Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιτροπή «παρακολούθησης» στο Βλαχογιάννειο πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Η έκφραση άποψης του Δ.Σ. για τη λειτουργία του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», ήταν το πρώτο θέμα της συνεδρίασης που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας. Το θέμα έφερε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας από το Σώμα να εκφράσει την αντίθεσή του στη λειτουργία
του μουσείου, καθώς όπως αναφέρει στην καταγγελία της, παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια, προβάλλει κλίμα μισαλλοδοξίας, προσβάλλει τον αντιστασιακό αγώνα και υμνεί βασανιστές της χούντας. 
Θυμίζουμε πως η λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου αναστάλθηκε στα μέσα Ιουλίου, με απόφαση της Μητρόπολης Βέροιας (ιδιοκτήτη του Βλαχογιάννειου Μουσείου), έπειτα από τις καταγγελίες που προηγήθηκαν για το περιεχόμενό του και τον θόρυβο που ακολούθησε. Στις αρχές Δεκεμβρίου, έπειτα από κάποιες αλλαγές που έγιναν, η Μητρόπολη αποφάσισε την επαναλειτουργία του.


Η πρόταση της δημοτικής αρχής που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν η σύσταση μιας τριμελούς επιστημονικής επιτροπής, με εκπροσώπους από την εκκλησία, την εκπαίδευση και το δήμο, που θα εποπτεύει την έκθεση και τα εκθέματα που κατά καιρούς ανανεώνονται.

«Δικαίως έγινε η φασαρία καθώς υπήρχαν πράγματα γραμμένα που διχάζουν και δεν ενώνουν. Απομακρύνθηκαν με παρέμβαση του προϊσταμένου της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου. Έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτη, επισκεφθήκαμε το μουσείο και η μόνη παρατήρηση που κάναμε ήταν κάποιες εφημερίδες για το τέλος του εμφυλίου πολέμου που έβλεπαν τα πράγματα από τη μια μόνο άποψη. Προτείναμε, είτε να προβάλλεται και η αντίθετη άποψη είτε να μην προβάλλεται καθόλου. Να μην υπάρχει μονόπλευρη ενημέρωση, κάτι που έγινε αποδεκτό», ανέφερε ο Δήμαρχος και στη συνέχεια εισήγαγε την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην ηλεκτρονική σελίδα του μουσείου, που συνδέεται άμεσα με αυτό. Αλλά και στο μουσείο, οι στολές των γνωστών βασανιστών, έστω και χωρίς ονόματα, αντί να είναι στα σκουπίδια παραμένουν εκεί. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπουν και να βγουν εκθέματα. Ποιος θα εγγυάται για τις αλλαγές που πιθανόν να γίνουν; Η επιτροπή;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που έφερε το θέμα.

«Είναι μια ιδιωτική συλλογή -υπό τη σκέπη της εκκλησίας- ενός ανθρώπου που δεν κρύβει τις ακροδεξιές του απόψεις», ανέφερε ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, προτείνοντας παράλληλα, η ξενάγηση των σχολείων στο μουσείο να γίνεται από ειδικούς ιστορικούς και όχι από τον ίδιο τον εκθέτη. Αναφέρθηκε και αυτός στο τελευταίο δωμάτιο, όπου υπήρξε το θέμα με την «μονόπατη ενημέρωση» όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας μάλιστα πως κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, υπήρξε και ένα έκθεμα στον τοίχο που το απομάκρυνε επί τόπου ο Μητροπολίτης. 

«Η αληθινή ιστορία της Ελλάδας ποτέ δε γράφτηκε και αμφισβητείται από τον καθένα», ανέφερε ο Αντώνης Καγκελίδης, ενώ σχετικά με τη σύσταση επιτροπής και τη συμμετοχή εκπροσώπου του δήμου, ανέφερε «μακρυά από εμάς, να έχει την ευθύνη ο εκθέτης. Να παίξουμε χαμηλά τη μπάλα γιατί όσο τα προβάλλουμε θα τα βρίσκουμε μπροστά μας».

Στην καταγγελία των βασανισθέντων σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεση, την επέμβαση της Χρυσής Αυγής μέσω του επίσημου site της μετά το κλείσιμο του μουσείου αλλά και την ανακοίνωση του Μητροπολίτη με την επαναλειτουργία του, αναφέρθηκε ο Νίκος Μπέκης, κάνοντας τη δική του πρόταση, αντί για επιτροπή, να αποβληθεί ο εκθέτης Κανέλλος Ντόντος από το χώρο του μουσείου, να χωριστεί και να φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις. «Να αποβληθεί ο υπεύθυνος της έκθεσης. Δεν ταιριάζει στην πόλη το ύφος ενός τέτοιου μουσείου», είπε.

«Θετική είναι πάντα η λειτουργία ενός μουσείου, μα στο συγκεκριμένο υπήρξε ατόπημα», είπε ο Αντώνης Μαρκούλης, αναφερόμενος στη στάση του Μητροπολίτη Βέροιας, που θα έπρεπε να καλλιεργεί όπως είπε κλίμα ομόνοιας και όχι μισαλλοδοξίας. «Η άμεση η αναστολή λειτουργίας του μουσείου μετά την καταγγελία προσμετράται στα θετικά. Όμως ακολούθησε η δημόσια έκφραση απόδοσης ευθύνης και στοχοποίηση πολιτών», είπε αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Μητροπολίτη, που κατονόμαζε τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα και την σύζυγό του ως ενορχηστρωτές των ανακοινώσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του μουσείου. «Η αναστολή λειτουργίας δικαιώνει την άποψη κάποιων κομμάτων», είπε στη συνέχεια, προτείνοντας να γίνεται η ξενάγηση από εξειδικευμένο ιστορικό και να παρουσιάζεται η πραγματική πλευρά των γεγονότων.

Την ξενάγηση από εξειδικευμένους ιστορικούς πρότεινε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης.
Ο Γιώργος Γουλτίδης πρότεινε το άμεσο κλείσιμο του μουσείου και την αλλαγή της έκθεσης.
Τη λειτουργία του μουσείου στα πλαίσια νομιμότητας, να εξυπηρετεί τον εκπαιδευτικό του ρόλο και να μην γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης μισαλλοδοξίας, πρότεινε ο Σάκης Αποστολόπουλος.


Το λόγο ζήτησε και πήρε, επί του προσωπικού, η Ευγενία Καβαλάρη, σύζυγος του Αλέκου Χατηκώστα. «Έπεσα θύμα στοχοποίησης από τον Μητροπολίτη. Ένα επικίνδυνο φαινόμενο που χρόνια είχε να συμβεί. Στοχοποίησε το ΚΚΕ, παρατάξεις, τον Αλέκο Χατζηκώστα και εμένα, που με ανέφερε ως εκπαιδευτικός σύζυγος. Ανώνυμη απλή σύζυγο, σε αντίθεση με το οικογενειακό δίκαιο που επικρατεί. Τεχνηέντως η ανακοίνωση δεν συμπεριέλαβε τις ανακοινώσεις όσων τοποθετήθηκαν, παρά μόνο το όνομα του Αλέκου Χατζηκώστα και της συζύγου του. Η στοχοποίηση είναι ολισθηρό φαινόμενο και θα έπρεπε να σας απασχολήσει. Στέλνεται ένα μήνυμα τρομοκράτησης προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι να δουν το θέμα του περιεχομένου της ιδιωτικής συλλογής και του φαινομένου της στοχοποίησης», ανέφερε.

Τελικά η πρόταση της δημοτικής αρχής για σύσταση επιτροπής πέρασε, με 8 λευκά και 1 κατά. Όπως είπε όμως ο Δήμαρχος, δεν έχει προηγηθεί καμία κουβέντα με τη Μητρόπολη, η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να εισακούσει την πρόταση αυτή. 

3 σχόλια:

  1. Ἂν συμβῇ ὅ,τι δήποτε στὸν κο Κανέλλο Ντόντο ἢ στὸ Βλαχογιάννειο Μουσεῖο, ποῖοι θὰ εἶναι οἱ στοχοποιήσαντες καὶ ποῖοι οἱ ἠθικοὶ αὐτουργοί, οέο; Θὰ γράφουν μετὰ οἱ κομμουνισταί, ὄπως ὁ Νῖκος Ζαχαριάδης γιὰ τὴν Ἑλένη Παπαδάκη, πὼς τὸ ἔγκλημα τῆς δολοφονίας ἦταν... «ὑπερβασία»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, στις ψεύτικες γιορτές του Πολυτεχνείου μέχρι τώρα δεν προβάλλεται στα σχολεία η άλλη άποψη που είναι και η αληθινή, ότι δεν υπήρξε θύμα εντός του Πολυτεχνείου και ότι δεν έπεσε η χούντα. Οι κομμουνιστές πάντα θέλουν να προβάλλεται οτιδήποτε παραποιημένο και να εξυμνούνται οι δήθεν αγώνες τους. Η αριστεροκρατία της μεταπολίτευσης στη συνείδηση του λαού έχει ψοφήσει προ πολλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί παλαιολιθικού τύπου κομμουνιστικά κόμματα με έμμισθα στελέχη. Καμμία σωτηρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ