Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου αρχίζει η Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ένας θεσμός που διοργανώνεται από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας με ξεχωριστού επιπέδου δράσεις, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό των ελλήνων προσφύγων, που έφεραν από τις αλησμόνητες
πατρίδες και που δημιουργούν μέχρι και σήμερα. Εφέτος η Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού πέρα από τα μαθήματα που γίνονται επικεντρώνεται σε δύο βασικές εκδηλώσεις:

1) στη θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Η Μουσική της Ανατολής» στις 25 Νοεμβρίου 2018 και

2) στην προβολή της ταινίας «Σμύρνη. Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» και ακολούθως στην παρουσίαση της εγκατάστασης των προσφύγων στη Βέροια.

Στην πρώτη διατίθενται αριθμημένες προσκλήσεις και στη δεύτερη η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικότερα την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 11:00 π.μ., στον κινηματογράφο «ΣΤΑΡ», θα παρουσιαστεί η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Η Μουσική της Ανατολής». Μια παράσταση βασισμένη στον πλούσιο θησαυρό της μουσικής δημιουργίας της Ανατολής. Μια μουσική που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα και επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμη και σήμερα το νεοελληνικό γλέντι.

Πέραν των 100 και πλέον καλλιτεχνών (χορευτών και χορωδών) του Συλλόγου Μικρασιατών, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μουσικό σχήμα 9 καλλιτεχνών μουσικών που όλοι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη Βέροια, από τους οποίους κάποιοι είναι αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δηλαδή: Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου (τραγούδι, κρουστά) από Κωνσταντινούπολη από το σχήμα Sinafi Triο, Ηλιάδης Ιάκωβος (λαούτο) καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου στην Αθήνα από το μουσικό σχήμα « ΕΠΤΑΣΗΜΟ», διεθνώς γνωστό σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Κουτσιμανής Ιορδάνης (ούτι, τραγούδι) καθηγητής μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο Βέροιας, ψάλτης στην ενορία του Αγ. Αντωνίου, Γουδώνης Βασίλης (κανονάκι) διδάσκων μουσική στο Ωδείο της Μητροπόλεως, ψάλτης στην ενορία του Αγ. Αντωνίου, Γεωργουδάκης Γιάννης (κιθάρα) Διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου Βέροιας, Καλατής Αντώνης (βιολί, λύρα Πόντου) γνωστός καλλιτέχνης στο νομό μας κι όχι μόνο όπως και οι Βλαχοδήμος Παρασκευάς (ακορντεόν), Μελικιώτης Βασίλης (μπουζούκι)από τη Θεσ/νίκη. Συνοδεία κρουστών κάνει ο Πανανόπουλος Φώτης. Όλοι μέλη του σχήματος «ΜΕΛΟΡΥΘΜΟΙ».

Η αξία τους εγγυάται ένα ευχάριστο και αρμονικό αποτέλεσμα γιατί όλοι τους ή κατάγονται ή μένουν στη Βέροια. Είναι Βεροιώτες δηλαδή και ο Σύλλογος Μικρασιατών τους ευχαριστεί για τη συνεργασία.

Στα θεατρικά μέρη της παράστασης παίζουν οι Στόκα Μαρία (εγγονή), Τελλίδης Δημήτριος (παππούς), Καπετανάκης Σάββας (φίλος).

Την επιμέλεια του ιματισμού έχουν οι Πανανοπούλου Τάνια και Κόγκας Γεώργιος, ενώ τις προβολές η Γκιλιοπούλου Ελίζα.

Το σενάριο, το πρόγραμμα και την επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Συλλόγου Μικρασιατών, Πανανόπουλος Φώτης.

Προσκλήσεις αριθμημένες διανέμονται στα τηλέφωνα 6944041040, 6977460574 και στον κινηματογράφο «ΣΤΑΡ» στις ώρες λειτουργίας του.

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στο «Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο» και ώρα 19:00 , θα γίνει η προβολή μέρους της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης». Όπου παρουσιάζεται από μαρτυρίες ξένων η καθημερινή ζωή των κατοίκων στη Σμύρνη πριν την καταστροφή. Τις συνήθειες των ανθρώπων στις διάφορες γειτονιές, στην Αρμένικη, στην Ελληνική κ.λ.π.

Ως συνέχεια του θέματος παρουσιάζει ο εκπαιδευτικός κ. Παπακανάκης Πάρης κατόπιν έρευνάς του, την εγκατάσταση των Ελλήνων προσφύγων στη Βέροια με πολύ οπτικό υλικό. Θα ακολουθήσει συζήτηση και μαρτυρίες των παρευρισκομένων σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουν.

Ευχαριστούμε πολύ την Π.Ε Ημαθίας για την αρωγή της καθώς και όλους που βοηθούν για την πραγματοποίηση του θεσμού και των εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε επιπλέον τον Μητροπολίτη μας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ημαθίας καθώς και το Δήμαρχο Βέροιας για τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τους προς ευόδωση των προσπαθειών μας στην Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Σας περιμένουμε όλους για να γίνουμε κοινωνοί του πολιτισμού των Ελλήνων προσφύγων και γενικότερα της Ανατολής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ