Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πανηγύρισε η Μονή Τιμίου Προδρόμου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η κτιτορική Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2019, χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, και έψαλαν ο κύριος Ιορδάνης
Ζερδαλής, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα Κυριωτίσσης Βεροίας, χοράρχης και καθηγητής της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεως, με τον κύριο Αναστάσιο Βαλσαμόπουλο, από το χωριό Ξεχασμένη, και με άλλους βοηθούς. Η παρουσία του Στρατηγού μας με τον υπασπιστή του έδωσαν μεγάλην επισημότητα στην ιερά Ακολουθία.
Εφημέριος διακόνησε ο πανοσιολογιώτατος πατήρ Ευλόγιος, αγιορείτης, εφημέριος στο χωριό Αγίας Βαρβάρας Βεροίας, ενώ συνιερούργησαν ο π. Νικόλαος Εφημέριος και Πνευματικός της Ιεράς Μονής Παναγίας Μακρυρράχης Πιερίας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βουληβάσης, εφημέριος του χωρίου Ριζωμάτων, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κίρτσογλου, εφημέριος στο χωριό Τρίκαλα Ημαθίας, και ο πατήρ Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, εφημέριος Αγίων Ισαποστόλων Αλεξανδρείας Ημαθίας, με διάκονο τον π. Θεόδωρο Αναγνώστου. Μετά τον εσπερινό, ακολούθησε κέρασμα και Τράπεζα.
Την κυριώνυμη, χοροστάτησε ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας, με συλλειτουργούς τους πατέρες Θεόφιλο Σπαρμιώτη, Ευλόγιο Τσαλαπατάνη, Αιμιλιανό Προδρομίτη, τον π. Σεβαστιανό Χόρgκο και τον π. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο. Έψαλλε ο πρωτοψάλτης Παναγίας Αλεξανδρείας κ. Ευάγγελος Γιοβαννόπουλος, συνοδευόμενος από τους βοηθούς του και τους αδελφούς της Μονής π. Παντελεήμονα και π. Αιμιλιανό.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο προεστώς ευλόγησε την φασολάδα, που αμέσως άρχισε να μοιράζεται στον λαό. Μοιράστηκαν 743 κεσεδάκια. Αρχιμάγειρος ο κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, από την Γιάννουλη της Λάρισσας. Στην συνέχεια, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα, που μοιράστηκαν μαζί με το καθιερωμένο λουκούμι στους πολυπληθείς εφέτος προσκυνητές, προσφορά της οικογένειας Κασσιάρα.

Ακολούθησε η Τράπεζα, στην οποία παρεκάθησαν οι συλλειτουργήσαντες ιερείς, ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης με την σύζυγό του kυρία Όλγα, ο κύριος Καλομπάτσιος Χρίστος με την σύζυγό του Κυρία Δήμητρα-Παρασκευή, ο πρόεδρος Πολυδένδρου, όπου ανήκει διοικητικά η Ιερά Μονή, κύριος Μπατσαράς Ηλίας, αυτάδελφος του Καθηγουμένου, ο κύριος Μπαλαμούτης Νικόλαος, Διοικητής Πυροσβεστικής Βέροιας, η kυρία Γεωργία Μπατσαρά-Σιμωνίδου, Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας, επικεφαλής της παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» και άλλοι από τους προσκυνητές.

Η εφετεινή Πανήγυρις, αν και απουσίαζε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, σε ιεραποδημία στους Αγίους Τόπους, με την πατρική ευλογία Του, στέφθηκε με μεγάλη ευλογία.

Μία πειρασμική πυρκαϊά, σε κοντινή σχετικά απόσταση, την παραμονή της Πανηγύρεως, που προκάλεσε διακοπή ρεύματος, κατασβέσθηκε σχεδόν αμέσως, με τις συντονισμένες ενέργειες του Διοικητή και των ανδρών της Πυρσβεστικής μας Κυρίου Μπαλαμούτη, και αποκαταστάθηκε σύντομα η βλάβη της ΔΕΗ.
Τον στολισμό με άνθη και τα κόλλυβα ανέλαβε ο φέρελπις νέος ιερόπαις Δημήτριος Μουρατίδης.

Η ιερά Ακολουθία του Όρθρου & της Θείας Λειτουργίας, με τα παρεπόμενα, καλύφθηκαν τηλεοπτικά από το 4Ε της Αδελφότητος «Λυδία», όπου προΐσταται ως πνευματικός ο Γέροντας Νικάνωρ, πνευματικό ανάστημα και διάδοχος του μακαριτσού π. Θεοφίλου.

Προς τον Γέροντα Νικάνορα κ τον συνοδό του, προς τους αγίους ιερείς, προς όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής κατ' αυτήν την επίσημη ημέρα, προς τους πρόθυμους διακονητές σε όλα τα πόστα, αλλά και σε όλον τον λαό του Θεού, που τιμάει τον Τίμιο Πρόδρομο και το Μοναστήρι του, εδώ, στην βόρεια παρακοίτια περιοχή των ημαθιώτικων Πιερίων, ο Καθηγούμενος της Μονής π. Πορφύριος εξέφρασε τις πολλές και θερμές ευχαριστίες της Προδρομινής Αδελφότητας.

φωτογραφίες Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς


















3 σχόλια:

  1. Το μοναστήρι κανονικά έπρεπε ν' ανήκει στην Μητρόπολη Βεροίας και να έχει ηγούμενο τον πατέρα Γρηγόριο Σοφό. Άσε τις φιγούρες και σήκω πάνε στην Σιμωνόπετρα από όπου ήρθες ουρανοκατέβατος ή σε άλλη μονή, γιατί αλλιώς όλο «πειρασμούς» σαν την προχθεσινή πυρκαϊά βλέπω να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα Μοναστήρια ανήκουν στον λαό. Σε καμία Μητρόπολη και σε
    κανέναν Ηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα Μοναστήρια ανήκουν στον λαό του Θεού, δηλαδή στην Εκκλησία. Και η Εκκλησία έχει όρια πνευματικής και διοικητικής ευθύνης, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

      Οι μονές είναι δομές που εξυπηρετούν πρώτιστα τους μοναχούς και ησυχαστές. Από αυτούς ιδρύονται και είναι το σπίτι τους, ο τρόπος που επιλέγουν να ζήσουν ανταποκρινόμενοι στην άνωθεν κλήση. Ο ηγούμενος και οι περί αυτόν μοναχοί πρέπει να είναι απερίσπαστοι στα του οίκου τους, όπως και οι λαϊκοί. Δεν γίνεται όμως να είναι ανεπίσκοποι. Πρέπει να μνημονεύουν Ορθόδοξο επίσκοπο (υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος), ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο στα οικονομικά και διοικητικά τους, αλλά έχει λόγο στο εάν είναι Ορθόδοξοι, ιδίως όταν το μοναστήρι λειτουργεί και ως ιεραποστολικό κέντρο, όπως το 99,99% των μοναστηριών σήμερα, που απευθύνεται στο ποίμνιό του εκασταχού επισκόπου.

      Επί Τουρκοκρατίας, είχε κάποια χρησιμότητα το να υπάρχουν νησίδες (μετόχια) πατριαρχικά στις μητροπόλεις, μπας και ο κατακτητής τα σεβόταν λίγο περισσότερο, που κι αυτό αμφίβολο ήταν. Σήμερα είναι απαράδεκτο π.χ. στην μητρόπολη (επισκοπή) Βεροίας, με εκκλησίασμα επισκοπής Βεροίας, να μνημονεύεται άσχετος επίσκοπος (ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και νέας Ρώμης Βαρθολομαίος).

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ