Το βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12/11 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Ένα ιστορικό βιβλίο που καταγράφει όλες τις πτυχές της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και που ταξιδεύει παράλληλα τον αναγνώστη στα βάθη της ποντιακής ενδοχώρας. Την παρουσίαση διοργάνωσαν οι Ποντιακοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του δήμου Βέροιας, Εύξεινος Λέσχη, Καλλιθέα και «Ευστάθιος Χωραφάς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας και ο δήμος Βέροιας. Για το βιβλίο μίλησαν ο ιστορικός και πρώην σχολικός σύμβουλος Φώτης Κουτσουπιάς και ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης, που συντόνισε και την παρουσίαση.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης και ο Έφορος δημοσίων σχέσεων της ΕΛΒ Χαράλαμπος Καπουρτίδης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κουμπουλίδης ανέφερε σχετικά με το βιβλίο πως «Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ένα παράθυρο στην ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής και της προσφυγιάς. Ένα ταξίδι στον τόπο των προγόνων, όσων δεν είχαν την ευκαιρία να τον επισκεφθούν. Στο βιβλίο ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη με το σενάριο, καθώς αυτό είναι η ίδια η ζωή. Πρόκειται για μια ιστορική καταγραφή και μια προφητεία για τους δρόμους της προσφυγιάς», είπε μεταξύ άλλων, ενώ διάβασε στο κοινό αποσπάσματα από τις σελίδες της «Χαλαμονής».
«Στα 26 κεφάλαια διαδραματίζονται γεγονότα που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική περίοδο, από 1875 μέχρι σήμερα. Ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη οι περιπέτειες των προγόνων του. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο με πολλές αλήθειες, που περιλαμβάνει μέσα του όλα τα ιστορικά γεγονότα με πολλές πτυχές. Ένα βιβλίο που αγγίζει κάθε Έλληνα», ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς, που χαρακτήρισε το βιβλίο ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό κατά μήκος του Ευξείνου Πόντου και τον συγγραφέα έναν ιστορικό, με βαθιά γνώση της ιστορίας.
Το λόγο πήρε τέλος ο ίδιος ο συγγραφέας, αναφέροντας αρχικά τους δυο λόγους για τους οποίους έγραψε τη «Χαλαμονή». «Για την αλήθεια και για το ταξίδι. Τις αλήθειες ενός κατατρεγμένου τμήματος του Ελληνισμού και το ταξίδι του αναγνώστη στο μαγικό τοπίο της ποντιακής ενδοχώρας, που ήθελα να είναι ανεπανάληπτο και να επικεντρώσει στους υπέροχους ανθρώπους», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο και ως μια πρόταση για να αλλάξει η Τουρκία.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα ανέκδοτα που ανακαλύφθηκαν για τους Πόντιους, που άρχισαν να αναπαράγονται όπως είπε, όταν ο ποντιακός ελληνισμός άρχισε την απαίτηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας. «Ό, τι ενοχλεί την κοινωνία, αυτή το χλευάζει», σχολίασε.
Στη συνέχεια ανέφερε πως το βιβλίο προσπαθεί να δώσει ερμηνεία στον τρόπο ζωής των Ποντίων. Γιατί τους αρέσει τόσο η χαρά, το γέλιο και η διασκέδαση με την παραμικρή ευκαιρία. «Για να εκτονωθεί η πίεση από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης», απάντησε. «Αξίζει να είμαστε όλοι υπερήφανοι για την ποντιακή κληρονομία, αυτός είναι ο σκοπός του βιβλίου».
Στο τέλος ο κ. Παυλίδης υπέγραφε αντίτυπα του βιβλίου του στο κοινό που τα προμηθεύτηκε. Δείτε φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.