Από το δήμο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Βεροίας ότι πως εφαρμόζεται ήδη και φέτος το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την από 7-4-2017 σύμβαση που αφορά την τριετία 2017-2019
και οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει. Η εμπειρία όμως έχει αποδείξει ότι οι ψεκασμοί, εκτός από την περιβαλλοντική αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν, δεν επαρκούν από μόνοι τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι απαραίτητη και η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής κι εξυγίανσης του περιβάλλοντος ώστε να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν όπου είναι δυνατόν οι εστίες ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών. Τα μέτρα αυτά είναι τα πιο σημαντικά, καθώς προσφέρουν μακροχρόνιο όφελος, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών για μεγάλο διάστημα και χωρίς απαραίτητα τη χρήση βιοκτόνων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ανάληψη δράσης από όλους μέσα και γύρω από τις ιδιοκτησίες μας, αφού είναι γνωστό ότι τα κουνούπια αναπτύσσονται και φωλιάζουν στις αυλές και στις βεράντες των σπιτιών μας, στους σταύλους και στα χωράφια μας και τρέφονται με το αίμα μας. Για να το αποτρέψουμε αυτό χρειάζεται:
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από κουβάδες, γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, λεκάνες και άλλα μέρη κάθε 1-2 μέρες, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Δοχεία που δεν χρησιμοποιούνται είναι καλύτερα να τοποθετούνται ανάποδα. Ακόμη, να καθαρίζονται συχνά από φύλλα τα λούκια, τα φρεάτια και τα αυλάκια και να επιδιορθώνουμε τυχόν σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή.
• Τοποθέτηση σίτας Νο 16 στα ανοίγματα αερισμού των βόθρων.
• Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε πόρτες, παράθυρα και οπές αερισμού και τακτικός έλεγχος για τη συντήρησή τους.
• Σε οικισμούς που υπάρχουν ανοιχτά αυλάκια απορροής ομβρίων υδάτων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των εντόμων. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ.
• Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.
• Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.
• Στα εγκαταλελειμμένα και νεοανεγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φρο-ντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και την άντληση τυχόν λιμναζόντων υδάτων.
• Συχνό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελ-κύουν λιγότερο τα κουνούπια).
• Χρήση ρούχων με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
• Χρήση κουνουπιέρας.
• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δρα-στικές ουσίες:
- DEET (Ν, Ν-διαιθυλοτολουαμίδη)
- Πικαρδίνη (picardin) ή (icaridin)
- Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου
- IR3535
Για κάθε απορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής του Δήμου (τηλ. 2331350564).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.