιώνει τους παραγωγούς ότι βρίσκεται σε διαρκή και άμεση συνεργασία με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων και με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος προβαίνει σε όλες τις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για την πραγματική επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ