Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ερίβωλος: Ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ημαθία

Ψητή μελιτζάνα του Πρότυπου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερίβωλου, ιδιωτικής ετικέτας, σερβίρουν στους vegan πελάτες τους στη Νέα Ζηλανδία οι ιδιοκτήτες μεγάλης αλυσίδας πιτσαρίας, ενώ προϊόντα του ίδιου συνεταιρισμού, εκτός από την ελληνική αγορά, φιγουράρουν ήδη σε καταστήματα των Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία και Κύπρο. Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του «Ερίβωλου», Φίλιππος Πεϊμανίδης, αποκαλύπτοντας ότι ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών για την είσοδο των προϊόντων του σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ρουμανίας, με 33 καταστήματα, ενώ δεν αποκλείεται να «πατήσει πόδι και στην αγορά της Σουηδίας στο αμέσως επόμενο διάστημα».

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε σχεδιάσει και μελετήσει με μεγάλη προσοχή τα βήματά μας, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ωστόσο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε κάνει συζητήσεις. Απλώς φροντίζουμε κάθε μας κίνηση να γίνεται μετά από πολλή μελέτη και, κυρίως, τη στιγμή που θα μπορούμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις συμφωνίες μας, όχι για μερικούς μήνες, αλλά για όσο χρειαστεί, στο πλαίσιο του συμβολαίου που κάνουμε κάθε φορά» επισημαίνει ο κ. Πεϊμανίδης.

Τα προαναφερόμενα, αλλά και ακόμη περισσότερα, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας, είναι επιτεύγματα που πέτυχε ο “Ερίβωλος” σε μόλις μερικά χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο Πρότυπος Αγροτικός Συνεταιρισμός “γεννήθηκε” στην Ημαθία στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, το 2015. Έτσι, σε μια εποχή που η εξωστρέφεια αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε μεγάλες είτε μικρομεσαίες, ο Πρότυπος Αγροτικός Συνεταιρισμός “πέτυχε” όσα κάποιοι επιχειρούν για πολλά χρόνια, ξεκινώντας όμως την όλη διαδικασία …ανάποδα.

Οπως εξήγησε ο κ. Πεϊμανίδης “οι περισσότεροι, πρώτα μπαίνουν στην παραγωγή, ετοιμάζουν το προϊόν και μετά ψάχνουν να βρουν που θα το διαθέσουν. Εμείς το πήγαμε ανάποδα. Το πιο δύσκολο κομμάτι μιας επιχείρησης είναι να στήσει το δίκτυο πωλήσεών της και εμείς αυτό το ζυγίσαμε σωστά και δεν το πήραμε αψήφιστα”.

Ο επικεφαλής του Ερίβωλου επισήμανε ακομη ότι «έννοιες όπως “συνεργασία” και “συνέργεια”, η όρεξη για σκληρή και συνεχιζόμενη δουλειά, αλλά και το ισχυρό προσωπικό κίνητρο για την επιτυχία του εγχειρήματος, αποτελούν τα συστατικά εκείνα, που σε πλήρη αρμονία φτιάχνουν την πιο εύγευστη συνταγή. Αυτήν που εάν δεν “πειραχτεί” με την προσθήκη άλλων υλικών, θα τυγχάνει ευρείας και γιατί όχι παγκόσμιας αποδοχής».

Το ιστορικό της “γέννησης” και ο “Ερίβωλος” σε αριθμούς

“Τον Δεκέμβριο του 2015 ξεκινήσαμε τις διαδικασίες με το καταστατικό του συνεταιρισμού μας. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους βγάλαμε ΑΦΜ και έχοντας πέσει ακριβώς πάνω στα capital controls, για χρονικό διάστημα έξι μηνών δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό. Τελικά, το καταφέραμε τον Ιούλιο του 2015” είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι “αυτά ήταν τα διαδικαστικά. Έναν χρόνο πριν, αλλά ακόμη και σήμερα, κάνουμε έρευνα για να βρούμε τους συνεργάτες μας. Όργωσα όλη την Ελλάδα και είδα πάνω από 200 παραγωγούς και αγρότες/ μεταποιητές και κατέληξα σε 25 (παραγωγούς) και τρεις (μεταποιητές) σε πρώτη φάση”.

Σήμερα, ο Πρότυπος Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ερίβωλος” έχει συνολικά 107 κωδικούς τυποποιημένων προϊόντων, σάλτσες (με το 95% τους να αφορά σε πρώτη ύλη), ελιές Χαλκιδικής και “dressing …διπλής ανάγνωσης, είτε για να βάλεις στη σαλάτα σου είτε ακόμη και να το πιεις”, μαρμελάδες και αλοιφές.

Συνολικά ο “Ερίβωλος”, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για τα προϊόντα του και είναι ενταγμένος στο εθνικό μητρώο συνεταιρισμών, διακινεί περισσότερους από 100 τόνους προϊόντων, με το 25%-30% να αφορά σε βιολογική καλλιέργεια.

Ο συνεταιρισμός έχει 25 τακτικά μέλη, που σύμφωνα με τον κ. Πεϊμανίδη συναντιούνται τακτικά και “σίγουρα μία φορά στο δεκαπενθήμερο, προκειμένου καθένας να ενημερώσει όλους για τις εξελίξεις της αρμοδιότητάς του”, ενώ ισάριθμα, είναι τα έκτακτα μέλη, “τα οποία, εάν σε περίοδο δύο χρόνων διατηρήσουν την ένταση του πάθους τους για τη δουλειά αμείωτη και την ποιότητα των προϊόντων τους αναλλοίωτη, τότε θα περάσουν και αυτοί στην οικογένεια του Ερίβωλου”. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πεϊμανίδη, ο συνεταιρισμός ενδιαφέρεται για τη διεύρυνσή του “αλλά το ζητούμενο δεν είναι ο αριθμός. Ζητούμενο και προτεραιότητα αποτελούν η υψηλή ποιότητα σε σταθερή βάση”.

Ο “Ερίβωλος” το 2017 έκανε τζίρο 310.000 ευρώ, έναντι 150.000 ευρώ το 2016, ενώ ποσό ύψους 150.000 ευρώ πέρυσι, αφορούσε την εξαγωγή τυποποιημένου προϊόντος σε ξένες αγορές. Ο Πρότυπος Αγροτικός Συνεταιρισμός εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ερωτηθείς για τους στόχους του, ο κ. Πεϊμανίδης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “ο στόχος μας είναι ο …ουρανός”.

Ερωτηθείς τι σημαίνει “Ερίβωλος” επισήμανε: “Για εμάς σημαίνει απλά αποθέωση της εύφορης ελληνικής γης η οποία μας προσφέρει γενναιόδωρα τους πλούσιους καρπούς της. Σημαίνει απόλυτος σεβασμός για την ελληνική φύση και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για την ελεύθερη διάθεση των καρπών της προς όλο τον κόσμο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ