Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Από που πήρε το όνομα της η Βέροια;

Η πόλη της Βέροιας κατά το ένδοξο παρελθόν της είχε πολλά και διαφορετικά ονόματα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε «Βεργία, Βέροια (1928), Βέρροια (1900), Ber, Beroea, Beroia, Berroia, Καρά Φέροια, Καραβερία, Καράφερε, Καραφέρια, Kara Ferye, Karaferia, Karaferiya, Karaferye, Karaveria,
Karaverije, Μπερ, Φέροια, Ver, Vereya, Veria, Veriya, Veroia, Verria. Δεν υπάρχει ασφαλής προσδιορισμός της ετυμολογίας του ονόματος και υπάρχουν διάφορες εκδοχές περί αυτού. Σύμφωνα με γλωσσολόγους, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα, πράγμα το οποίο ισχύει για την περιοχή της Βέροιας.
Το ρήμα φέρω στην αρχαία ελληνική ενέχει και την έννοια είμαι πλούσιος σε κάτι, εξ ου και η λέξη φερνή, που σημαίνει προίκα. Οι δε Τούρκοι κατακτητές την αποκαλούσαν Καραφέρρια, δηλαδή Μαυρο-Βέροια λόγω της καταχνιάς κατά την υγρή χειμερινή περίοδο. Παλιότερα η λέξη ορθογραφόταν Βέρροια (με δύο ρω).


Μια άλλη γλωσσολογική ερμηνεία αποδίδει την ονομασία της Βέροιας στη φράση φέρειν ρόιας που σημαίνει παράγει ρόδια, πράγμα το οποίο επίσης ισχύει για την περιοχή. Τούτο, όμως, ενδέχεται και να μην ευσταθεί, γιατί κατά την άποψη των ειδικών δεν ήταν δυνατόν να ευδοκιμούν στην περιοχή οι ροδιές λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Βέροια είναι κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος, ή κόρη του Αδώνιδος και της Αφροδίτης. Η πόλη λέγεται ότι κτίστηκε από το Μακεδόνα στρατηγό Φέρωνα, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομά του (το γράμμα Φ εκείνη την εποχή στην περιοχή προφέρεται ως Β). Κατά την εκδοχή της μακεδονικής μυθολογίας η πόλη κτίστηκε από το βασιλιά Βέρητα, ο οποίος της έδωσε το όνομα της μιας από τις κόρες του. Τα ονόματα των γόνων του βασιλιά ήταν Βέροια, Μίεζα και Όλγανος και Ορέστης.

Την ονομασία Βέροια πήραν από τη μακεδονική μητρόπολη πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Βέροια ή Βερόη της Θράκης (πλέον Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας), το μετονομασθέν Χαλέπι της Συρίας, τα Βέρρια ή Βέρροια της Λακωνίας, η Berea του Οχάιο των Η.Π.Α. (και άλλοι οικισμοί της Αμερικής), μια συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, κ.ά. Γνωστή από την κλασική εποχή (ο Θουκυδίδης έγραψε για την πόλη, η Βέροια μεγάλωσε στις ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές. Στις αρχές της ελληνιστικής εποχής οι Βεροιαίοι κατά διαταγή του Σελεύκου επανίδρυσαν την συριακή πόλη Χαλυβώνα σε Βέροια. Από τη Βέροια σώζεται ο μόνος εξ Ελλάδος νόμος περί γυμνασίων (167 π.Χ.). Μαζί με την Έδεσσα και την Πέλλα ήταν πρωτεύουσα της Τρίτης Μακεδονίας. Ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας κήρυξαν στη Βέροια (σώζεται μέχρι και σήμερα το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου"). Ο Λουκιανός το 145 περίπου μ.Χ. αναφέρει την Βέρροιαν ως πόλιν της Μακεδονίας μεγάλην και πολυάνθρωπον.

3 σχόλια:

  1. Ναι, στη ΒΕΡΟΙΑ και γύρω από αυτή σώζονται πολλά ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ονόματα. Κοίτα όμως που χάνουμε-χάσαμε το κυριότερο, το σπουδαιότερο, το ιερότερο!
    Θα βαράμε το κεφάλι μας και θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ εμείς και οι επόμενες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Καινή Διαθήκη γράφεται ορθά ως Βέροια. Από που προκύπτουν τα δήθεν δύο ρώ; Δεν ήξεραν οι Αρχαίοι και ξέρουν αυτοί που προσπαθούν να γράφουν την Εληά με γιώτα;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΡΕ ΒΕΡΟΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ;;;; ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΓΥΡΩ ΄΄ΦΙΛΟΙ ΄΄ ΜΑΣ;;;; ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!
    ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ.
    ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ