Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι έλεγχοι στην Βόρεια Ελλάδα μίλησαν: Μαύρη εργασία για 1 στους 4 εργαζόμενους

Ένας στους 4 εργαζόμενους είτε δεν είναι ασφαλισμένος είτε δουλεύει περισσότερες ώρες από όσες δηλώνεται στα βιβλία και στους πίνακες προσωπικού. Αυτό προκύπτει από τους 9.000 ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει τα κλιμάκια του νεοσύστατου Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο λειτουργεί πιλοτικά εδώ και 18 μήνες στην περιοχή. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Κάμτσης πρωταθλητές στην παραβατικότητα είναι επιχειρήσεις καφέ, μπαρ και εστιατόρια καθώς είναι τα μόνα που ανοίγουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. «Το ποσοστό υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας το οποίο αγγίζει το 25% είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο από το 25% των παραβάσεων που καταγράφονται το μεγαλύτερο αφορά υποδηλωμένη εργασία και λιγότερο αδήλωτη εργασία. Και αυτό γιατί αρκετοί εργοδότες έχουν θορυβηθεί από το υψηλό πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας (10.500 ευρώ) και προσπαθούν να δηλώνουν κάποιες μέρες τους εργαζόμενους» λέει ο κ. Κάμτσης.

Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία το σώμα αποτελείται από 50 ελεγκτές ενώ σύντομα θα συσταθούν δύο νέα τοπικά κλιμάκια με 9 άτομα στην Έδεσσα και στις Σέρρες. Από τον Νοέμβριου του 2018 κλιμάκια έχουν συσταθεί και στην Αθήνα. Στόχος του νέου Σώματος είναι να η στελέχωση του με 1000 ελεγκτές.

«Η νέα δομή αποδίδει. Σκεφτείτε ότι μέχρι πριν δύο χρόνια υπήρχε η ΕΥΠΕΑ με πέντε άτομα προσωπικό τα οποία είχαν πεδίο ευθύνης από την Λάρισα μέχρι τον Έβρο», είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους».

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των υπηρεσιών ή των καταγγελιών που δέχονται, και σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας το 2018 ελέγχθηκαν σε όλη την Ελλάδα 37.270 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.869 (ποσοστό 10,38%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58.857.687 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ