Επιμέλεια Μεταξάς Γιώργος
Μπρόκολο και κουνουπίδι. Δυο χειμερινά και πολύ υγιεινά λαχανικά, που έχουμε μάθει να τα βράζουμε και να τα τρώμε ως σαλάτα. Έχετε δοκιμάσει όμως ποτέ να τα μαγειρέψετε ως κυρίως πιάτο; Ή ως ένα υπέροχο ορεκτικό; Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς,
μας δείχνει έναν γευστικότατο τρόπο να μαγειρέψουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι, για να μπει στο τραπέζι μας και να τα φάνε όλοι! Μρόκολο και κουνουπίδι, μπαίνουν στο φούρνο με σάλτσα τυριού και γίνονται ένα πεντανόστιμο ογκραντέν με τραγανή κρούστα! Δείτε πως θα το φτιάξετε:
Υλικά:
• 400 γρ. φουντίτσες κουνουπίδι
• 400 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κότας
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
• 150 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
• 600 ml φρέσκο γάλα
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. αλεύρι
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• πιπέρι
Για την κρούστα
• 1/2 φλ. παρμεζάνα
• 1/3 φλ. τρίμματα ψωμιού
• 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουμε συνηθίσει να τα βράζουμε και να τα σερβίρουμε ως σαλάτες.Ετοιμάζουμε την σάλτσα τυριού. Κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ ζεσταίνοντας το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1' - 2' και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Βράζουμε 4' - 5' μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι ή με τα χέρια μας, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4΄-5΄ και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε. Ανάβουμε τον φούρνο στο γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι εναλλάξ σαν σκακιέρα. Ραντίζουμε με τον ζωμό μας (για να δυναμώσουμε τη γεύση) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά. Τοποθετούμε το στον φούρνο για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα.
μας δείχνει έναν γευστικότατο τρόπο να μαγειρέψουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι, για να μπει στο τραπέζι μας και να τα φάνε όλοι! Μρόκολο και κουνουπίδι, μπαίνουν στο φούρνο με σάλτσα τυριού και γίνονται ένα πεντανόστιμο ογκραντέν με τραγανή κρούστα! Δείτε πως θα το φτιάξετε:
Υλικά:
• 400 γρ. φουντίτσες κουνουπίδι
• 400 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 φλ. ζωμός λαχανικών ή κότας
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
• 150 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
• 600 ml φρέσκο γάλα
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. αλεύρι
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• πιπέρι
Για την κρούστα
• 1/2 φλ. παρμεζάνα
• 1/3 φλ. τρίμματα ψωμιού
• 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουμε συνηθίσει να τα βράζουμε και να τα σερβίρουμε ως σαλάτες.Ετοιμάζουμε την σάλτσα τυριού. Κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ ζεσταίνοντας το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1' - 2' και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Βράζουμε 4' - 5' μέχρι να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι ή με τα χέρια μας, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4΄-5΄ και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε. Ανάβουμε τον φούρνο στο γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι εναλλάξ σαν σκακιέρα. Ραντίζουμε με τον ζωμό μας (για να δυναμώσουμε τη γεύση) και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά. Τοποθετούμε το στον φούρνο για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει κρούστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.