Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στην Ημαθία το πρώτο δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα

Τα πρώτα μέλη είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και το Σχολείο Ριζωµάτων
Δίκτυο των Βιβλιοθηκών της Ημαθίας με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας στον ρόλο συντονιστή συγκροτήθηκε με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους μαθητές, 
εκπαιδευτικούς και
την ευρύτερη κοινότητα των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικά Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και τα πρώτα μέλη του είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και το Δημοτικό Σχολείο Ριζωµάτων, ενώ το επόμενο διάστημα σταδιακά θα συνδεθούν και άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής.
"Η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε στο ΦΕΚ η δημιουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών και επικοινώνησαν μαζί μας εκπρόσωποι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Δημοτικού Σχολείου Ριζωµάτων και πρότειναν να τους μεταφέρουμε τεχνογνωσία" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ασπασία Τασιοπούλου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

"Σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε κάτι πιο συντονισμένο και να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο Βιβλιοθηκών. Εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο του ορεινού οικισμού Ριζώματα και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ήρθαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και εκπαιδεύθηκαν σε θέματα βιβλιοθηκονομίας" τόνισε η κ. Τασιοπούλου.

Με την έναρξη της συνεργασίας εκδόθηκαν καινούριες κάρτες μελών που ισχύουν για όλες τις βιβλιοθήκες. Επιπλέον η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας δώρισε βιβλία και έπιπλα για τις σχολικές βιβλιοθήκες.

"Στον οικισμό Ριζώματα όλοι οι κάτοικοι του χωριού, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές αγκάλιασαν την προσπάθεια και βοήθησαν στην ανακαίνιση του χώρου που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη" ανέφερε η κ. Τασιοπούλου. Η κινητή βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκη Βέροιας θα επισκέπτεται τον ορεινό οικισμό για να ενισχύσει τις προσπάθειες να έρθουν οι μαθητές της απομακρυσμένης περιοχής πιο κοντά στη γνώση.

Παράλληλα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας υποβάλλει στα μέλη του Δικτύου προτάσεις για δράσεις φιλαναγνωσίας, διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων.

Επιπλέον μέσω του Δικτύου θα γίνει καταγραφή και ψηφιοποίηση των αρχείων και συλλογών τοπικού ενδιαφέροντος για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Αρχειακό υλικό από τα Δημοτικά Σχολεία, ενδεικτικά, παλιές φωτογραφίες, θα ψηφιοποιηθούν και θα συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Αποθετήριο Medusa της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Στο Αποθετήριο περιλαμβάνονται εκτός της συλλογής της Βιβλιοθήκης, βιβλία, εφημερίδες περιοδικά, χάρτες, έγγραφα και χειρόγραφα συλλογές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, Σκήτης Βέροιας και του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Βέροιας.

"Συμφωνήσαμε και προχωράμε από κοινού, με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τις βιβλιοθήκες των σχολείων, με σκοπό τον αμφίδρομο εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών και την ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης των μαθητών μας στον πλούσιο κόσμο των βιβλίων" ανέφερε στην εκδήλωση – παρουσίαση του Δικτύου Βιβλιοθηκών Ημαθίας ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος είναι οι βιβλιοθήκες να εξελιχθούν σε δημιουργικά κέντρα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανάπτυξης δράσεων φιλαναγνωσίας.

"Συνεχίζουμε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας να υπηρετούμε τη βασική μας αποστολή που είναι να δίνουμε πρόσβαση στη γνώση και να προσπαθούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας το πρώτο δίκτυο βιβλιοθηκών της περιοχής, αλλά και στην Ελλάδα απ' όσο γνωρίζω, που συνδέει σχολικές βιβλιοθήκες με τη Βιβλιοθήκη μας" υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, Αντώνης Γκαλίτσιους.

"Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των δύο σχολείων και αργότερα με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί για όλη την Ημαθία. Θα δουλέψουμε και με τη δική σας βοήθεια και υποστήριξη να κάνουμε την Ημαθία πρότυπο πρόσβασης στη γνώση την καινοτομία και τη δημιουργικότητα για το καλό όλων" τόνισε.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Υποστηρικτής του Δικτύου είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988. Ανάμεσα στους σκοπούς του Ιδρύματος είναι η προσφορά κοινωνικού έργου, ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και η ενίσχυση φορέων που μεριμνούν για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. στηρίζει τη Βιβλιοθήκη με τον εμπλουτισμό της συλλογής με καινούργιες αξιόλογες εκδόσεις και τη λειτουργία της κινητής βιβλιοθήκης, η οποία επισκέπτεται απομακρυσμένα χωριά της Ημαθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ