Από όλα τα λιπίδια που κυκλοφορούν στο αίμα μας, η χοληστερόλη είναι εκείνη που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς τα υψηλά επίπεδα, ήτοι η υπερχοληστερολαιμία, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα λοιπά
λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια. Σε αντίθεση με τη χοληστερόλη, η εργασία της οποίας είναι η κατασκευή κυττάρων και ορισμένων ορμονών, τα τριγλυκερίδια συλλέγουν θερμίδες που δεν ξοδεύουμε μετά την πρόσληψη τροφής και τα αποθηκεύουμε σε λιπώδη κύτταρα, παρέχοντας αμέσως ενέργεια. Τα τριγλυκερίδια είναι λοιπόν ένας τύπος λίπους. Είναι μάλιστα το πιο κοινό είδος λίπους στο σώμα μας. Προέρχονται από τρόφιμα, ιδιαίτερα από το βούτυρο, τα έλαια και άλλα λίπη που καταναλώνουμε.
Η σημασία των τριγλυκεριδίων
Ομοίως, συνιστάται να αποφεύγεται η απότομη αύξηση του επιπέδου αυτών των λιπιδίων, αν θέλουμε να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα υγείας, με τα πιο συνηθισμένα να είναι η αθηροσκλήρωση ή η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παγκρεατίτιδας, δηλαδή οξείας φλεγμονής του παγκρέατος. Επιπροσθέτως, υπάρχει κίνδυνος αύξησης των πιθανοτήτων εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση των τριγλυκεριδίων σχετίζεται επίσης με τον διαβήτη τύπου 2, τον υποθυρεοειδισμό ή το μεταβολικό σύνδρομο, ήτοι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συνδυασμός διάφορων συμπτωμάτων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και υπεργλυκαιμία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο. Συνεπώς, η διατήρηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων σε αποδεκτά επίπεδα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι μεταξύ του 10% και του 15% των ανδρών έχουν επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 200 mg/dl, όταν οι τιμές πρέπει να είναι κάτω από τα 150 mg/dl. Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δεν θα αφορούν μόνο τους άνδρες, καθώς το 5% με το 10% των γυναικών έχουν επίσης υψηλά τριγλυκερίδια.
Ποια είναι τα κατάλληλα επίπεδα τριγλυκεριδίων; Το φυσιολογικό εύρος είναι 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκαδικό: από 150 mg/dL έως και 499 mg/dL, θεωρούνται υψηλά επίπεδα, ενώ πάνω από 500 mg/dL υπάρχει ήδη υπερτριγλυκεριδαιμία και άρα μεγαλύτερη προδιάθεση να υποφέρουμε από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.
Τι αυξάνει τις τιμές των τριγλυκεριδίων;
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Ισπανίας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όσον αφορά αυτή την τελευταία πτυχή, η διατροφή παρουσιάζεται ως θεμελιώδες στοιχείο, ενώ η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων αυξάνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη, το κόκκινο κρέας, η κρέμα γάλακτος, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σάκχαρα, το φοινικέλαιο και έλαιο καρύδας, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των τροφίμων, και κυρίως στα σνακ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας κινδύνου: το άγχος. Παρόλο που φαίνεται αδύνατο να αποβάλουμε εντελώς το άγχος, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην απειλεί κίνδυνο για την υγεία μας. Ειδικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, θα πρέπει να φροντίζουν να αφιερώνουν χρόνο σε πράγματα που τους χαλαρώνουν: γυμναστική, βόλτες, βιβλία, μουσεία ή παιχνίδια. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά παιχνίδια καζίνο διαθέσιμα, τα οποία υπόσχονται να σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε και να διασκεδάσετε. Και που ξέρετε, αν είστε τυχεροί ίσως και να κερδίσετε και μερικά χρήματα!
λιπίδια, όπως τα τριγλυκερίδια. Σε αντίθεση με τη χοληστερόλη, η εργασία της οποίας είναι η κατασκευή κυττάρων και ορισμένων ορμονών, τα τριγλυκερίδια συλλέγουν θερμίδες που δεν ξοδεύουμε μετά την πρόσληψη τροφής και τα αποθηκεύουμε σε λιπώδη κύτταρα, παρέχοντας αμέσως ενέργεια. Τα τριγλυκερίδια είναι λοιπόν ένας τύπος λίπους. Είναι μάλιστα το πιο κοινό είδος λίπους στο σώμα μας. Προέρχονται από τρόφιμα, ιδιαίτερα από το βούτυρο, τα έλαια και άλλα λίπη που καταναλώνουμε.
Η σημασία των τριγλυκεριδίων
Ομοίως, συνιστάται να αποφεύγεται η απότομη αύξηση του επιπέδου αυτών των λιπιδίων, αν θέλουμε να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα υγείας, με τα πιο συνηθισμένα να είναι η αθηροσκλήρωση ή η σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών, κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παγκρεατίτιδας, δηλαδή οξείας φλεγμονής του παγκρέατος. Επιπροσθέτως, υπάρχει κίνδυνος αύξησης των πιθανοτήτων εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση των τριγλυκεριδίων σχετίζεται επίσης με τον διαβήτη τύπου 2, τον υποθυρεοειδισμό ή το μεταβολικό σύνδρομο, ήτοι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συνδυασμός διάφορων συμπτωμάτων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και υπεργλυκαιμία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο. Συνεπώς, η διατήρηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων σε αποδεκτά επίπεδα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι μεταξύ του 10% και του 15% των ανδρών έχουν επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 200 mg/dl, όταν οι τιμές πρέπει να είναι κάτω από τα 150 mg/dl. Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δεν θα αφορούν μόνο τους άνδρες, καθώς το 5% με το 10% των γυναικών έχουν επίσης υψηλά τριγλυκερίδια.
Ποια είναι τα κατάλληλα επίπεδα τριγλυκεριδίων; Το φυσιολογικό εύρος είναι 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκαδικό: από 150 mg/dL έως και 499 mg/dL, θεωρούνται υψηλά επίπεδα, ενώ πάνω από 500 mg/dL υπάρχει ήδη υπερτριγλυκεριδαιμία και άρα μεγαλύτερη προδιάθεση να υποφέρουμε από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.
Τι αυξάνει τις τιμές των τριγλυκεριδίων;
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιολογίας της Ισπανίας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όσον αφορά αυτή την τελευταία πτυχή, η διατροφή παρουσιάζεται ως θεμελιώδες στοιχείο, ενώ η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων αυξάνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα τα κορεσμένα λίπη, το κόκκινο κρέας, η κρέμα γάλακτος, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σάκχαρα, το φοινικέλαιο και έλαιο καρύδας, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των τροφίμων, και κυρίως στα σνακ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας κινδύνου: το άγχος. Παρόλο που φαίνεται αδύνατο να αποβάλουμε εντελώς το άγχος, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην απειλεί κίνδυνο για την υγεία μας. Ειδικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, θα πρέπει να φροντίζουν να αφιερώνουν χρόνο σε πράγματα που τους χαλαρώνουν: γυμναστική, βόλτες, βιβλία, μουσεία ή παιχνίδια. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά παιχνίδια καζίνο διαθέσιμα, τα οποία υπόσχονται να σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε και να διασκεδάσετε. Και που ξέρετε, αν είστε τυχεροί ίσως και να κερδίσετε και μερικά χρήματα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.