Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η έκκληση του Άλαν: «Μένω στο hotspot της Βέροιας - Αγαπώ την περιοχή σας»

Συγκλονίζουν τα λόγια του Πρόσφυγα από το Κουρδιστάν
«Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη με όλους», μου έλεγαν μικρό οι δικοί μου προσπαθώντας να με προετοιμάσουν για τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετώπιζα στο μέλλον. Έτσι, στο παιδικό μου μυαλό η ζωή φάνταζε σαν μια κακιά
κυρία που πληγώνει καλούς ανθρώπους και επηρεάζει τη ζωή τους. Τι γίνεται όμως όταν οι ζωές ανθρώπων δεν είναι στα χέρια τους, αλλά σε χέρια άλλων; Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι πέρα για πέρα αληθινή. Είναι η ίδια η ζωή του 26χρονου Άλαν από το Κουρδιστάν που συνάντησα πριν λίγες μέρες πολύ κοντά στο hotspot της Βέροιας όπου μένει τους τελευταίους μήνες με τη σύζυγο και τον τελευταίο μήνα με το νεογέννητο γιο τους.

Ο Άλαν γεννήθηκε στην πόλη Duhok του Κουρδιστάν. Γόνος μιας πολύτεκνης οικογένειας, αφού αρίστευσε στις σπουδές του δημιούργησε στην πόλη του τη δική του επιχείρηση ένδυσης. Όπως μου εξομολογήθηκε η δουλειά πήγαινε πολύ καλά. Την ευτυχία του ήρθε να συμπληρώσει ο έρωτάς του με την 21χρονη Αζάρ ο οποίος επισφραγίστηκε με το γάμο τους τον περασμένο Αύγουστο.

Όλα αυτά υπό το φόβο των ασταμάτητων συγκρούσεων μεταξύ Κουρδιστάν και Ιράκ που ειδικά από τον περασμένου Σεπτέμβριο και μετά, που ζητήθηκε επίσημα η ανερξατησία του κουρδικού κράτους, έχει οδηγήσει σε ακραία σκηνικά. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Οκτώβριο του 2017 ο ιρακινός στρατός εισέβαλε ξανά στο βόρειο τμήμα και κακοποίησε βάναυσα και σκότωσε πολλούς ανθρώπους. Από το 2005 ο Άλαν εξαιτίας αυτού έχει χάσει αρκετούς δικούς του ανθρώπους, φίλους και γνωστούς, ενώ μόνο το 2014 μέτρησαν ένα εκατομμύριο νεκρούς Κούρδους.

Ήταν αρχές του περασμένου Γενάρη όταν ο Άλαν με την 21χρονη σύζυγό του βλέποντας την ολοένα και πιο άσχημη τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο βόρειο μέρος της χώρας, στο οποίο κιόλας έμεναν, σκέφτηκαν πως ή θα μείνουν στο Κουρδιστάν κινδυνεύοντας σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους ή θα τα αφήσουν όλα πίσω τους και θα ξεκινήσουν για μια νέα ζωή στη χώρα που τόσο αγαπούν και οι δύο, την Ελλάδα. Δύο μέρες μετά έφυγαν κυριολεκτικά νύχτα και έτσι ξεκίνησαν το μεγάλο τους ταξίδι. Έφτασαν στον πρώτο σταθμό, την Τουρκία.

«Με σάπισαν κυριολεκτικά στο ξύλο»

Στην Τουρκία τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον Άλαν. Συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και οδηγήθηκε στις φυλακές. «Εκεί πέρασα μια αληθινή φρίκη. Με σάπισαν στο ξύλο τις 15 μέρες που με κράτησαν εκεί. Κόντεψα να πάω στο νοσοκομείο. Μέρα νύχτα ξύλο, επειδή είμαι Κούρδος. Ευχαριστώ το Θεό που με λυπήθηκε, γιατί είναι θαύμα που δεν με έστειλαν στο Ιράκ όπως κάνουν με όλους τους Κούρδους. Εκεί όσους στέλνουν τους σκοτώνουν. Παράλληλα φοβόμουν και για τη γυναίκα μου, διότι ήταν έγκυος», μου εξομολογήθηκε ο Άλαν που κρατούσε τα δάκρυά του.
«Όταν έφτασα στην Ελλάδα ένιωσα να γεννιέμαι ξανά»

Οι μέρες στην Τουρκία πέρασαν αργά και βασανιστικά. Το μόνο που του έδινε χαρά ήταν ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν την Ελλάδα. «Όταν από την Τουρκία έβλεπα στο βάθος την Ελλάδα και ότι κόντευα επιτέλους στον τόπο που τόσο ήθελα δεν ένιωσα απλά ασφαλής, ένιωσα ότι ξαναγεννιέμαι», ανέφερε ο Άλαν. «Εκεί βέβαια με συνέλαβε η ελληνική αστυνομία όπως όφειλε, αφού δεν είχα χαρτιά. Σκοπός μου βέβαια ήταν να βγάλω και είμαι νόμιμος μέσα στη χώρα. Αφού μείναμε για λίγες μέρες μέσα με τη σύζυγό μου μας έβγαλαν χαρτιά για την παραμονή μας στην Ελλάδα. Μετά από λίγες μέρες, ήταν πλέον Φεβρουάριος, βρέθηκα στο hotspot της Βέροιας όπου και μένουμε μέχρι σήμερα. Εκεί γεννήθηκε κιόλας πριν ένα μήνα ο γιος μου.

«Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα»

Η αλήθεια είναι πως οι Μ.Κ.Ο. στο hotspot μας προσέχουν και μας φέρονται καλά. Το θέμα είναι ότι δεν θα ήθελα ο γιος μου να μεγαλώσει μέσα σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης πρώτα απ’ όλα γιατί φοβάμαι για την υγεία του. Πολλοί άνθρωποι μαζί. Δεν είναι ζωή. Θέλω το παιδί μου να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως θέλουν όλοι οι γονείς το ίδιο για τα παιδιά τους. Εγώ αυτό που θέλω είναι να ζήσουμε σαν οικογένεια εδώ με αξιοπρέπεια και μελλοντικά να βρω μια δουλειά είτε στη Βέροια είτε σε κάποια κοντινή περιοχή. Θέλω να μεγαλώσει ο γιος μου σε ένα σπίτι όπως όλα τα παιδάκια και να πάει σε ελληνικό σχολείο και να κάνει Έλληνες φίλους.


Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου
Πηγή: pellanews.gr

2 σχόλια:

  1. Ἔτσι καὶ χειρότερα θὰ καταντήσουμε κ' ἐμεῖς ἂν γίνουμε μειονότης ὅπως οἱ Κοῦρδοι στὸ Ἰρὰκ καὶ στερηθοῦμε τοῦ ἰδίου Ἐθνικοῦ Κράτους ποὺ ἵδρυσαν, μεγάλωσαν καὶ διετήρησαν ἐλεύθερο μὲ ποταμοὺς αἱμάτων οἱ πρόγονοί μας, καὶ μᾶς τὸ κληροδότησαν. Γι' αὐτό, δὲν εἶναι πρέπον νὰ δίνουμε τὴν ἑλληνικὴ ἰθαγένεια σὲ ἀλλοδαποὺς τε καὶ ἀλλοθρήσκους.

    Κατὰ τὰ ἄλλα, φιλοτομαριστὴς ὠς τὸ κόκκαλο καὶ λιποτάκτης ὁ Κοῦρδος. Σκορδοκαΐλα του γιὰ τοὺς συμπατριῶτες του στὸ ἰρακινὸ Κουρδιστάν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίος και γτ να μην τν αρέσει αν παίρνει όπως λένε 400 ευρό το κεφάλι είναι αυτός η γυναίκα του και ο γιος του 1200 τν μήνα..θα τν νοικιασουν και κανένα σπίτι και μια χαρά και ο ελληνας?για να πάρει 1200 πρέπει να δουλεύει δύο μήνες και να δουλεύει..οπότε?και εγώ αν πήγαινα στν τόπο του και είχα αυτές τς ανέσεις μια χαρά θα μου άρεσε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ