Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Διαχείριση συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και περιβάλλον

Γράφει ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης*
Είναι ανόητο να τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων και να αποτελούν σημείο αναφοράς. Ο νόμος περί διαχείρισης συσκευασιών προβλέπει για τη διαχείριση τέτοιων επικίνδυνων απορριμμάτων αλλά θέλει θέληση και τόλμη
από πλευράς των διαχειριστών της εξουσίας. Ο ωχαδερφισμός όλων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις επιδράσεις στην υγεία μας. Ο καρκίνος οργιάζει και εμείς περιμένουμε πότε θα έρθει στην πόρτα μας . Όταν την χτυπήσει όμως; Συμβιβασμοί δεν χωρούν και οι υπεύθυνοι να μην περιμένουν το τακ στην πόρτα τους. Ο αγρότης πληρώνει με την αγορά του φαρμάκου το τέλος διαχείρισης της συσκευασίας. Κάποιοι καρπώνονται τα κέρδη. Κάποιοι άλλοι όμως, οι διοικούντες τι φοβούνται; Σε ποιο πολιτισμένο κράτος πωλούνται ανεξέλεγκτα γεωργικά φάρμακα - δηλητήρια - χωρίς συνταγή; Οι διοικήσεις δεν θέλουν γιατί φοβούνται. Θα μιλήσουν μόνο όταν ο θάνατος κτυπήσει την πόρτα τους.


Γεωργικά φάρμακα και διαχείριση συσκευασιών. ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ παρόλο που μας διάλεξαν για μπούσουλα... δεν περπατάει. Προτείνω την καθιέρωση του θεσμού επόπτη περιβάλλοντος. Εδώ και πολλά χρόνια μόνο λόγια και μόνο απειλές με άσφαιρα πυρά. Κατά τα άλλα, πρόστιμο μόνο στα χαρτιά. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αίθουσα του Δ.Σ. για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων είχα επιστήσει τη δυσκολία, στη φάση αυτή, του προτεινόμενου τρόπου διαχείρισης. Τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής κατά την αγορά των σκευασμάτων είναι αρκετά και εμπεριέχεται στην τελική τιμή και το κόστος διαχείρισης των συσκευασιών.
Υπάρχει βέβαια σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία ανακύκλωσης, εδώ και δέκα χρόνια (και πλέον ενδεχομένως) αλλά μέχρι τούδε τίποτα. Πολλά λεφτά χαμένα και αποτέλεσμα μηδέν. Ποτέ και πουθενά απολογισμός για τη διαχείριση των οικονομικών αυτών στοιχείων. Είχα προτείνει τότε την υποχρέωση των εταιρειών στην τοποθέτηση μεγάλων κάδων, μακρυά από τα γεμιστήρια.
Είχα εντοπίσει την δυσκολία από μεριά των αγροτών καταναλωτών τον τρόπο που τους υπεδείχθη. Είχα τονίσει τότε ότι τα κέρδη των εταιρειών είναι μεγάλα και ότι κακώς τους βγάζουμε από το παιχνίδι, απαλλάσσοντάς τους από την ευθύνη. Άρα έλεγχο δεν μπορούμε να κάνουμε φοβούμενοι το εκλογικό κόστος, τις πολυεθνικές δεν τις πειράζουμε. Αποτέλεσμα; Καλώς τα κοράκια!


Η ανεξέλεγκτη απόρριψη κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα σημεία υδροληψίας των αγροτικών βυτίων και πλευρικά στους αγροτικούς δρόμους, αποτελούσε μέχρι σήμερα την πάγια «αντιμετώπιση» του προβλήματος, από τους αγρότες. Είναι μεγάλο πρόβλημα, μαζί με πολλά άλλα που συσσωρεύτηκαν τις εποχές των παχέων αγελάδων. Δεν έχει καμία σημασία αν η αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε θα είναι δημόσια, ιδιωτική, έντονη ή ήπια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα δυστυχώς; Το όφελος του δήμου; Οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον σε κανέναν και σε τίποτα. Θέλει πολύ δουλειά. Οι προτάσεις της πολιτείας, κεντρικής και αυτοδιοικητικής, πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικές και η εφαρμογή των κανόνων να επιτηρηθούν και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες. Στοιχειώδης συναίσθηση πολιτικής ευθύνης επιβάλλει την ανάδειξη του παρόντος θέματος. Είναι αδιάφορο εάν τέτοιες αναφορές πλήττουν τον οποιονδήποτε. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, ιδιαίτερα η Διοίκηση και ο υποφαινόμενος ακόμη. Αυτό πρέπει...

* Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Φαρμακοποιός
Πρώην Αντιδήμαρχος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη

5 σχόλια:

  1. συμφωνουμε απολυτα κ.Θοδωρα. Εδω και πολυ καιρο φωναζω οτι δεν υπαρχει λογικη στο να απειλεις τον παραγωγο, οτι αμα δεν σε μαζεψει κ ξεπλεινει τρεις φορες το πλαστικο μπουκαλι, θα του βαλεις προστιμο. Δηλαδη κ κερατας και δαρμενος. τρειαντα ευρω το μπουκαλακι το φαρμακο + προστιμο. δεν ξερω ποιανου "εγκεφαλου¨" ηταν αυτη η αποφαση. 0,20 ευρω το ροδακινο και πληρωνει ο παραγωγος την ανακυκλωση του τελαρου. αρα συμφωνουμε οτι κατι πρεπει να γίνει.Νομιζω η λυση υπαρχει αρκει να πεσει η πιεση εκει που πρεπει να πεσει και οχι στον παραγωγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το θεμα ειναι πολυ σοβαρο και δυστυχως ετσι γινεται δεκαεετιες. εαν οι δημοι σε συνεργασια με τους συνεταιρισμους προσπαθησουν να βρουν λυση θα εχουμε αποτελεσμα. εαν παμε στη λογικη των προστιμων δε θα γινει τιποτα. τη στιγμη της υδροληψιας ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατων να μαζευψει ο ραντιστης τις αδειεςσυσκευασιες και να τισ αποθηκευσει καπου λογω των συνθηκων. ( εαν δεν το γνωριζει καποιος το αντικειμενο δεν το καταλαβαινει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι αλλά λέτε παραμύθια και οι δύο (αυτή η λάθος νοοτροπία του δεν με νοιάζει εμένα, δεν είναι δική μου δουλειά, δεν προλαβαίνω κλπ) μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην γενική κατηφόρα που έχουμε πάρει. Και ερωτώ. Αν δεν υπήρχε κανένας θεσμός για την ανακύκλωση (όπως δεν υπήρχε πριν κάποια χρόνια) τι θα κάναμε ; Αν δεν κάνει κανείς ποτέ τίποτα για το θέμα αυτό τι θα κάνουν; Θα μου πείτε τίποτα όπως τόσα χρόνια, απλά θα συνεχίσουν να πεθαίνουν οι αγρότες και οι οικογένειές τους, άρα ας αρχίσουν να μαζεύουν πρώτα αυτοί για το δικό τους καλό και μετά ας πιέσουν τους άλλους. Όχι δεν ξέρω, δεν με νοιάζει, δεν προλαβαίνω. Επαγγελματίες είναι, εκτός και αν δεν είναι ; σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δείξουν επαγγελματισμό.
    Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ , ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΟΝΟΜΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ. ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΡΠΟΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΡΠΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΤΙ ΛΕΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΔΟΣ-ΛΕΚΑΝΗ ( ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΖΑ) ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ. ΕΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΚΕΨΗ - ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΤΟΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ. ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ( ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ- ΖΩΑ- ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΎΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ) ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
    ΚΑΛΑ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ