Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις προσκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που τίθεται σε εφαρμογή μετά το 2020, πραγματοποιήθηκε από τη «GAIA Επιχειρείν», το απόγευμα της Τρίτης 26/2 στις εγκαταστάσεις της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων στο
Μακροχώρι Βέροιας. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ενώ την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ, της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Δημήτρης Καπνιάς.
Μακροχώρι Βέροιας. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ενώ την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ, της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» Δημήτρης Καπνιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, οι προτάσεις των παρευρισκομένων στο τέλος της παρουσίασης, θα καταγραφούν και θα προωθηθούν στην επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπου Κασίμη, για την τελική διατύπωση των Ελληνικών θέσεων και προτάσεων.
«Η Ελλάδα έρχεται από τις τελευταίες χώρες που κάνει προτάσεις, αλλά προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιο και να είμαστε παρόντες στις τελικές διαπραγματεύσεις. Η νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, θα πρέπει να ξεκινάει από το χωράφι και να φτάνει στο ράφι», σημείωσε.
Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ ανέφερε επιγραμματικά: «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, λόγω brexit θα υπάρξει μείωση των κονδυλίων που προοριζόταν για την ΚΑΠ, με μια πρώτη εκτίμηση να δείχνει μείωση της τάξεως του 5% στον πρώτο πυλώνα και μείωση της τάξεως του 15% στον δεύτερο πυλώνα».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Καπνιάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η νέα ΚΑΠ τίθεται σε εφαρμογή μετά το 2020 αλλά ενδεχομένως, στην πράξη, να εφαρμοστεί ίσως και το 2022, λόγω Brexit και εκλογών. Το Brexit μάλιστα είναι ίσως και ένας κίνδυνος ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. να μειωθεί και άλλο. Η νέα ΚΑΠ θα έχει να κάνει περισσότερο με την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, των καινοτομιών και θα κατευθυνθεί στην αύξηση της παραγωγής και της μείωσης του κόστους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό.
Στη συνέχεια παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του νέου κανονισμού. Όπως ο προϋπολογισμός, που φέτος όπως είπε πρώτη φορά υπάρχει τόση μείωση σε πραγματικά νούμερα, χωρίς όμως να συντρέχει λόγος πανικού.
Το νέο πρασίνισμα ή αιρεσιμότητα, όπως θα συναντάται ο όρος και προβλέπει υποχρεωτική εφαρμογή για όλους. Πλέον οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Ότι δεν κάνει καλό στο περιβάλλον δεν επιδοτείται. Για να πάρει ο παραγωγός οποιαδήποτε ενίσχυση πρέπει να συμμορφώνεται με την αιρεσιμότητα.
Η ψηφιοποίηση στο χωράφι και οι νέες τεχνολογίες. Με τη νέα ΚΑΠ γίνεται μια προσπάθεια να μπει η τεχνολογία στο χωράφι, καθώς πλέον υπάρχουν τα μέσα. Μέσω της τεχνολογίας θα ελέγχονται τα χωράφια διαρκώς τόσο για τη διαχείριση των επιδοτήσεων όσο και για τη διαχείριση των κινδύνων (καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κτλ.).
Δείτε φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.