Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα «μουσικά χαράτσια» στη συνέλευση των καταστηματαρχών της Βέροιας

Θολό το τοπίο για ΕΥΕΔ και Αυτοδιαχείριση
Την πρώτη του συνέλευση για το νέο έτος πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019 το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Δύο
ήταν τα βασικά θέματα της συνέλευση, το πρόγραμμα Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και η ενημέρωση του Σωματείου για τα πνευματικά δικαιώματα, ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, GEA και Αυτοδιαχείριση.
Αρχικά, η γραμματέας του Συλλόγου Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ενίσχυσης υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, στο εμπόριο και την εκπαίδευση. Όπως ανέφερε, αφορά επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 χρόνια λειτουργίας, το συνολικό ύψος της επένδυσης ναι είναι από 15.000€ έως και 150.οοο€ και η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι από τις 27/2 έως και τις 9/5. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί κτίρια και εγκαταστάσεις, διάφορες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, αναβάθμιση υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση προσβασιμότητας για ΑμΕΑ, μηχανήματα και εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, ψηφιακή προβολή, νέο προσωπικό και άλλα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Σαμανίδης, για ένα θέμα που «καίει» τους καταστηματάρχες. Αυτό των εταιρειών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ΕΥΕΔ, ΑΕΠΙ, GEA και Αυτοδιαχείριση και των χρηματικών ποσών που αυτές ζητούν από τους ιδιοκτήτες κάθε είδους καταστήματος μαζικής εστίασης να καταβάλλουν. Την αιωρούμενη και ρευστή κατάσταση που επικρατεί στις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, παρουσίασε αρχικά ο πρόεδρος, λέγοντας πως, πέρα από την GEA που είναι η μοναδική εταιρεία για την προστασία των οργανοπαικτών, τραγουδιστών και δισκογραφικών και που πληρώνεται με έκπτωση που έχει πετύχει το Σωματείο για τα καταστήματα της Βέροιας, υπάρχουν και οι δυο εταιρείες για την προστασία των δημιουργών. 

Η Αυτοδιαχείριση και η νεοσύστατη ΕΥΕΔ, που αποτελεί τη διάδοχο της ΑΕΠΙ, δημιουργήθηκε υπό τη σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού ως ειδική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε στην ΑΕΠΙ, έχοντας ως αρχική διάρκεια 2 ετών με σκοπό τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά με πιθανότητα ανανέωσής της για άλλα 2 έτη. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμανίδης, είναι εξίσου νόμιμες και οι δύο αλλά το Σωματείο προσπαθεί για το 2019 να μην πληρώσουν οι καταστηματάρχες και τις δύο, με σκοπό μάλιστα να πάει το θέμα νομικά.

Ενημέρωσε επίσης τους καταστηματάρχες που έχουν πληρώσει την ΕΥΕΔ για το 2018, πως επιχειρώντας να πληρώσουν την Αυτοδιαχείριση, πιθανότατα να τους ζητηθεί να πληρώσουν αναδρομικά τα προηγούμενα έτη.
Ενημέρωσε επίσης πως οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός τους προσεγγίσει, πέρα των ΕΥΕΔ, GEA και Αυτοδιαχείριση, να μην πληρώσουν τίποτα και μάλιστα να τους παραπέμψουν στον ίδιο.

Σχετικά με τα καταστήματα που έχουν τηλεοράσεις, π.χ. sports cafe, ανέφερε πως στο συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με τη NOVA και τον ΟΤΕ, οι καταστηματάρχες δεν παραιτούνται των δικαιωμάτων. Πρότεινε να συγκεντρωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες sports cafe, καφενείων και καταστημάτων που διαθέτουν τηλεοράσεις για προβολή αγώνων, προκειμένου να το παλέψουν συλλογικά με το Σωματείο και να πετύχουν και εκεί έκπτωση.

Κλείνοντας ανέφερε πως το 2019 το τοπίο πιθανόν να παραμείνει θολό αλλά το 2020 ίσως τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα αναφορικά με τις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής. Δείτε φωτογραφίες:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ