Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θεοχαρόπουλος: Ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής

«Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της Ελληνικής Υπαίθρου», αναφέρει σε επερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς και βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Αναλυτικά, απευθυνόμενοι στον υπουργό αναφέρουν πως από το 2015 μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει κλάδος της αγροτικής παραγωγής που να έχει μείνει αλώβητος από τις πολιτικές σας. Στην πραγματικότητα, ο αγροτικός τομέας κινείται με τον αυτόματο πιλότο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ και αυτών μειωμένων αφού προσμετρούνται πλέον στο φορολογητέο εισόδημα. Η κυβέρνηση με απίστευτη ευκολία, λαμβάνει αποφάσεις οριζόντιων μειώσεων -ακόμα και μετά την κατανομή του 2015- για να μεταφερθούν κονδύλια σε μικροπολιτικής σκοπιμότητας συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο εθνικό απόθεμα όπου οι νέοι αγρότες είναι μόνο βιτρίνα».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, δεν υπήρξε ποτέ από το 2015 Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής.

Οι ίδιοι τονίζουν στον υπουργό «Με την τεράστια αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρέσατε σημαντικούς πόρους από το αγροτικό εισόδημα και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχετε οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Ο αγροτικός τομέας στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβαρύνθηκε με μνημονιακές υποχρεώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές παραθέτουν μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά:

1. Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.

3. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

4. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που αφού διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις, τώρα αντιπολιτευόμενοι τον εαυτό σας, τον καταργήσατε 3 χρόνια μετά, η ζημιά όμως παραμένει.

Ανύπαρκτη πολιτική για την ΕΒΖ που την οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και στο οριστικό κλείσιμο των εν ενεργεία εργοστασίων, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθεί επίσης και η τευτλοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια, από τη χώρα. Καθυστέρηση των ψεκασμών για τη δακοκτονία, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου.

5. Τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.

6. Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη.

Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί -ακόμα και μετά τις διορθώσεις στις οποίες έχετε προβεί υπο την πίεση της γενικής κατακραυγής- από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

7. Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνατε ότι με τη δική σας ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση το ΠΑΑ θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς.

Όλα τα Μέτρα που έχετε μέχρι τώρα προκηρύξει είναι απλώς συνεχιζόμενα έργα και μόνο εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΠΑΑ δεν συνιστούν. Και επιπλέον, από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες.

Το Μέτρο 2, για τις Γεωργικές Συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση από την ΚΑΠ του 2015, παραμένει στον αέρα, ένα σχεδόν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων.

8. Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.

9. Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο, την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

10. Τέλος, το σημαντικότερο, τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγείται στην καταστροφή.

Τέλος, την ερώτηση υπογράφουν οι ακόλουθοι: Γεννηματά Φωτεινή, Τζελέπης Μιχάλης, Αρβανιτίδης Γιώργος, Αχμέτ Ιλχάν, Βενιζέλος Ευάγγελος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος, Καρράς Γεώργιος – Δημήτριος, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κεφαλίδου Χαρά, Κουτσούκος Γιάννης, Κρεμαστινός Δημήτρης , Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης, Λοβέρδος Ανδρέας, Μανιάτης Γιάννης, Μπαργιώτας Κωνσταντίνος, Παπαθεοδώρου Θεόδωρος, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος και Χριστοφιλοπούλου Εύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ