Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ενημέρωση από τη Φρόσω Καρασαρλίδου για τον κλάδο του ακτινιδίου

Μέτρα στήριξης των ακτινιδίων, άνοιγμα νέων αγορών και χρηματοδότηση επενδύσεων για επιπλέον ψυκτικούς χώρους
Η καλλιέργεια του ακτινιδίου στη χώρα μας και η σημαντική αύξηση των φυτεύσεων έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική τα τελευταία χρόνια, που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση διεθνώς, μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία. Η αναμενόμενη παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που κινητοποίησε την Κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των ποσοτήτων που θα παραχθούν και να στηρίξει το δυναμικό αυτό προϊόν με μία σειρά ενεργειών. Στις ενέργειες αυτές αναφέρθηκε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου το μεσημέρι της Τρίτης, σε συνέντευξη τύπου, παρουσία προέδρων και εκπροσώπων συνεταιρισμών, συγκεκριμένα των κ.κ. Βασίλη Γαλάνη (ΑΣ ΑΜΜΟΥ «Ν. Αλιάκμων»), Βασίλη Λαμπριανού (ΑΣΟΠ Επισκοπής), Δημητρίου Λογγιζίδη (ΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ), Κοσμά Βάγγα (διευθυντή Α.Σ. Νάουσας) και του προέδρου της Κοινοπραξίας Ο.Π. και Συνεταιρισμών Ημαθίας κ. Χρήστου Γιαννακάκη.

Η κα Καρασαρλίδου ενημέρωσε για τις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το δίκτυο των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών και το υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για το άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. 
Ενημέρωσε επίσης για την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στη δημιουργία περισσότερων ψυκτικών χώρων για την αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων ακτινιδίων.

«Το αίτημα μας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε δεκτό και έχει γίνει τριπλασιασμός των αρχικών κονδυλίων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Μέτρου 4, που αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών φορέων συνεταιριστικών και ιδιωτικών, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ψυκτικοί χώροι και να μπορούν να αποθηκευτούν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος» τόνισε η κα Καρασαρλίδου και πρόσθεσε: «Η παραγωγή του ακτινιδίου απαιτεί την ύπαρξη ψυκτικών χώρων και την μακρά αποθήκευσή τους πριν να προωθηθεί στις αγορές, έτσι ώστε να αποκτήσει τα εμπορικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται αλλά και να ακολουθεί τις ανάγκες ζήτησης της αγοράς.

Δυστυχώς στη χώρα μας σύμφωνα με μη διασταυρωμένα στοιχεία οι ψυκτικοί χώροι που είναι διαθέσιμοι δεν υπερβαίνουν τους 130 χιλ. τόνους ενώ υπό κανονικές κλιματικές συνθήκες η παραγωγή υπερβαίνει τους 230 χιλ. τόνους και προβλέπεται στο πολύ άμεσο μέλλον να υπερβεί τους 300 χιλ. τόνους.

Για τον λόγο αυτό στις 17 Μαΐου 2019 υπέβαλλα αίτημα στον υπουργού Σταύρο Αραχωβίτη προκειμένου να ενημερωθώ για το ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι υπάρχοντες ψυκτικοί χώροι, πόσοι ψυκτικοί χώροι είναι σε αδράνεια και μπορούν να επανεργοποιηθούν με μικρές παρεμβάσεις και ποιοι είναι αυτοί, καθώς και πόσες καινούργιες ψυκτικές εγκαταστάσεις εντάχθηκαν στο Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

Σχετικά με το τρίτο αίτημα, η κα Καρασαρλίδου επεσήμανε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ενταχθεί 4 επενδύσεις στην Πιερία και Πέλλα, 1 στην Αιτωλοακαρνανία, 1 στη Λάρισα, 1 στην Καβάλα, 1 στην Άρτα. «Δηλαδή συνολικά για όλες τις περιοχές που καλλιεργείται το ακτινίδιο θα γίνουν νέες επενδύσεις και θα έχουμε αύξηση της δυναμικότητας κατά 28.943 τόνους», δήλωσε η κα Καρασαρλίδου.

Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου

Για τις προοπτικές της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου η κα Καρασαρλίδου ανέφερε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, παραμένοντας συνεπής στον αρχικό στρατηγικό στόχο που έθεσε από την ανάληψη των καθηκόντων του για την ανάπτυξη και προώθηση των συνεργατικών σχημάτων, υπέγραψε την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης, λειτουργίας και ελέγχου των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Ολοκληρώνεται το οργανωτικό θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προβλημάτων του νέου μεγάλου εθνικού αγροτικού προϊόντος του ακτινιδίου, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο με την επίσκεψη στη Βέροια του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Αντώνογλου σηματοδοτήθηκε η έναρξη σε δημόσια διαβούλευση της υπουργικής απόφασης για ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης ακτινιδίου με συμμετοχή φορέων και οργανώσεων παραγωγών, διαβούλευση που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με την υπογραφή από τον υπουργό της σχετικής υπουργική απόφαση.

«Η Ημαθία μία περιοχή με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή του προϊόντος, με τη δική μας στήριξη και την στενή μας συνεργασία με τις Οργανώσεις, θα ανοίξει νέους δρόμους και θα δώσει νέες δυνατότητες και προοπτικές στην καλλιέργεια του ακτινιδίου και στα εισοδήματα των αγροτών» υπογράμμισε η κα Καρασαρλίδου, κλείνοντας την ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη της καλλιέργειας ακτινιδίων στη χώρα και την Ημαθία.

1 σχόλιο:

  1. Υπομονή άλλες 4 μέρες.. ..Μετά πάμε πάλι απ την αρχή τα ίδια και τα ίδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ