Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επικίνδυνο έντομο απειλεί τα δάση Παπάγου, Βικέλα, Πατρίδας και Τριλόφου

Το απειλητικό έντομο tomicus piniperda που έχει προσβάλλει μεγάλες εκτάσεις πεύκων του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται και στα περιαστικά δάση της Βέροιας. Το φαινόμενο της ξήρανσης των δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο παρατηρείται στο Άλσος Παπάγου, Βικέλα, Πατρίδας
και Τριλόφου, με αποτέλεσμα το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο προοϊστάμενος, Γιάννης Σημανίκας, να βρίσκονται επί ποδός για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η παρουσία του εντόμου στα πευκοδάση, που πιθανότατα οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και την απουσία εχθρών του που το καταστρέφουν, προσδιορίζεται πριν ένα μήνα, όταν έφτασε στην περιοχή της Βέροιας και ο διδάκτωρ κ. Δημήτρης Αβτζής, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. 
Έγιναν αυτοψίες στο δάσος Παπάγου (έκτασης 165 στρεμμάτων), στο άλσος Βικέλα (έκτασης 45 στρεμμάτων), στο δάσος της Πατρίδας (έκτασης 150 στρεμμάτων) και στο δάσος του Τριλόφου (έκτασης 70 στρεμμάτων) και πριν δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για το ίδιο έντομο που έχει προσβάλλει το δάσος της Θεσσαλονίκης. 

«Είμαστε σε αρχικό στάδιο» - Υλοτόμηση για την αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σημανίκα, προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Γραφείου Δασών του Δήμου Βέροιας «έχει εκδοθεί πίνακας υλοτομίας έκτακτης κάρπωσης. Αν και σαν υπηρεσία δεν διαθέτουμε προσωπικό, ο εργολάβος που ανέλαβε την προβλεπόμενη υλοτομία για τα υπόλοιπα δάση, θα αναλάβει να συμβάλλει και στο κόψιμο των ξερών δέντρων. Ήδη από τον Μάρτιο με Απρίλιο προβλέψαμε την κατάσταση, αφού η πυκνότητα των δέντρων είναι πολύ μεγάλη, κυρίως στα δάση της Πατρίδας και του Τριλόφου. Παράλληλα ενεργοποιούμε και το τμήμα Πρασίνου που θα βοηθήσει με προσωπικό στην αποκομιδή των κλαδιών».

Σημειώνεται πως τα περιαστικά δάση της Βέροιας ιδρύθηκαν το 1950 και μόλις τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός ώστε να μην παρατηρείται μεγάλος αριθμός πεύκων που έχουν ως συνέπεια τη γρήγορη μετάδοση ασθενειών, εντομών ή άλλων παραγόντων καταστροφής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ