Καρκίνος, χημειοθεραπεία, παρενέργειες. Λέξεις που σοκάρουν, τρομάζουν, πονούν, λυγίζουν. Ενίοτε πεισμώνουν όσους έρχονται αντιμέτωπους με αυτό το «τέρας» να το κοιτάξουν στα μάτια και να πουν «ή εσύ ή εγώ». Αυτή τη μάχη, αν και την χαρακτηρίζουμε ως άνιση, υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν να την κερδίσουν. Άλλοι πάλι όχι κι άλλοι, συνεχίζουν να παλεύουν. Τα πρόσωπα που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο ευρύ κοινό. Έδωσαν την δική τους μάχη με την αρρώστια, τα κατάφεραν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε όσους πιθανόν να αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Περιγράφουν ότι στην αρχή ένιωσαν φόβο και αδυναμία. Γιατί να το κρύψουν; Όμως στάθηκαν στα πόδια τους, έπεισαν τον εαυτό τους ότι θα τα καταφέρουν και τα κατάφεραν.
«Μου είπαν ότι έχω καρκίνο και θα κάναμε εξέταση να δούμε πόσο έχει προχωρήσει, αν έχει κάνει μετάσταση. Έχω μάθει να είμαι έτοιμος για όλα. Έπιασα το γιο μου, του είπα τι έχω και μιλήσαμε». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Παπαδόπουλος είχε περιγράψει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε όταν αφαίρεσε το νεφρό του και από το οποίο βγήκε νικητής.
«Ο φόβος και η κατήφεια κάνει πολύ κακό στην υγεία. Η γενναιότητα και η ψυχραιμία σε βοηθάει πολύ. Έκανα ότι μου είπαν οι γιατροί. Είχα δύο τροχαία με τη μηχανή και ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνω. Σκεφτόμουν τι θα γίνει με το παιδί» έχει πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής για την δική του μάχη με τον καρκίνο.
«Είμαι τρομερά προετοιμασμένος και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Κι ο γιος μου είναι σαν κι εμένα. Ήταν κοντά μου συνέχεια. Κάναμε καλαμπούρια και πλάκες», συμπλήρωσε ο ηθοποιός και παρουσιαστής.
«Δεν φοβήθηκα. Οι γιατροί δεν το πιστεύανε, νόμιζαν ότι υποκρίνομαι. Ένας λόγος που πήγα πολύ καλά ήταν ο ψυχολογικός.
Όσο για την απόφασή του να μιλήσει δημόσια για την ασθένεια είπε ότι το έκανε επειδή δεν του αρέσει στην ελληνική κοινωνία ο φόβος των ανθρώπων να μη μαθευτεί πως πάσχουν από καρκίνο εξηγώντας πως είναι λάθος χειρισμός.
Το καλοκαίρι του 2010 η Γωγώ Μαστροκώστα μίλησε για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού. Ήταν μόλις λίγα 24ωρα μετά τη γέννηση τής κόρης της όταν η γνωστή γυμνάστρια - παρουσιάστρια διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον θηλασμό του μωρού της και είχε πόνους στο στήθος. Η διάγνωση έδειξε καρκίνο στο στήθος. Ακολούθησαν ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και δύο ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως τα κατάφερε.
«Ένα κομμάτι το οποίο με πληγώνει είναι ότι δεν χάρηκα τις πρώτες στιγμές με το παιδί μου. Είναι ένα κομμάτι το οποίο το έχασα. Η γέννηση και ο καρκίνος έγιναν ταυτόχρονα. Και δεν μπορείς, γιατί πρέπει να έχεις όλες τις δυνάμεις σου να ανταπεξέλθεις στον Γολγοθά που ξεκινάει. Ίσως αυτό ήταν το τίμημα για να έρθει στη ζωή η κόρη μου», δήλωσε σε συνέντευξή της.
Και κατόπιν πρόσθεσε: «Εγώ δεν κατάφερα να δω κάτι καλό μέσα από αυτή την ιστορία, ούτε να πω ότι με άλλαξε σαν άνθρωπο και πλέον θεωρώ πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Πάντα το πίστευα αυτό για την ευτυχία, συγγνώμη. Το μόνο καλό είναι ότι μπορώ να βοηθάω άλλες γυναίκες, ακόμα και μόνο με την εικόνα μου».
Η Γωγώ Μαστροκώστα σε όλο αυτό τον αγώνα είχε δίπλα της τον Τραιανό Δέλλα, τον οποίο αποκαλεί τον δικό της άγγελο.
«Κι ας μην είχα μαλλιά, κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν θεά. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου».
Για τα συναισθήματά του όταν πληροφορήθηκε ότι έχει καρκίνο στο θυρεοειδή αλλά και πώς το αντιμετώπισε μίλησε ο Γιώργος Αυτιάς. Ο δημοσιογράφος μιλώντας σε εβδομαδιαίο περιοδικό αποκάλυψε πως «τον καρκίνο ούτε τον φοβήθηκε, ούτε τον υποτίμησε».
«Ναι, είχα ένα μικρό καρκινάκι. Το ανακάλυψα, έκανα βιοψία και το προλάβαμε. Ήταν δύσκολο. Ήταν στον θυροειδή» είπε και συνέχισε:
«Την χαρά και την λύπη πρέπει να ξέρεις να τις βιώνεις χωρίς ακρότητες. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσα εντελώς μόνος. Στην οικογένειά μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις του τύπου "Πεθαίνω αύριο". Τώρα είμαι καλά. Ήταν επώδυνο. Εδώ συμβαίνει κάτι απλό και λες "αμάν"! Έχω βιώσει πολλές ανάλογες καταστάσεις με αγαπημένους μου ανθρώπους. Στην ζωή πρέπει να τα περιμένεις όλα».
«Τον καρκίνο τον φοβήθηκα. Δεν τον υποτίμησα, αλλά τον αντιμετώπισα με δυνατή ψυχολογία. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσα αν δεν είχα δουλειά. Θέλουν θάρρος αυτές οι καταστάσεις».
Για την δική της μάχη με τον καρκίνο μίλησε η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου. «Εκτιμάω κάθε μέρα που ξυπνάω. Δίνω ουσία σε πράγματα που δεν έβλεπα πριν. Είμαι πολύ ευτυχισμένη με απλά πράγματα. Δεν μ' αρέσει να κρατάω κακίες. Νιώθω ότι κάνει κακό στο κάρμα μου». Η ηθοποιός αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας της με θάρρος και αξιοπρέπεια και έστειλε το δικό της μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
«Είπα δεν πεθαίνω από αυτό. Όταν μου είπαν ότι θα σου πέσουν τα μαλλιά για έξι μήνες, έβαλα τα κλάματα. Λέω πρέπει να δουλέψω. Μου λένε ...περούκες» είπε και συνέχισε:
«Πήγαινα κανονικά στα γυρίσματα, καραφλή και έβαζα την περουκίτσα μου. Κάναμε γυρίσματα στη Σαντορίνη και κυκλοφορούσα βαμμένη με την περούκα και θυμάμαι βγαίνει ένας κύριος από ένα χρυσοχοείο και λέει: "Κορίτσι μου, βγάλε την περούκα! Είσαι πιο ωραία καραφλή"» εξομολογείται η ηθοποιός σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ωστόσο αποκάλυψε πως ο σύζυγός της αποφάσισε να φύγει από τη ζωή της κάτι που της στοίχισε περισσότερο και από την ασθένεια. Όμως δεν το έβαλε κάτω και οπλισμένη με θάρρος τα κατάφερε.
Στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα ήταν οι γονείς, ο αδερφός και οι φίλοι της τους οποίους και ευγνωμονεί και αισθάνεται τυχερή που τους έχει. Ωστόσο αποκάλυψε πως ο σύζυγός της αποφάσισε να φύγει από τη ζωή της κάτι που της στοίχισε περισσότερο και από την ασθένεια.
Για τη δύσκολη μάχη, που έδωσε με τον καρκίνο, μίλησε για πρώτη φορά στους κατοίκους των Χανίων ο Στέφανος Κορκολής προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού. «Κι εγώ πάσχω από καρκίνο. Πέρυσι τον Οκτώβριο το ανακάλυψα, αλλά όπως με βλέπετε είμαι εδώ στο πιάνο μου, στη μουσική μου, δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάω και... όλα διορθώνονται. Πρόληψη. Θα ήθελα να τονίσω στους νέους ανθρώπους... όσο μπορείτε σταματήστε το. Πραγματικά το τσιγάρο σκοτώνει... εγώ κάπνιζα τέσσερα πακέτα...».
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι η ανακοίνωση της διάγνωσης ήταν ένα ισχυρό σοκ.
«Δεν ξεπερνιέται αυτή η αρρώστια. Την αποδέχεσαι, ζεις με αυτήν και πορεύεσαι. Βέβαια, αλλάζει η ζωή σου. Από τη μέρα που έκανα εγχείρηση μαζεύτηκα στο σπίτι μου. Το σώμα δεν αντέχει τα μακρινά ταξίδια, από την Ιαπωνία ως τη Βραζιλία, που έκανα πριν δίνοντας κοντσέρτα. Έκοψα το τσιγάρο και το αλκοόλ» εξήγησε ο ίδιος.
Για τις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο μίλησε ο Κώστας Χαρδαβέλας στο newsbeast.gr.
«Εάν πιστέψεις ότι έχεις 70% πιθανότητα να φύγεις και 30% να μείνεις τότε μπορεί και να τρελαθείς. Δεν ξέρω αν αντέχετε αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πώς μπορείς να ζήσεις με μία τέτοια σκέψη, πώς μπορείς να κοιμηθείς με τέτοια σκέψη. Εγώ πάντως όταν μου το είπε ο γιατρός, ότι έχω 30% πιθανότητες να ζήσω και 70% να φύγω απλά δεν το πίστεψα. Μάλλον δεν το δέχτηκα, δεν μπορούσα να δεχτώ ότι εγώ αυτός που είμαι, με όλα αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου, με όλες τις δραστηριότητες που έχω, που δεν έχω αρρωστήσει σχεδόν ποτέ μου, που ασχολούμαι με τον αθλητισμό, που έχω αντοχές φοβερές, δεν μπορούσα να πιστέψω, να δεχθώ ότι είχα μόνο 30% πιθανότητες να ζήσω» είχε πει και συνέχισε:
«Από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι έχω 100% πιθανότητες να ζήσω. Έτσι μπορούσα και κοιμόμουν, έτσι μπορούσα κι είχα ξεπεράσει την αγωνία ενός τέλους που ήταν αναπόφευκτο σχεδόν γιατί άμα σου δίνουν 70% πιθανότητες να φύγεις, είναι σαν να σου λένε ότι θα φύγεις. Το 70% είναι 7/10, 7 στις 10 πιθανότητες. Δεν με συνέτριψε αυτό το γεγονός, δεν με συνέθλιψε γιατί από την πρώτη στιγμή δεν το πίστεψα. Για μένα υπήρχε πιθανότητα πλέον, γιατί έτσι το έλεγε η ψυχή μου, 70% να ζήσω και 30% να φύγω, είχα ανατρέψεις τις ιατρικές στατιστικές».
Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση του προγράμματος στήριξης των καρκινοπαθών, «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη», ακούγοντας την συγκλονιστική εξομολόγηση της Χαρούλας Αλεξίουγια την δική της μάχη με τον καρκίνο.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε ανοιχτά για τον προσωπικό της Γολγοθά.
«Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού», ήταν τα λόγια της Χαρούλας Αλεξίου. Και συνέχισε λέγοντας: «Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου: ''Γιατί σε εμένα;'', ''Τι δεν έκανα καλά;'', ''Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;'', απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες».
Στη συνέχεια όμως, βρήκε τη δύναμη να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη. Ένα γεγονός, που επηρέασε θετικά την ψυχολογία της, όπως τόνισε, είναι ότι δεν χρειάστηκε να περάσει την επώδυνη διαδικασία των χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών. «Αισθάνομαι τυχερή που το πέρασα τόσο ανώδυνα. Να φανταστείτε ότι ανέβαλα την πρεμιέρα μου μόνο για μια βδομάδα μετά την επέμβαση που έκανα και επέστρεψα και πάλι στην καθημερινότητα μου και στις υποχρεώσεις μου», είπε η Χαρούλα Αλεξίου.
Δίνοντας ένα μάθημα ζωής, η ηθοποιός Αθηνά Τσιλύρα μίλησε με συγκίνηση για την περιπέτεια με τον καρκίνο από την οποία βγήκε νικήτρια και για όσα άλλαξαν στη ζωή της.
«Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο, πήρα τις μαστογραφίες στα χέρια μου, πήγα σε μία γωνιά του νοσοκομείου και άρχισα να κλαίω. Χάθηκα. Δεν ήξερα πού βρισκόμουν, τι θα κάνω, τι με περίμενε. Ήταν πολύ βαρύ στο μυαλό μου να μου λένε: «Έχεις καρκίνο. Αύριο πρέπει να κάνεις μία χειρουργική βιοψία για να δούμε αν έχει επεκταθεί». Εκείνη τη στιγμή ήρθε μία γυναίκα δίπλα μου. Ήταν πάρα πολύ όμορφη. Μου είπε: «Γιατί κλαις;». Της απάντησα: «Από ευτυχία!». «Το εννοείς;», με ρώτησε. «Είσαι με τα καλά σου; Έχω καρκίνο», της απάντησα.
Τότε μου έδειξε το στήθος της και μου είπε: «Κοίτα! Το έχω περάσει. Μην σε νοιάζει! Αν είναι χειρουργήσιμος, περνάει. Να το θυμάσαι». Μου έδωσε τόσο πολύ κουράγιο αυτή η γυναίκα και είπα: «Θα το παλέψω και θα το αντιμετωπίσω». Την περίοδο των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών είχα δίπλα μου έναν πολύ καλό ογκολόγο. Μιλούσαμε! Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα μιλάω ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα, γιατί έστω και μία γυναίκα να μ’ ακούσει και να δει ότι δουλεύω, συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά, το έχω ξεπεράσει και είμαι πολύ καλύτερα, ίσως τη βοηθήσω. Πολλές φορές η αρρώστια μπορεί να είναι ευλογία. Σου δίνει τέτοιο χαστούκι που σε κάνει να εκτιμάς τα πράγματα διαφορετικά. Στη διάρκεια των χημειοθεραπειών έλεγα ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να κοιτώ απλώς τη θάλασσα. Θα είμαι ευτυχισμένη μόνο μ’ αυτό. Έγινα πολύ πιο δυνατός άνθρωπος» είχε πει στο περιοδικό Εγώ.
Για τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου και του πόνου που βιώνει μια γυναίκα μέσα από την περιπέτεια με τον καρκίνο είχε μιλήσει η Μαρία Χούκλη. «Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα».
«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».
Η δήλωση της Μαρίας Χούκλη:
«Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση είναι πόλεμος. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ είναι και ένας πόλεμος οικονομικός διαχωρισμών- αποκλεισμών. Πάντοτε όμως θα είναι ένας αγώνας προσωπικός που έχει στρατηγική, έχει τακτική, απώλειες μικρές ήττες, αλλά φέρνει τη μεγάλη νίκη. Τα γεγονότα μετά την είδηση ότι εμφάνισες καρκίνο του στήθους έχουν πολύ πόνο και φόβο. Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα. Να το πω αλλιώς. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως. Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Μετά όλα ασφαλώς θα είναι αλλιώς. Αλλά δεν θα είσαι λιγότερο γυναίκα. Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογείς διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».
Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε, την έκανε να μιλήσει ανοιχτά στο λογαριασμό της στο facebook με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο.
Ο λόγος για την Άντα Λιβιτσάνου που έδωσε την δική της μάχη με τον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυροειδούς που αφαίρεσε και θέλησε να παρακινήσει τον κόσμο να κάνει προληπτική εξέταση θυρεοειδούς μέσα από το κείμενο που ανέρτησε στο προφίλ της στο Facebook.
Η ηθοποιός μίλησε για το χειρουργείο που έκανε και την αφαίρεση του κακοήθη όζου που είχε στον θυρεοειδή κάτι που ανακάλυψε τυχαία, μετά από ένα προληπτικό υπέρηχο.
«Είμαι περήφανη για κάθε τραύμα και για κάθε ράμμα το οποίο δείχνει νίκη. Το νέο μου σημάδι από το χειρουργείο θα το φοράω σαν παράσημο απέναντι στον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυρεοειδούς που αφαίρεσα.
Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί για τρελή μου τύχη το ανακάλυψα τυχαία κάνοντας έναν υπέρηχο προληπτικό. Ηθικό δίδαγμα: η πρόληψη σώζει ζωές. Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μετά τη διάγνωση και την πλήρη άγνοιά μου με μεγάλη θλίψη έμαθα ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μετά το Τσέρνομπιλ εκτινάχθηκαν στο 70% πάνω. Θύματα; Όλοι εμείς.
Σας το κοινοποιώ για να σας παρακινήσω να κάνετε προληπτικούς ελέγχους. Ένας υπέρηχος μπορεί να σας σώσει.
«Μετά από μια οξεία παγκρεατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στην κεφαλή του παγκρέατος. Καρκίνος. Ήταν ένα ογκίδιο. Οι λέξεις δε με φοβίζουν. Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να χειρουργηθώ στο εξωτερικό. Είχα πολύ καλή διάθεση. Δεν πίστεψα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος». Αυτό είχε δηλώσει στην εκπομπή «Όλα για την υγεία μου» ο Νίκος Κουρκούλης.
Ο τραγουδιστής που έχει μιλήσει αρκετές φορές για την πίστη που έχει στον Θεό, τόνισε ότι ξέρει μέσα του ότι μία ανώτερη δύναμη ήταν εκείνη που τον βοήθησε να ξεπεράσει την περιπέτεια με την υγεία του.
«Ένας φίλος μου με παρακινεί να πάμε στον Άγιον Όρος. Μπαίνουμε μέσα στο καράβι και είναι δυο άνθρωποι δίπλα μου. Μου λένε είμαστε θαυμαστές από την Αμερική. Τους είπα ότι θα πήγαινα κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω, λοιπόν, ότι ο ένας από τους δυο ήταν αυτός που θα με χειρουργούσε. Όταν φτάνω εκεί βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παππούλης με καλεί μέσα. Εκεί κατέρρευσα. Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. Έκανα Πάσχα εκεί. Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις (...) Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθάνε καθόλου».
Σπύρος Παπαδόπουλος
«Μου είπαν ότι έχω καρκίνο και θα κάναμε εξέταση να δούμε πόσο έχει προχωρήσει, αν έχει κάνει μετάσταση. Έχω μάθει να είμαι έτοιμος για όλα. Έπιασα το γιο μου, του είπα τι έχω και μιλήσαμε». Με αυτά τα λόγια ο Σπύρος Παπαδόπουλος είχε περιγράψει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε όταν αφαίρεσε το νεφρό του και από το οποίο βγήκε νικητής.
«Ο φόβος και η κατήφεια κάνει πολύ κακό στην υγεία. Η γενναιότητα και η ψυχραιμία σε βοηθάει πολύ. Έκανα ότι μου είπαν οι γιατροί. Είχα δύο τροχαία με τη μηχανή και ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνω. Σκεφτόμουν τι θα γίνει με το παιδί» έχει πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής για την δική του μάχη με τον καρκίνο.
«Είμαι τρομερά προετοιμασμένος και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Κι ο γιος μου είναι σαν κι εμένα. Ήταν κοντά μου συνέχεια. Κάναμε καλαμπούρια και πλάκες», συμπλήρωσε ο ηθοποιός και παρουσιαστής.
«Δεν φοβήθηκα. Οι γιατροί δεν το πιστεύανε, νόμιζαν ότι υποκρίνομαι. Ένας λόγος που πήγα πολύ καλά ήταν ο ψυχολογικός.
Όσο για την απόφασή του να μιλήσει δημόσια για την ασθένεια είπε ότι το έκανε επειδή δεν του αρέσει στην ελληνική κοινωνία ο φόβος των ανθρώπων να μη μαθευτεί πως πάσχουν από καρκίνο εξηγώντας πως είναι λάθος χειρισμός.
Γωγώ Μαστροκώστα
Το καλοκαίρι του 2010 η Γωγώ Μαστροκώστα μίλησε για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού. Ήταν μόλις λίγα 24ωρα μετά τη γέννηση τής κόρης της όταν η γνωστή γυμνάστρια - παρουσιάστρια διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον θηλασμό του μωρού της και είχε πόνους στο στήθος. Η διάγνωση έδειξε καρκίνο στο στήθος. Ακολούθησαν ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και δύο ταξίδια στο εξωτερικό. Όμως τα κατάφερε.
«Ένα κομμάτι το οποίο με πληγώνει είναι ότι δεν χάρηκα τις πρώτες στιγμές με το παιδί μου. Είναι ένα κομμάτι το οποίο το έχασα. Η γέννηση και ο καρκίνος έγιναν ταυτόχρονα. Και δεν μπορείς, γιατί πρέπει να έχεις όλες τις δυνάμεις σου να ανταπεξέλθεις στον Γολγοθά που ξεκινάει. Ίσως αυτό ήταν το τίμημα για να έρθει στη ζωή η κόρη μου», δήλωσε σε συνέντευξή της.
Και κατόπιν πρόσθεσε: «Εγώ δεν κατάφερα να δω κάτι καλό μέσα από αυτή την ιστορία, ούτε να πω ότι με άλλαξε σαν άνθρωπο και πλέον θεωρώ πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Πάντα το πίστευα αυτό για την ευτυχία, συγγνώμη. Το μόνο καλό είναι ότι μπορώ να βοηθάω άλλες γυναίκες, ακόμα και μόνο με την εικόνα μου».
Η Γωγώ Μαστροκώστα σε όλο αυτό τον αγώνα είχε δίπλα της τον Τραιανό Δέλλα, τον οποίο αποκαλεί τον δικό της άγγελο.
«Κι ας μην είχα μαλλιά, κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν θεά. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου».
Γιώργος Αυτιάς
Για τα συναισθήματά του όταν πληροφορήθηκε ότι έχει καρκίνο στο θυρεοειδή αλλά και πώς το αντιμετώπισε μίλησε ο Γιώργος Αυτιάς. Ο δημοσιογράφος μιλώντας σε εβδομαδιαίο περιοδικό αποκάλυψε πως «τον καρκίνο ούτε τον φοβήθηκε, ούτε τον υποτίμησε».
«Ναι, είχα ένα μικρό καρκινάκι. Το ανακάλυψα, έκανα βιοψία και το προλάβαμε. Ήταν δύσκολο. Ήταν στον θυροειδή» είπε και συνέχισε:
«Την χαρά και την λύπη πρέπει να ξέρεις να τις βιώνεις χωρίς ακρότητες. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας το βίωσα εντελώς μόνος. Στην οικογένειά μου είπα την αλήθεια ήρεμα. Δεν έκανα ανακοινώσεις του τύπου "Πεθαίνω αύριο". Τώρα είμαι καλά. Ήταν επώδυνο. Εδώ συμβαίνει κάτι απλό και λες "αμάν"! Έχω βιώσει πολλές ανάλογες καταστάσεις με αγαπημένους μου ανθρώπους. Στην ζωή πρέπει να τα περιμένεις όλα».
«Τον καρκίνο τον φοβήθηκα. Δεν τον υποτίμησα, αλλά τον αντιμετώπισα με δυνατή ψυχολογία. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσα αν δεν είχα δουλειά. Θέλουν θάρρος αυτές οι καταστάσεις».
Κάτια Νικολαΐδου
Για την δική της μάχη με τον καρκίνο μίλησε η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου. «Εκτιμάω κάθε μέρα που ξυπνάω. Δίνω ουσία σε πράγματα που δεν έβλεπα πριν. Είμαι πολύ ευτυχισμένη με απλά πράγματα. Δεν μ' αρέσει να κρατάω κακίες. Νιώθω ότι κάνει κακό στο κάρμα μου». Η ηθοποιός αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας της με θάρρος και αξιοπρέπεια και έστειλε το δικό της μήνυμα σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
«Είπα δεν πεθαίνω από αυτό. Όταν μου είπαν ότι θα σου πέσουν τα μαλλιά για έξι μήνες, έβαλα τα κλάματα. Λέω πρέπει να δουλέψω. Μου λένε ...περούκες» είπε και συνέχισε:
«Πήγαινα κανονικά στα γυρίσματα, καραφλή και έβαζα την περουκίτσα μου. Κάναμε γυρίσματα στη Σαντορίνη και κυκλοφορούσα βαμμένη με την περούκα και θυμάμαι βγαίνει ένας κύριος από ένα χρυσοχοείο και λέει: "Κορίτσι μου, βγάλε την περούκα! Είσαι πιο ωραία καραφλή"» εξομολογείται η ηθοποιός σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Ωστόσο αποκάλυψε πως ο σύζυγός της αποφάσισε να φύγει από τη ζωή της κάτι που της στοίχισε περισσότερο και από την ασθένεια. Όμως δεν το έβαλε κάτω και οπλισμένη με θάρρος τα κατάφερε.
Στο πλευρό της όλο αυτό το διάστημα ήταν οι γονείς, ο αδερφός και οι φίλοι της τους οποίους και ευγνωμονεί και αισθάνεται τυχερή που τους έχει. Ωστόσο αποκάλυψε πως ο σύζυγός της αποφάσισε να φύγει από τη ζωή της κάτι που της στοίχισε περισσότερο και από την ασθένεια.
Στέφανος Κορκολής
Για τη δύσκολη μάχη, που έδωσε με τον καρκίνο, μίλησε για πρώτη φορά στους κατοίκους των Χανίων ο Στέφανος Κορκολής προκαλώντας τα χειροκροτήματα του κοινού. «Κι εγώ πάσχω από καρκίνο. Πέρυσι τον Οκτώβριο το ανακάλυψα, αλλά όπως με βλέπετε είμαι εδώ στο πιάνο μου, στη μουσική μου, δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάω και... όλα διορθώνονται. Πρόληψη. Θα ήθελα να τονίσω στους νέους ανθρώπους... όσο μπορείτε σταματήστε το. Πραγματικά το τσιγάρο σκοτώνει... εγώ κάπνιζα τέσσερα πακέτα...».
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι η ανακοίνωση της διάγνωσης ήταν ένα ισχυρό σοκ.
«Δεν ξεπερνιέται αυτή η αρρώστια. Την αποδέχεσαι, ζεις με αυτήν και πορεύεσαι. Βέβαια, αλλάζει η ζωή σου. Από τη μέρα που έκανα εγχείρηση μαζεύτηκα στο σπίτι μου. Το σώμα δεν αντέχει τα μακρινά ταξίδια, από την Ιαπωνία ως τη Βραζιλία, που έκανα πριν δίνοντας κοντσέρτα. Έκοψα το τσιγάρο και το αλκοόλ» εξήγησε ο ίδιος.
Κώστας Χαρδαβέλλας
Για τις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο μίλησε ο Κώστας Χαρδαβέλας στο newsbeast.gr.
«Εάν πιστέψεις ότι έχεις 70% πιθανότητα να φύγεις και 30% να μείνεις τότε μπορεί και να τρελαθείς. Δεν ξέρω αν αντέχετε αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πώς μπορείς να ζήσεις με μία τέτοια σκέψη, πώς μπορείς να κοιμηθείς με τέτοια σκέψη. Εγώ πάντως όταν μου το είπε ο γιατρός, ότι έχω 30% πιθανότητες να ζήσω και 70% να φύγω απλά δεν το πίστεψα. Μάλλον δεν το δέχτηκα, δεν μπορούσα να δεχτώ ότι εγώ αυτός που είμαι, με όλα αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου, με όλες τις δραστηριότητες που έχω, που δεν έχω αρρωστήσει σχεδόν ποτέ μου, που ασχολούμαι με τον αθλητισμό, που έχω αντοχές φοβερές, δεν μπορούσα να πιστέψω, να δεχθώ ότι είχα μόνο 30% πιθανότητες να ζήσω» είχε πει και συνέχισε:
«Από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι έχω 100% πιθανότητες να ζήσω. Έτσι μπορούσα και κοιμόμουν, έτσι μπορούσα κι είχα ξεπεράσει την αγωνία ενός τέλους που ήταν αναπόφευκτο σχεδόν γιατί άμα σου δίνουν 70% πιθανότητες να φύγεις, είναι σαν να σου λένε ότι θα φύγεις. Το 70% είναι 7/10, 7 στις 10 πιθανότητες. Δεν με συνέτριψε αυτό το γεγονός, δεν με συνέθλιψε γιατί από την πρώτη στιγμή δεν το πίστεψα. Για μένα υπήρχε πιθανότητα πλέον, γιατί έτσι το έλεγε η ψυχή μου, 70% να ζήσω και 30% να φύγω, είχα ανατρέψεις τις ιατρικές στατιστικές».
Χάρις Αλεξίου
Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση του προγράμματος στήριξης των καρκινοπαθών, «Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη», ακούγοντας την συγκλονιστική εξομολόγηση της Χαρούλας Αλεξίουγια την δική της μάχη με τον καρκίνο.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε ανοιχτά για τον προσωπικό της Γολγοθά.
«Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού», ήταν τα λόγια της Χαρούλας Αλεξίου. Και συνέχισε λέγοντας: «Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου: ''Γιατί σε εμένα;'', ''Τι δεν έκανα καλά;'', ''Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;'', απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες».
Στη συνέχεια όμως, βρήκε τη δύναμη να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη. Ένα γεγονός, που επηρέασε θετικά την ψυχολογία της, όπως τόνισε, είναι ότι δεν χρειάστηκε να περάσει την επώδυνη διαδικασία των χημειοθεραπειών και ακτινοβολιών. «Αισθάνομαι τυχερή που το πέρασα τόσο ανώδυνα. Να φανταστείτε ότι ανέβαλα την πρεμιέρα μου μόνο για μια βδομάδα μετά την επέμβαση που έκανα και επέστρεψα και πάλι στην καθημερινότητα μου και στις υποχρεώσεις μου», είπε η Χαρούλα Αλεξίου.
Αθηνά Τσιλύρα
Δίνοντας ένα μάθημα ζωής, η ηθοποιός Αθηνά Τσιλύρα μίλησε με συγκίνηση για την περιπέτεια με τον καρκίνο από την οποία βγήκε νικήτρια και για όσα άλλαξαν στη ζωή της.
«Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο, πήρα τις μαστογραφίες στα χέρια μου, πήγα σε μία γωνιά του νοσοκομείου και άρχισα να κλαίω. Χάθηκα. Δεν ήξερα πού βρισκόμουν, τι θα κάνω, τι με περίμενε. Ήταν πολύ βαρύ στο μυαλό μου να μου λένε: «Έχεις καρκίνο. Αύριο πρέπει να κάνεις μία χειρουργική βιοψία για να δούμε αν έχει επεκταθεί». Εκείνη τη στιγμή ήρθε μία γυναίκα δίπλα μου. Ήταν πάρα πολύ όμορφη. Μου είπε: «Γιατί κλαις;». Της απάντησα: «Από ευτυχία!». «Το εννοείς;», με ρώτησε. «Είσαι με τα καλά σου; Έχω καρκίνο», της απάντησα.
Τότε μου έδειξε το στήθος της και μου είπε: «Κοίτα! Το έχω περάσει. Μην σε νοιάζει! Αν είναι χειρουργήσιμος, περνάει. Να το θυμάσαι». Μου έδωσε τόσο πολύ κουράγιο αυτή η γυναίκα και είπα: «Θα το παλέψω και θα το αντιμετωπίσω». Την περίοδο των χημειοθεραπειών και των ακτινοβολιών είχα δίπλα μου έναν πολύ καλό ογκολόγο. Μιλούσαμε! Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα μιλάω ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα, γιατί έστω και μία γυναίκα να μ’ ακούσει και να δει ότι δουλεύω, συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά, το έχω ξεπεράσει και είμαι πολύ καλύτερα, ίσως τη βοηθήσω. Πολλές φορές η αρρώστια μπορεί να είναι ευλογία. Σου δίνει τέτοιο χαστούκι που σε κάνει να εκτιμάς τα πράγματα διαφορετικά. Στη διάρκεια των χημειοθεραπειών έλεγα ότι όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να κοιτώ απλώς τη θάλασσα. Θα είμαι ευτυχισμένη μόνο μ’ αυτό. Έγινα πολύ πιο δυνατός άνθρωπος» είχε πει στο περιοδικό Εγώ.
Μαρία Χούκλη
Για τα συναισθήματα του θυμού, του φόβου και του πόνου που βιώνει μια γυναίκα μέσα από την περιπέτεια με τον καρκίνο είχε μιλήσει η Μαρία Χούκλη. «Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα».
«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».
Η δήλωση της Μαρίας Χούκλη:
«Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση είναι πόλεμος. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ είναι και ένας πόλεμος οικονομικός διαχωρισμών- αποκλεισμών. Πάντοτε όμως θα είναι ένας αγώνας προσωπικός που έχει στρατηγική, έχει τακτική, απώλειες μικρές ήττες, αλλά φέρνει τη μεγάλη νίκη. Τα γεγονότα μετά την είδηση ότι εμφάνισες καρκίνο του στήθους έχουν πολύ πόνο και φόβο. Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα. Να το πω αλλιώς. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως. Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Μετά όλα ασφαλώς θα είναι αλλιώς. Αλλά δεν θα είσαι λιγότερο γυναίκα. Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογείς διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι».
Άντα Λιβιτσάνου
Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε, την έκανε να μιλήσει ανοιχτά στο λογαριασμό της στο facebook με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο.
Ο λόγος για την Άντα Λιβιτσάνου που έδωσε την δική της μάχη με τον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυροειδούς που αφαίρεσε και θέλησε να παρακινήσει τον κόσμο να κάνει προληπτική εξέταση θυρεοειδούς μέσα από το κείμενο που ανέρτησε στο προφίλ της στο Facebook.
Η ηθοποιός μίλησε για το χειρουργείο που έκανε και την αφαίρεση του κακοήθη όζου που είχε στον θυρεοειδή κάτι που ανακάλυψε τυχαία, μετά από ένα προληπτικό υπέρηχο.
«Είμαι περήφανη για κάθε τραύμα και για κάθε ράμμα το οποίο δείχνει νίκη. Το νέο μου σημάδι από το χειρουργείο θα το φοράω σαν παράσημο απέναντι στον καρκίνο (κακοήθη όζο) του θυρεοειδούς που αφαίρεσα.
Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί για τρελή μου τύχη το ανακάλυψα τυχαία κάνοντας έναν υπέρηχο προληπτικό. Ηθικό δίδαγμα: η πρόληψη σώζει ζωές. Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μετά τη διάγνωση και την πλήρη άγνοιά μου με μεγάλη θλίψη έμαθα ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μετά το Τσέρνομπιλ εκτινάχθηκαν στο 70% πάνω. Θύματα; Όλοι εμείς.
Σας το κοινοποιώ για να σας παρακινήσω να κάνετε προληπτικούς ελέγχους. Ένας υπέρηχος μπορεί να σας σώσει.
Νίκος Κουρκούλης
«Μετά από μια οξεία παγκρεατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στην κεφαλή του παγκρέατος. Καρκίνος. Ήταν ένα ογκίδιο. Οι λέξεις δε με φοβίζουν. Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να χειρουργηθώ στο εξωτερικό. Είχα πολύ καλή διάθεση. Δεν πίστεψα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος». Αυτό είχε δηλώσει στην εκπομπή «Όλα για την υγεία μου» ο Νίκος Κουρκούλης.
Ο τραγουδιστής που έχει μιλήσει αρκετές φορές για την πίστη που έχει στον Θεό, τόνισε ότι ξέρει μέσα του ότι μία ανώτερη δύναμη ήταν εκείνη που τον βοήθησε να ξεπεράσει την περιπέτεια με την υγεία του.
«Ένας φίλος μου με παρακινεί να πάμε στον Άγιον Όρος. Μπαίνουμε μέσα στο καράβι και είναι δυο άνθρωποι δίπλα μου. Μου λένε είμαστε θαυμαστές από την Αμερική. Τους είπα ότι θα πήγαινα κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω, λοιπόν, ότι ο ένας από τους δυο ήταν αυτός που θα με χειρουργούσε. Όταν φτάνω εκεί βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παππούλης με καλεί μέσα. Εκεί κατέρρευσα. Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. Έκανα Πάσχα εκεί. Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις (...) Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθάνε καθόλου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.