Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βάζει από νωρίς στα δύσκολα το ροδάκινο η… πληθωρική Ισπανία

Η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας –τέτοια που οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας σε απόσυρση ποσοτήτων για την αποσυμφόρηση της αγοράς– φαίνεται ότι επιδρά με καθοριστικό τρόπο στη διαμόρφωση των όρων της εμπορίας για το επιτραπέζιο ροδάκινο στο ξεκίνημα της σεζόν. Το ισπανικό ροδάκινο «χτύπησε» φέτος τις αγορές της Ευρώπης, όχι μόνο νωρίτερα από το ελληνικό, αλλά και με τιμές χαμηλότερες από πέρσι, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρής πίεσης. Ωστόσο, συνεταιριστές και επιχειρήσεις που διακινούν το προϊόν εκτιμούν ότι το… παιχνίδι δεν έχει ακόμα χαθεί, αφού, όπως σημειώνουν, οι πρώιμες ποικιλίες δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουν τη σεζόν εμπορικά.

Πάντως, σε κάποιες από τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας η υπερφόρτωση των δέντρων που παρατηρήθηκε τη φετινή χρονιά φέτος και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας για εβδομάδες μέσα στον Απρίλιο ανέκοψαν την ανάπτυξη των καρπών των πρώιμων ποικιλιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο από το επιθυμητό ποσοστό μεσαίων και μικρών μεγεθών, τα οποία η αγορά τιμολογεί χαμηλότερα. Η εικόνα, πάντως, φαίνεται να είναι καλύτερη στις πιο όψιμες ποικιλίες.

Μέχρι 60 λεπτά τα υπερπρώιμα

Για ζήτημα τόσο τιμών όσο και διάθεσης στο εξωτερικό, αλλά και στην εγχώρια αγορά κάνει λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Βέροιας, Δημήτρης Λογγιζίδης, κάτι που αποδίδει στη μικρή οψίμηση κατά 3-4 ημέρες της καλλιέργειας στην περιοχή, καθώς και στα μικρότερα μεγέθη λόγων των αυξημένων καρπών.

«Ενώ είναι πάντα πιο πρώιμη η Ισπανία, αυτές οι ελάχιστες επιπλέον μέρες φέτος, σε συνδυασμό με την αυξημένη κατά πολύ παραγωγή της, μας κόστισαν όσον αφορά την εμπορία. Μπήκαν νωρίτερα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα κομμάτι της αγοράς και, μάλιστα, οι ποσότητες οι οποίες δεν απορροφώνται από εκεί κατευθύνονται στην Ανατολική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία που ήταν δική μας αγορά», περιέγραψε το τοπίο που διαμορφώνεται ο κ. Λογγιζίδης.

Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμορφώθηκαν στα 40 λεπτά κατά μέσο όρο στις υπερπρώιμες ποικιλίες και στα 30 για τις πρώιμες, έναντι 50-55 λεπτών και 45 λεπτών αντίστοιχα πέρσι.

Στις όψιμες ποικιλίες ποντάρει η Ελλάδα


«Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να “τραβούν” οι όψιμες ποικιλίες. Εξαγωγές σοβαρές δεν έχουμε στις πρώιμες. Δυναμικά ξεκινάμε τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Οι εξαγωγές είναι αυτές που υποστηρίζουν συνολικά την τιμή και στην εγχώρια αγορά», εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας στην Πέλλα, Νίκος Δημητριάδης.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι δυσανάλογα υψηλές τιμές της λιανικής σε σχέση με την τιμή παραγωγού αποθαρρύνουν την εγχώρια κατανάλωση. «Μόνο τις πρώτες μέρες οι υπερπρώιμες έπιασαν 60 λεπτά, όταν ήταν ελάχιστες οι ποσότητες. Τώρα τα παίρνουν από τον παραγωγό 25-35 λεπτά, ανάλογα με την κατάταξη, και τα πουλάνε κοντά στα 3 ευρώ οι αλυσίδες. Με τέτοιες τιμές για τον τελικό αποδέκτη περιορίζεται η κατανάλωση», σημειώνει στην «ΥΧ».

Από την πρώτη μέρα πουλάνε φτηνά


Ο Ανδρέας Οβεζίκ, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέος Αλιάκμων» Άμμου Βέροιας, ο οποίος έχει σταθερή συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα, επιβεβαιώνει πως το, ούτως ή άλλως πρώιμο σε σχέση με το ελληνικό, ισπανικό ροδάκινο, φέτος κέρδισε περίπου μία εβδομάδα που του επέτρεψε να αποσπάσει ακόμα ένα κομμάτι της αγοράς.

Στο μέτωπο των τιμών, διαπιστώνει πως δεδομένου ότι «οι Ισπανοί πουλάνε από την πρώτη ημέρα πολύ χαμηλά λόγω υπερπαραγωγής, πιέζουν συνολικά τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τα ισπανικά ροδάκινα μπήκαν στην ελληνική αγορά με 1,35 ευρώ, ενώ φέτος με 1 ευρώ», ανέφερε ενδεικτικά. Από την άλλη μεριά, οι αυξημένοι καρποί μεσαίου και μικρού μεγέθους στο σύνολο της πρώιμης παραγωγής μέχρι και στις ποικιλίες που συγκομίζονται αυτές τις μέρες οδηγούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή πώλησης για τους οργανωμένους παραγωγούς διαμορφώνεται στα 35-45 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος, όταν πέρσι ήταν τουλάχιστον 60 λεπτά.

2 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ... " ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χρόνο τα ίδια...Φταίει η Ισπάνια, ο κακός μας ο καιρός , ο Θεός , το εμπάργκο και στο τέλος ??? ΦΑΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΗΘΕΛΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ