Με κοινό «καημό» ένα σπίτι για το ΔΗΠΕΘΕ
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 4/9 ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Παρακευόπουλος, για να παρουσιάσουν από κοινού τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για το 2019 - 2020. Μια συνέντευξη τύπου ξεχωριστή και για τους δύο, καθώς σήμανε το τέλος μιας συνεργασίας για τον έναν και την αρχή μιας συνεργασίας για τον άλλον. Τελευταία φορά με την ιδιότητα του προέδρου ο κ. Μαυροκεφαλίδης, καθώς σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει και επίσημα η διάδοχός του στη θέση, η Γεωργία Μπατσαρά, ευχαρίστησε τα ΜΜΕ και τους πολύτιμους συνεργάτες του για την πεντάχρονη συνεργασία, δηλώνοντας παρών σε ότι του ζητηθεί από τη διάδοχό του. Πρώτη φορά με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή ο κ. Παρασκευόπουλος, καθώς ανέλαβε τη θέση πριν από λίγο καιρό, δήλωσε έτοιμος να δώσει το στίγμα του και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Αμφότεροι στάθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΔΗΠΕΘΕ, αυτό της έλλειψης του δικού του χώρου, παραμένοντας το μοναδικό «άστεγο» ΔΗΠΕΘΕ.
«Με το κλείσιμο της πεντάχρονης θητείας μου κλείνει και μια εκκρεμότητα για το ΔΗΠΕΘΕ, αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή, με το καταλληλότερο πρόσωπο που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε. Για αρκετά χρόνια δεν υπήρχε, όχι από επιλογή αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του δήμου. Τα οικονομικά του δήμου πλέον πάνε καλά. Μπορεί το ποσό που λαμβάνει το ΔΗΠΕΘΕ να είναι μικρό αλλά ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα καλύπτει πάντα -μέσα σε λογικά πλαίσια- τις ανάγκες του, κάτι που ήταν προϋπόθεση για να κινήσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή», ανέφερε ο κ. Μαυροκεφαλίδης.
Σχετικά με την πρόσληψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, είπε πως είναι ευτύχημα για το ΔΗΠΕΘΕ να τον έχει στο τιμόνι. «Η διαδικασία κύλησε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μεταξύ των 9 υποψηφίων, αναδείχθηκε ως ικανότερος ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Ένας ικανότατος άνθρωπος με εξαιρετική διαδρομή, που είναι ευτύχημα για το ΔΗΠΕΘΕ να τον έχει στο καλλιτεχνικό τιμόνι. Θα είναι στην κορυφή της πυραμίδας ως ο καταλληλότερος πολιτιστικός διαχειριστής».
Καλωσόρισε τέλος τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, καλώντας τον να δώσει το στίγμα του και να πάει παραπέρα το ΔΗΠΕΘΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, τα χρόνια που δεν είχε καλλιτεχνικό διευθυντή, όχι μόνο έμεινε όρθιο, αλλά είχε εμφανέστατο στίγμα, κράτησε τον κόσμο και έφερε πολύ νέο κόσμο στο θέατρο, τόσο μέσα από τα τμήματα όσο και στις αίθουσες.
Συνυπογράφοντας την παραπάνω θέση του κ. Μαυροκεφαλίδη, ο κ. Παρασκευόπουλος συμπλήρωσε πως αποτέλεσε πρόκληση για τη διεκδίκηση της θέσης. «Το ότι τόσα χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ λειτούργησε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή και κρατήθηκε ζωντανό, είναι πολύ σημαντικό για το τι παραλαμβάνω. Παραλαμβάνω έναν οργανισμό που λειτουργεί και τα πράγματα δουλεύουν και εγώ έρχομαι για να δώσω το καλλιτεχνικό μου στίγμα και να το πάω ένα βήμα παρακάτω», σημείωσε, αναφέροντας στη συνέχεια το λόγο που τον έφερε στη Βέροια, που πέρα από την έντονη πολιτιστική της δράση, ήταν και οι άνθρωποί της.
«Είναι πολύ δύσκολο για έναν ενεργό καλλιτέχνη να αναλάβει μια τέτοια θέση. Αποφάσισα όμως να καταθέσω το φάκελό μου γιατί για εμένα η Βέροια ήταν πάντα ένα πολύ ισχυρό πολιτιστικό κέντρο. Παρακολουθούσα το έργο, τις παραστάσεις και τα φεστιβάλ του, από τα χρόνια που ήταν ένα πολύ ενεργό ΔΗΠΕΘΕ και ήξερα πως λειτουργεί. Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισε να λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο και για μένα ήταν πρόκληση αυτή η θέση», που τη διεκδίκησε όπως ανέφερε υπό έναν όρο. Να μην είναι διακοσμητικός ο ρόλος του αλλά να δουλέψει και να δώσει το στίγμα του. (διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Παρασκευόπουλου και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για το 2019 - 2020).
Πρώτος στόχος η στέγη του ΔΗΠΕΘΕ - Πολιτική απόφαση στο «χέρι» του Δημάρχου
Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, τόνισαν ως μεγαλύτερο πρόβλημα λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ την έλλειψη στέγης. «Ζητάμε άδεια για να κάνουμε παραστάσεις. Φιλοξενούμαστε από την ΚΕΠΑ. Το θέατρο για να υπάρχει θέλει σταθερότητα. Να ξέρει ο κόσμος ότι παίζονται παραστάσεις και ότι το ΔΗΠΕΘΕ έχει ένα σπίτι όπου πηγαίνουμε και βλέπουμε θέατρο», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, λέγοντας πως η Υπουργός Πολιτισμού είναι ενήμερη και πως υπάρχει μαζί της προγραμματισμένο ραντεβού προκειμένου να λυθεί το θέμα και πως είναι θέμα απόφασης του Δημάρχου.
Συμπληρώνοντας ο κ. Μαυροκεφαλίδης είπε πως «Τίποτα δεν ανήκει σε κανέναν. Τα κτίρια ανήκουν στην τοπική κοινωνία και τα διαχειρίζονται κάποιοι. Δεν περνάει από το μυαλό μου μια ιδιοκτησιακή συμπεριφορά από κανέναν. Θα μπορούσε να παραμείνει μια τυπική εκκρεμότητα και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΔΗΠΕΘΕ».
Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο, δόθηκε ως διέξοδος, να υπάρχει ένας ετήσιος προγραμματισμός από το ΔΗΠΕΘΕ και να διευθετεί τις ανάγκες του και να παραμείνει μια τυπική εκκρεμότητα. Δε μας αφορά ποιο κτίριο θα χρησιμοποιούμε. Δε μας ανήκει τίποτε. Μας ενδιαφέρει να μπορούμε να δουλεύουμε».
Μού θυμίζουν την παροιμία: Τον λαγό τον βλέπεις, τον τορό γυρεύεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε στον τόπο μας αξιολογότατους ανθρώπους του πολιτισμού, και ψάχνουμε από 'δώ και απο 'κει.
Π.χ. τον Αβραάμ Πελαΐδη θα μπορούσαν να κάνουν καλλιτεχνικό διευθυντή.