Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γαλάζιες σημαίες: Στη 2η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα - Σαρωτική πρωτιά για την Χαλκιδική

Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τις ελληνικές ακτές, που κερδίζουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο, αναφορικά με τον αριθμό παραλιών που κέρδισαν το βραβείο της «γαλάζιας σημαίας». Συνολικά 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το
διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι και ο εθνικός χειριστή του διεθνούς αυτού προγράμματος. Η Ελλάδα βρέθηκε πίσω από την Ισπανία σε ένα σύνολο 47 χωρών που συμμετέχουν στη «Γαλάζια σημαία».
Με τις βραβεύσεις αυτές η Ελλάδα έλαβε το 12% των συνολικών βραβεύσεων για φέτος. 
Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Τι είναι η «Γαλάζια σημαία»;

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται και τα 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ενα ισχυρό όπλο για τον τουρισμό

Μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία φαίνεται πως δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο βραβείο της «Γαλάζιας Σημαίας» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ