Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους του internet η ημερίδα Αστυνομικών, Δικηγόρων και Εκπαιδευτικών στη Βέροια

Παρουσία της Υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με το πάντα επίκαιρο θέμα της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο διαδίκτυο, διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Χώρο Τεχνών Βέροιας. Για τη διοργάνωση της ημερίδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους η 
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ενώ την «αγκάλιασε» και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που την έθεσε υπό την αιγίδα του και διέθεσε εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για την ενημέρωση του κοινού. Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.
«Με την κοινωνία του διαδικτύου να έχει  μπει στη ζωή μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχουν δημιουργηθεί πολλές ευκολίες, στις συναλλαγές, στην επικοινωνία, στη διασκέδαση, αναπτύσσονται όμως και κίνδυνοι. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας από τους κινδύνους αυτούς», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας Απόστολος Μούρτης.
«Ο διαδικτυακός κόσμος δεν είναι ο πιο ασφαλής κόσμος για τα παιδιά αλλά είναι ένας χώρος για να βρίσκονται. Οι ηλικίες των χρηστών του διαδικτύου συνεχώς μειώνονται. Ο μαγικός αυτός κόσμος έχει τις αρνητικές και σκοτεινές του πλευρές και έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο έγκλημα. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τη γενιά που μεγαλώνει τώρα μέσα στην κοινωνία του διαδικτύου προκειμένου να την προστατεύσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλης, σχολιάζοντας παράλληλα και την απουσία των γονέων, παρά τον έντονο προβληματισμό τους για ένα θέμα που τους «καίει». 
«Τα σημερινά παιδιά είναι παιδιά της ψηφιακής εποχής και όλων των εφαρμογών που έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και που συνιστούν έναν κόσμο αστείρευτης πληροφορίας και διασκέδασης αλλά ταυτόχρονα έναν κόσμο με άγνωστες πτυχές. Όταν ο κόσμος αυτός υποκρύπτει κινδύνους για την ψυχική ή σωματική ασφάλεια των παιδιών, οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε μέτρα. Υπάρχουν φωνές που λένε να χτίσουμε τοίχο μεταξύ των παιδιών και του διαδικτύου προκειμένου να τα προστατεύσουμε. Θα κρατούσατε όμως τα παιδιά σας κλεισμένα στο σπίτι για να μην εκτεθούν σε κίνδυνο; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι κάναμε όταν ήρθε η ώρα να βγουν από το σπίτι. Όπως τα μάθαμε να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τον πραγματικό κόσμο, έτσι θα τους καθοδηγήσουμε και για τον ψηφιακό», ανέφερε ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος.
Στο βήμα ανέβηκε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κατερίνα Παπακώστα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα σε ότι πολυτιμότερο έχουμε ως επένδυση για το μέλλον μας, στα παιδιά. Πρέπει να τα κρατάμε ασφαλή και να υπερασπιζόμαστε την παιδική ηλικία και την παιδικότητά τους. Η γνώση θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο και περισσότερους γονείς και παιδιά, με έναν υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο. Η ημερίδα αυτή προσφέρει τον τρόπο, τα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να ενημερώσει και να προστατεύσει τα παιδιά μας από τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες του ψηφιακού κόσμου», ανάφερε και κήρυξε την έναρξη της ημερίδας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι ομιλητές, στελέχη της εκπαίδευσης που παρουσίασαν το θέμα από την παιδαγωγική διάσταση της ορθής χρήσης του διαδικτύου, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου παρουσιάζοντας το νομικό  πλαίσιο προστασίας του παιδιού σε περίπτωση που αυτό πέσει θύμα ηλεκτρονικής απειλής ή εκφοβισμού και κλιμάκιο εξειδικευμένου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ενημέρωσαν το κοινό για το πλαίσιο ασφάλειας του παιδιού ως χρήστη του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, οι συντονιστές εκπαιδευτικοί του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Ελένη Μπαμπαλώνα και Γιώργος Ράπτης, ανέπτυξαν το θέμα «Διαδίκτυο. Θα επιτρέπατε το παιδί σας να...», συγκρίνοντας συμπεριφορές των παιδιών στον πραγματικό κόσμο και στον ψηφιακό. Θα επιτρέπατε στα παιδιά σας, στον πραγματικό κόσμο να κάνουν αυτό ή εκείνο; Τότε γιατί να τα επιτρέπατε στον ψηφιακό; Συμβουλές για να κρατήσουμε ασφαλή τα μικρότερα παιδιά στο διαδίκτυο και πως να συμπεριφερθούν οι γονείς.
Το θέμα «Έγκλημα και τιμωρία στο διαδίκτυο» ανέπτυξε ο δικηγόρος Αντώνης Μπιδέρης, αναφερόμενος αρχικά στο τι είναι έγκλημα και ότι στον κώδικα δε θα βρούμε την έννοια διαδικτυακό έγκλημα. Αναφέρθηκε στα προσωπικά δεδομένα και τι είναι έγκλημα στο διαδίκτυο, καθώς και τα γνωρίσματά του. Ποια είναι τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα; Οι αδαής και τα παιδιά, λόγω έλλειψης ικανότητας διάκρισης του κινδύνου και του παράνομου. Ανέφερε επίσης, πως νομοθετικά, θα είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από το έγκλημα.
Τέλος, το λόγο πήραν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Χαλκιάς και Σοφία Σκήτα, που παρουσίασαν τους μύθους και την πραγματικότητα του διαδικτύου, τον τρόπο δράσης των παιδόφιλων ή των εκβιαστών, που είναι πάντα ο ίδιος και τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας. Παράλληλα προβλήθηκε και μια ταινία  μικρού μήκους, που παρουσίασε τον τρόπο που προσεγγίζουν οι εγκληματίες τα παιδιά μέσω των κοινωνικών δικτύων. 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ