Είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε χωριά στους πρόποδες του Ολύμπου. Πρόκειται για το φημισμένο τσάι Ολύμπου που πλέον εξάγεται και στο εξωτερικό. Το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica), το βότανο των Θεών,
ήταν ανέκαθεν ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική (Εθνοβοτανική ) για τη θεραπεία πλειάδας παθήσεων. Το όνομα «Sideritis» προέρχεται από την ελληνική λέξη «Σίδερο» όπου στην αρχαιότητα το φυτό χρησιμοποιούνται για να επουλώσει τις πληγές που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα κατά τη διάρκεια των μαχών. Οι παλιοί το ‘λεγαν διαρκώς ότι το τσάι του Ολύμπου είναι σπουδαίο φαρμακευτικό φυτό και έχει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, στοιχείο που έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι επιστημονικές μελέτες.Σήμερα το Τσάι Ολύμπου ο Sideritis scardica έχει παρουσία σε μελέτες που εκπονήθηκαν, οι ευεργετικές επιδράσεις του Τσαγιού του Ολύμπου αναφέρονται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως το Scopus, Pubmed, Web of Science, καθώς και σε βιβλία Εθνοφαρμακολογίας και βοτανικής. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στις μέρες μας όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται διάφορα φαρμακευτικά φυτά, όπως βέβαια και το Τσάι Ολύμπου, ως μια μορφή προληπτικής θεραπείας. Είναι επίσης και ένα μελισσοτροφικό φυτό και το μέλι που προέρχεται από καλλιέργειες σιδερίτη είναι περιζήτητο από τους καταναλωτές.Εφαρμογή της παραδοσιακής θεραπευτικής στη σύγχρονη ιατρική.
Παραδοσιακά το αφέψημα του βοτάνου, Τσάι του Ολύμπου, προτιμάται, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, λόγω της αποδεδειγμένης επιστημονικά και πρακτικά ευεργετικής του επίδρασης, στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού) συμβάλλοντας στην πτώση του πυρετού. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές αντιικές (Δρα κατά της γρίπης) και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού. Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό καθώς και αγχολυτικό, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα φυτικά αγχολυτικά. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό διουρητικό, αποτοξινωτικό, αντιβηχικό καθώς και πολλά υποσχόμενο για την κυτταροτοξική του δράση (σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα).
Τα παραπάνω φαρμακολογικά προφίλ του S. βρίσκουν τη χρήση τους στην φυτοχημικό θεραπεία λόγου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αντικατάσταση των συνθετικών δραστικών ουσιών με τα φυσικά. Ειδική έρευνα που έγινε για τις ευεργετικές βιολογικές ιδιότητες του στη διατροφή των αγροτικών ζώων έδειξε, για παράδειγμα, την αύξηση του βάρους των χοιριδίων στον τοκετό και ιδιαίτερα στον απογαλακτισμό. Η δράση του ήταν παραπλήσια με εκείνη της προσθήκης βιταμίνης Ε. Έδειξε επίσης την αύξηση του βάρους της τοκετοομάδας αλλά και βελτίωσε την ευζωία των ζώων λόγω της ήπιας ηρεμιστικής δράσης (Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν φυτά από καλλιέργεια της περιοχής Λιτοχώρου ).
Από τη σοφία του λαού στην υπηρεσία της επιστήμης
Αυτές οι παραδοσιακές του χρήσεις στις μέρες μας επιβεβαιώνονται πλέον και επιστημονικά. Για τη σωστή χρήση του Sideritis scardica ως ενός τεκμηριωμένου φαρμακευτικού φυτού χρειάζονται κλινικές δοκιμές. Έτσι το γευστικό και υγιεινό ρόφημα εκτός από τις προαναφερθείσες ευεργετικές του επιδράσεις μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως διαταραχές άγχους, μείζονα κατάθλιψη, διαταραχή ελλείμματος προσοχής-υπερκινητικότητας, νοητική έκπτωση ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών κλπ.
Μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύει την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών. Η κατανάλωση του βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο και στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση δρα ως αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της αναιμίας διότι περιέχει Fe. Τέλος, το φυτικό εκχύλισμα Τσάι Ολύμπου, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και το βράδυ πριν τον ύπνο και βέβαια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί στα θεραπευτικά σχήματα της εναλλακτικής θεραπευτικής.
Επιπλέον, οι ευεργετικές του ιδιότητες βρίσκουν χρήση και στη βιομηχανία της ομορφιάς αφού χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, όπως κρέμες κατά της αντιγήρανσης (οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες), σαμπουάν και μάσκες για βαμμένα μαλλιά (τα προστατεύουν από το ξεθώριασμα) κλπ με εκχύλισμα Sideritis, που βοηθά να κρατήσει το δέρμα υγιές, νέο και όμορφο. Σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια του Τσαγιού Ολύμπου παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία με την παρασκευή αιθέριων ελαίων που ενσωματώνονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες.
Όλες αυτές οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση Τσαγιού Ολύμπου (Sideritis scardica) σε μορφή ροφήματος παρέχει πολλές ευεργετικές φυτοχημικές ουσίες στον οργανισμό οι οποίες δρουν ενισχύοντας φυσικά τον οργανισμό και συμβάλλοντας στην καλή υγεία και ευεξία του.
Προσοχή: Μπορεί η φύση να αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, όμως τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα (τοξικότητα, παρενέργειες). Ιδιαίτερα στη χώρα μας πολλοί καταναλωτές υποκαθιστούν με μεράκι και αυτοενημέρωση την έλλειψη ιατρικής επίβλεψης, γι’ αυτό πάντοτε είναι ανάγκη να συμβουλεύεται κανείς τον γιατρό του πριν την τακτική λήψη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.