Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Λίγο η μουντίλα, λίγο η βροχή, λίγο τα πρώτα κρύα... σαν να μας άνοιξε η όρεξη για ένα φαγάκι λίγο πιο χειμερινό. Κάτι με σαλτσούλα, με χωριάτικο λουκάνικο, φετούλα και επειδή είμαστε και από τη Βέροια, θέλουμε και το φασόλι. Τι μας κάνουν όλα αυτά; Το τέλειο πιάτο μου μας προτείνει ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς. Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο και τριμμένη φετούλα! Σας έτρεξαν και σας τα σάλια; Τρέξτε στην κουζίνα και ξεκινήστε να μουσκεύετε τα φασόλια! Δείτε τι άλλο θα χρειαστείτε:
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το σέλερι.Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, συμπληρώνουμε με λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 5-7′. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 C για 40΄.
Κόβουμε σε ροδέλες τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο. 10΄πριν την ολοκλήρωση του φαγητού τα ενσωματώνουμε στο ταψί μας. Τέλος σερβίρουμε ρίχνοντας λίγη φέτα από πάνω και πουδράροντας με λίγο μαϊντανό.
Λίγο η μουντίλα, λίγο η βροχή, λίγο τα πρώτα κρύα... σαν να μας άνοιξε η όρεξη για ένα φαγάκι λίγο πιο χειμερινό. Κάτι με σαλτσούλα, με χωριάτικο λουκάνικο, φετούλα και επειδή είμαστε και από τη Βέροια, θέλουμε και το φασόλι. Τι μας κάνουν όλα αυτά; Το τέλειο πιάτο μου μας προτείνει ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς. Γίγαντες στο φούρνο με χωριάτικο λουκάνικο και τριμμένη φετούλα! Σας έτρεξαν και σας τα σάλια; Τρέξτε στην κουζίνα και ξεκινήστε να μουσκεύετε τα φασόλια! Δείτε τι άλλο θα χρειαστείτε:
Υλικά
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• 500 γρ. γίγαντες
• 2 πράσα
• 2 κλωνάρια σέλερι
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
• Αλάτι, πιπέρι
• λίγο μπούκοβο
• 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 χωριάτικα λουκάνικα
• Φέτα σπασμένη στο χέρι(για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
Ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το σέλερι.Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, συμπληρώνουμε με λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 5-7′. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 C για 40΄.
Κόβουμε σε ροδέλες τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο. 10΄πριν την ολοκλήρωση του φαγητού τα ενσωματώνουμε στο ταψί μας. Τέλος σερβίρουμε ρίχνοντας λίγη φέτα από πάνω και πουδράροντας με λίγο μαϊντανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.