«Η Συμφωνία είναι κακή - Θα προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε στα σημεία»
Περιοδεία σε νομούς της Βορείου Ελλάδος πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες κλιμάκια βουλευτών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την παρουσία εκεί του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της περιοδείας, το απόγευμα της Δευτέρας 2/9 τη Βέροια επισκέφθηκαν ο βουλευτής Α΄Αθηνών Ευάγγελος Συρίγος, η βουλευτής Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου, ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο γραμματέας οργανωτικού Στυλιανός Κονταδάκης, όπου συμμετείχαν εκδήλωση με θέμα «Το μακεδονικό σήμερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ προηγήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Τους προσκεκλημένους πλαισίωναν στο πάνελ της συνέντευξης, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παναγιώτης Παλπάνας και η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Βέροιας Συρμούλα Τζήμα.
«Η ΝΔ είναι και φέτος πιστή στο ραντεβού της ενόψει ΔΕΘ, δημιουργώντας κλιμάκια που περιοδεύουν σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να γίνει κουβέντα για το πρόγραμμα του κόμματος και την ατζέντα της ΝΔ για τη ΔΕΘ. Σκοπός της κινητοποίησης των στελεχών πριν τη ΔΕΘ είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο, να προϊδεάσει τους πολίτες σε σχέση με το κυβερνητικό έργο», ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης.
«Η ΝΔ αποδείχθηκε έτοιμη να αναλάβει δράση και έργο από την πρώτη στιγμή και το απέδειξε από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας γίνεται και αυτή η επίσκεψη στη Βέροια, όπως αντίστοιχα γίνεται και θα γίνεται σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
«Είμαστε κοντά στους πολίτες όπως και πριν τις εκλογές, κάτι που ο λαός το εκτίμησε και το έδειξε με την ψήφο του. Η κυβέρνηση έδειξε τα πρώτα μηνύματα με το έργο της. Γίνεται πολλή δουλειά με μέλημα να ικανοποιηθεί ο απλός πολίτης και να βρεθεί η χώρα σε καλύτερη θέση», ανέφερε η κ. Βρυζίδου.
Η επαφή με τον κόσμο ήταν μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ανάλαβε την προεδρεία του κόμματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 35 μέρες πέρασε κάποια νομοσχέδια, σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατά το ίδιο διάστημα πέρασε μόνο ένα. Η κυβέρνηση ήταν καλά προετοιμασμένη, λειτουργεί άμεσα και ορθολογικά και δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα και το κάνουμε πράξη», ανέφερε ο κ. Δερμεντζόπουλος.
Τη θέση του κόμματος για το Μακεδονικό παρουσίασε στη συνέχεια ο κ. Συρίγος, λέγοντας αρχικά πως πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Συμπερασματικά, από τα λεγόμενά του, μια διαμάχη με το γειτονικό κράτος μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις Μεγάλες Δυνάμεις θα μπορούσε να γίνει, πρόκειται για ένα μικρό κράτος που δεν αποτελεί για εμάς απειλή και αντί να έρθουμε σε διαμάχη, προτιμότερο είναι να ανοίξουμε «πόρτες» μέσω τουρισμού και εκπαίδευσης και να το οδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι στο ΝΑΤΟ προκειμένου να μην το κάνει η Τουρκία με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας.
«Πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Δε συζητάγαμε επί 27 χρόνια με την άλλη πλευρά για να τους αποκαλούμε Μακεδόνες. Η συμφωνία αναφέρεται σε Βόρεια Μακεδονία, την ίδια στιγμή που οι πολίτες της αναφέρονται ως Μακεδόνες και η γλώσσα τους ως Μακεδονική. Τα πράγματα χάθηκαν με την κύρωση της Συμφωνίας, που πάσχει σε πολλά σημεία», ανέφερε ο κ. Συρίγος.
«Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συμφωνία στα σημεία»
Αναφερόμενος στις κινήσεις της ΝΔ από δω και πέρα, είπε πως θα προσπαθήσει να την αλλάξει σε μια σειρά από σημεία, όπως τα εμπορικά σήματα, τη γλώσσα, το όνομα των κατοίκων του κράτους, σημεία που τίθενται ήδη στο Υπουργείο Εξωτερικών της άλλης πλευράς.
Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε πάτημα, δηλαδή να βρούμε ότι την παραβιάζει η άλλη πλευρά. Έχουν πάρει με τη συμφωνία όλα τα άλλα, εκτός από το Μακεδονία, το οποίο θέλουν περισσότερο. Αν θέσουμε θέμα ακύρωσης, θα ονομαστούν Μακεδονία, μη έχοντας την κύρωση της Συμφωνίας να τους δεσμεύει. Πρέπει να κάνουμε προσεκτικά βήματα ώστε να μην καταλήξουμε σε χειρότερη κατάσταση».
«Αστείο το μέγεθος του γειτονικού κράτους. Δε θα έπρεπε να τη θεωρούμε απειλή»
Την πεποίθησή του πως, λόγω μεγέθους, το γειτονικό κράτος δε θα έπρεπε να το θεωρούμε απειλή, παρά να το προσεγγίσουμε με... ομοιοπαθητική, εξέφρασε στη συνέχεια, προτείνοντας μια σειρά ενεργειών προσέγγισης Σκοπιανών στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο για τουρισμό όσο και στην εκπαίδευση. Πρότεινε επίσης η Ελλάδα να είναι αυτή που θα πάρει από το χέρι το γειτονικό κράτος για να το ξεναγήσει στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην προλάβει η Τουρκία.
«Πρόκειται για ένα πολύ μικρό κράτος, το μέγεθος είναι αστείο για το αντιμετωπίζουμε ως κίνδυνο για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι πως στο παρελθόν, μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοιες τοπικές διαμάχες. Πρέπει να προσεγγίσουμε το γειτονικό μας κράτος πολιτισμικά. Αποτελούμε πρότυπο για τους Σκοπιανούς. Το όνειρό τους είναι ένα ταξίδι στη Χαλκιδική ή στη Θεσσαλονίκη. Να το χρησιμοποιήσουμε. Να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό σχολείο στα Σκόπια. Να ανοίξουμε θέσεις υποτροφίας για σκοπιανούς φοιτητές και να τους δέχεται η Σχολή Ευελπίδων κτλ. Να αναλάβουμε εμείς να τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ, καθώς είθισται, όταν μια καινούρια χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ, να την παίρνει από το χέρι κάποια παλιά χώρα και να την οδηγεί στα πρώτα της βήματα. Αυτό θα ήθελε να το κάνει η Τουρκία αλλά εμείς δε θέλουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο και να δούμε στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορά μας. Και φυσικά να αποτρέψουμε παρεμβάσεις τρίτων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τέτοιες διαμάχες».
Ακολούθησε η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας σε αίθουσα του ξενοδοχείου, με τη συμμετοχή αρκετών στελεχών του κόμματος. Δείτε φωτογραφίες:
ακύρωση του προσύμφωνου αλλιώς θα φύγετε και εσείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΣΤΕΙΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 40-50 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ( ΤΟΥΡΚΙΑ) ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΣΧΥΡΕΣ(ΑΛΒΑΝΙΑ) Ή ΚΑΙ "ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ" ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! ΝΑ ΣΑΣ "ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ" ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ!!!
Ἡ προδοσία τῶν Πρεσπῶν δέν εἶναι μία ἁπλῶς κακή συμφωνία. Ἂν δέν ἀκυρωθῇ ἀμέσως μονομερῶς*, θά ἔχῃ δυσμενεστάτας συνεπείας διά τήν ἐθνικήν μας ἀκεραιότητα. Ἐπίσης, οἱ ἀργυρώνητοι (κατά τόν συνένοχον συγκυβερνῶντα αὐτοῖς Π. Καμμένον) δράσται τῆς προδοσίας πρέπει νά ὁδηγηθοῦν πάραυτα εἰς ἐπί τούτῳ συσταθησόμενον Εἰδικόν Δικαστήριον, ὅπως προβλέπει τό Σύνταγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΟΙ στήν Θεσσαλονίκη, στό ἄγαλμα τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου τό Σάββατον 7 Σεπτεμβρίου, στάς 6 μ.μ., γιά νά διαδηλώσουμε ἀκριβῶς μέ αὐτά τα 2 δίκαια αἰτήματα, τά μόνα εὑρισκόμενα ἐντός ἐθνικῆς/πατριωτικῆς γραμμῆς._
* Ἡ ἀκύρωσις εἶναι ἐπιβεβλημένη καί ἐφικτή. Κατά παρόμοιον τρόπον ὁ Ἔντι Ράμα ἠκύρωσε μονομερῶς τό σύμφωνον Καραμανλῆ - Μπερίσα περί ἑλληνο-ἀλβανικῆς μεθορίου καί ἑλληνικῆς/ἀλβανικῆς ΑΟΖ ἐν Ἰονίῳ Πελάγει τε Ἀδριατικῇ Θαλάσσῃ