Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φύγαμε για Καστανιά: Το πεϊνιρλί που έγινε λατρεία

Μπορεί κάθε Δεκαπενταύγουστο η Καστανιά να έχει την τιμητική της λόγω της Κοιμήσεως της Παναγίας και τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος λόγος που εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν με ανυπομονησία λίγο πιο κάτω από το κτίριο
του Τουριστικού Ομίλου. Εκεί βρίσκεται ένας γνήσιος παραδοσιακός φούρνος, ο οποίος καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ανοίγει μόνο τις Κυριακές. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως δημιουργούνται ουρές στον μικρό ξυλόφουρνο του χωριού για να δοκιμάσουν πρώτοι το ένα και μοναδικό του προϊόν, πεϊνιρλί με κασέρι και φρέσκο βούτυρο.
Πάνω στα πρόχειρα τραπέζια της αυλής με τις μυρωδιές του φρεσκοψημένου ζυμαριού και την πρωινή δροσιά του μεγάλου υψομέτρου στήνουν τη δική τους γιορτή και δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Η πρώτη φορά που άναψε ο φούρνος ήταν το 1930 από τον Αριστείδη Τσαχουρίδη, ο οποίος τροφοδοτούσε το χωριό και τις ταβέρνες της γύρω περιοχής με φρέσκο ψωμί. Περίπου 20 χρόνια αργότερα βγήκε το πρώτο πεϊνιρλί και καθιερώθηκε ως Κυριακάτικη λιχουδιά.

Στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου οι παλαιότεροι θυμούνται τους Πόντιους λυράρηδες να παίζουν κάτω από το σπίτι του φούρναρη μετά τα μεσάνυχτα για να ξεκινήσει το ψήσιμο. Όσο περνούσαν τα χρόνια και οι μόνιμοι κάτοικοι της Καστανιάς λιγόστευαν σε αριθμούς, το ψωμί καταργήθηκε αλλά το πεϊνιρλί παρέμεινε και απέκτησε φανατικούς φίλους στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. 


Ελληνες ομογενείς και τουρίστες από την Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη έχουν δοκιμάσει το φημισμένο έδεσμα και έχουν δοθεί κατά καιρούς μεμονωμένες παραγγελίες που φτάνουν σε δεκάδες κομμάτια. «Δεν υπάρχει μυστική συνταγή, η νοστιμιά πηγάζει από τον ξυλόφουρνο», αναφέρει η τέταρτη γενιά φουρνάρηδων που ψήνει σήμερα τα πεϊνιρλί τις Κυριακές του καλοκαιριού.

3 σχόλια:

  1. *****λίγο πιο πάνω κ όχι πιο κάτω από το κτήριο του τουριστικού ομίλου είναι ο παραδοσιακός φούρνος.Αλλα πάντως ο οποίος δεν έχει δοκιμάσει χάνειιιιι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσοχή, οι φωτογραφίες μπορεί να ξεγελάσουν κάποιους για την τοποθεσία, και εξ άλλου εχουν τροβηχθεί πριν απο οχτώ χρόνια τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ