Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολλοί και όσο περισσότερους έχει κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από το εγκεφαλικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης διατροφής και της
άσκησης. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τις παρακάτω τροφές, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 27%. Διαβάστε τις 10 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο:
άσκησης. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τις παρακάτω τροφές, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 27%. Διαβάστε τις 10 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο:
Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και ο τόνος, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Η αυξημένη κατανάλωση συνεπάγεται μικρότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην αθηροσκλήρωση.
Εάν έχετε πολλούς παράγοντες κινδύνους καρδιακής νόσου, προσπαθήστε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη κάτω από 100 mg/dl. Ο έλεγχος της χοληστερόλης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης τουλάχιστον 20 γραμμαρίων διαλυτών ινών καθημερινά. Ξεκινώντας την ημέρα σας με μία μερίδα βρόμης (3/4 φλιτζανιού), καλύπτετε το 15% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.
Στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση 7-10 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά για να αποτρέψετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ένα φλιτζάνι μύρτιλα μετράει για δύο μερίδες ως προς τον στόχο σας και αποτελούν εξαιρετική επιλογή πρωινού, ειδικά για τους διαβητικούς.
Ιαπωνική μελέτη που παρακολούθησε άνδρες εθελοντές επί 22 χρόνια, διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα και μειωμένου κινδύνου διαφόρων μορφών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, στοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πρέπει όμως να είναι με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.
Μόλις δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορων καλύπτουν το 18% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι το κριθάρι, το φαγόπυρο, το σπανάκι και τα μαύρα φασόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.