Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τρίτωσε το κακό για το ροδάκινο με τη μανία του καιρού και φέτος

Σε χρονιά που καλύτερα να ξεχαστεί εξελίσσεται η φετινή για το ροδάκινο. Τα υπάρχοντα προβλήματα από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις ήδη από την καλλιεργητική περίοδο και τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα με ανεμοθύελλα, που σε πολλές περιοχές συνοδεύτηκε από βροχή και
χαλάζι, επέφεραν καθοριστικό πλήγμα στην καλλιέργεια, στην περίοδο της συγκομιδής των μεσοπρώιμων ποικιλιών στην Ημαθία και στην Πέλλα. Οι παραγωγοί περιγράφουν με μελανά χρώματα το τοπίο, εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της σεζόν και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις όψιμες ποικιλίες. Η υποβολή δηλώσεων ζημιάς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, την ώρα που οι καλλιεργητές κάνουν λόγο μέχρι και για ολοσχερή καταστροφή σε κάποια χωριά.

«Στο συμπύρηνο βρισκόμασταν πάνω στη συγκομιδή της Κατερίνας. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Υπάρχουν χωριά που ό,τι υπήρχε πάνω στα δέντρα καταστράφηκε εντελώς, όπως είναι η Ξεχασμένη, το Μακροχώρι, ο Σταυρός, η Νικομήδεια. Σε κάποια χωριά έχει μείνει ένα 20%, ενώ και σε εκείνα που δεν έπεσε χαλάζι αυτήν τη φορά έπεσε την προηγούμενη, στις αρχές της σεζόν, όταν ο καρπός ακόμα σχηματιζόταν. Το 80% της ποικιλίας υπολογίζουμε ότι είναι κατεστραμμένο», είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι για άλλη μια χρονιά, και μάλιστα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η βιομηχανία τηρεί σιγήν ιχθύος γύρω από την τιμή του συμπύρηνου. «Απαιτούμε μια τιμή ικανοποιητική, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την καλλιέργεια και να παίρνουν οι βιομήχανοι την ποιότητα που ζητούν», είπε ο κ. Χαλκίδης.

Μεγάλης έκτασης είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Γιάννη Βράνα, και οι ζημιές σε όλες τις ποικιλίες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή. «Όλες οι μεσαίες έχουν ζημιά. Εκεί όπου χτύπησε χαλάζι και ανεμοθύελλα, ό, τι υπήρχε πάνω στο δέντρο χάθηκε. Και οι όψιμες έπαθαν ζημιά, που θα τη δούμε τις επόμενες μέρες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι επλήγη και το φυτικό κεφάλαιο, καθώς έσπασαν τα δέντρα φορτωμένα.


Από 80% μέχρι 100% η ζημιά στα μεσοπρώιμα της Πέλλας

Καθοριστικά επλήγησαν από τη μανία του καιρού τα χωριά των δήμων Σκύδρας και Πέλλας, όπου η ζημιά, σύμφωνα με τον Στέφανο Τοπαλίδη, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, κυμαίνεται από 80% μέχρι 100%. «Φέτος ξεκίνησε με προβλήματα η σεζόν και τα τελευταία φαινόμενα έδωσαν τη χαριστική βολή», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλίδης.

Η κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου έπληξε κυρίως τον κάμπο της Πέλλας, όπου βρίσκεται ο μεγάλος όγκος του ροδάκινου, και με μικρότερη ένταση τα ορεινά, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε παλμέτες και η δυνατότητα αποκατάστασης περιορίζεται εκεί όπου δεν έσπασαν τα δέντρα και μπορούν να αλλαχθούν οι πάσσαλοι.

Στον κάμπο συλλέγονταν συμπύρηνο και το μεσοπρώιμο επιτραπέζιο που αποτελεί και τον κύριο όγκο του ροδάκινου και υπό κανονικές συνθήκες φτάνει μέχρι τις 10 Αυγούστου. Όπως περιγράφει ο Στέφανος Τοπαλίδης, «ζημιά έπαθαν όλα τα ροδάκινα. Από το Μ. Σάββατο χτυπήθηκαν και τα πρώιμα. Και σ’ αυτά ξεδιαλέγαμε και αφήσαμε και ασυγκόμιστα χωράφια». Μιλώντας για την εμπορία, ο ίδιος τόνισε ότι τα χαλαζοχτυπημένα ροδάκινα καθόρισαν έως έναν βαθμό τη διακίνηση και την τιμή φέτος. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γέμισε η αγορά χαλαζοχτυπημένα και οι βαλκανικές χώρες και η Ανατολική Ευρώπη τα προτιμούν για να τα παίρνουν πολύ φθηνά. Έτσι, αυτά συμπαρέσυραν και τα καλά, που δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν υψηλότερη τιμή».

Οι τιμές στα πρώιμα έφτασαν τα 30 λεπτά για τα καλά ροδάκινα, 40 λεπτά για τα νεκταρίνια και τα 15 και 25 λεπτά αντίστοιχα για τα «χαλάζια», όπως λένε οι παραγωγοί μεταξύ τους αυτά που έχουν χτυπηθεί από χαλάζι. «Τώρα δεν παίρνουν ούτε τα χαλαζοχτυπημένα. Έχουν γεμίσει τα ψυγεία με χαλάζια. Και τα μεσοπρώιμα στην περιοχή μας επηρεάστηκαν από τη χαλαζόπτωση του Μ. Σαββάτου και της 17ης Ιουνίου, που τα βρήκε όταν ακριβώς μεγάλωνε ο καρπός. Στα δέκα φορτία μεσοπρώιμα μέχρι τώρα, τα μισά είναι καλά. Ήρθε τώρα αυτό και μας αποτελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακυρώνουν προγράμματα οι συνεταιρισμοί

Εικόνα καταστροφής στην ηρτημένη παραγωγή, κυρίως στις ποικιλίες που ήταν ώριμες για συγκόμιση, μεταφέρει από την περιοχή της Μέσης ο διευθυντής πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης, Θανάσης Μπρανιώτης. Η ζημιά, αναφέρει, δεν έχει αποτυπωθεί με ακρίβεια, ωστόσο απ’ όσο διαπιστώθηκε από τους επιτόπιους ελέγχους είναι της τάξης του 50%, ενώ σχεδόν στο σύνολό της έχει χαθεί η ποσότητα εκείνων που ήταν έτοιμα να συγκομιστούν.

Εύλογος προβληματισμός επικρατεί για την εμπορία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπρανιώτη, «αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται λόγος για εμπορία. Τα προγράμματα ήταν κλεισμένα, τα ψυγεία γεμάτα με ποσότητες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων. Με τις νέες ζημιές δεν υπάρχουν πλέον ποσότητες για να εξυπηρετήσουμε προγράμματα που έτρεχαν αυτή την εβδομάδα, άρα αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε φορτία». Οι συνεταιριστές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις όψιμες ποικιλίες: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στα ροδάκινα που έμειναν και στα όψιμα οι ζημιές θα είναι μικρότερες. Κάνουμε προσπάθεια να πετύχουμε καλύτερες τιμές στην αγορά για το επόμενο δεκαήμερο, με στόχο να αντισταθμιστεί έστω και ένα μέρος της απώλειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής, Δημήτρης Λογγιζίδης, επιβεβαίωσε ότι και εκεί αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προγράμματα τροφοδοσίας σούπερ μάρκετ, καθώς ακόμη και ποσότητες που φαίνονται ανεπηρέαστες υπάρχει φόβος ότι λόγω των βροχών δεν θα φτάσουν με τα σωστά χαρακτηριστικά στον προορισμό τους. Το χαλάζι εκεί δεν έπληξε φυτικό κεφάλαιο, αλλά προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μια μεγάλη περιοχή της Επισκοπής. «Το 60%-70% είναι χαλαζόπληκτο, ενώ η συνεχής βροχή μας προβληματίζει για το υπόλοιπο. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά, δεδομένου ότι το 30%-40% της παραγωγής μας συγκομίζεται τώρα», περιέγραψε ο κ. Λογγιζίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα όψιμα μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί και οι παραγωγοί ελπίζουν πλέον σε αυτά για μια ανάσα τις επόμενες εβδομάδες.


1 σχόλιο:

  1. ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΛΑΖΙΑ,ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΕΙΤΕ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΗΛΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ. ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ "ΚΑΛΥΤΕΡΟ". ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΕΙΔΙΚΩΝ".
    ΑΣ ΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ "ΔΟΝΤΙΑ" ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ.
    Τ Ε Λ Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ