Το νέο του βιβλίο, έναν αφιερωματικό τόμο με τον τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908 - Από τις εφημερίδες της εποχής», παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 5/3 στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, δημοσιογράφος, δικηγόρος και πρώην Υφυπουργός υποδέχθηκε
πολλούς φίλους, συναγωνιστές, εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και κόσμου που θέλησε να ακούσει τα ιστορικά ντοκουμέντα που ο κ. Γκιουλέκας καταθέτει στο βιβλίο του.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο βουλευτής ΝΔ Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.
πολλούς φίλους, συναγωνιστές, εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και κόσμου που θέλησε να ακούσει τα ιστορικά ντοκουμέντα που ο κ. Γκιουλέκας καταθέτει στο βιβλίο του.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και ο βουλευτής ΝΔ Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Την εκδήλωση συντόνισε η Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, ενώ προλόγισε ο π. Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Λεοντιάδης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Α.Π.Θ., π. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος βουλευτής-ευρωβουλευτής, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο δημοσιογράφος, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού Γεώργιος Μελίκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Ιστορικό βιβλίο - σταθμό για το Μακεδονικό Αγώνα και ιστορικό άτλαντα, το χαρακτήρισε ο κ. Καρακωστάνογλου, όπου μέσα από πηγές ξετυλίγει το έπος του Μακεδονικού Αγώνα. «Γίνεται εξιστόρηση των αγώνων όπως καταγράφηκαν στις στήλες των εφημερίδων της εποχής. Πρόκειται για ένα πολύτιμο υλικό που είναι χρέος να κοινοποιηθεί στον κόσμο και να γίνει κτήμα κάθε αναγνώστη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια έκανε επί μέρους αναφορά στα τρία μέρη του βιβλίου. Το Α' μέρος, στα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν το Μακεδονικό Αγώνα. Το Β' μέρος, τα 6 χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, περίληψη των κυριότερων γεγονότων, περιλαμβάνει αποκόμματα εφημερίδων, ενώ κάνει αναφορά και στη συμβολή της εκκλησίας που ήταν καθοριστική στη θετική έκβαση του Αγώνα. Στο Γ' μέρος περιλαμβάνονται πηγές και αποσπάσματα από τον Βουλγαρικό και Οθωμανικό Τύπο, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η άποψη και η οπτική των αντιπάλων, για τη διασταύρωση και την τεκμηρίωση των γεγονότων.
«Το βιβλίο να αποτελέσει το σενάριο που θα μετατραπεί σε πλήθος ντοκιμαντέρ και ταινιών και να μπει σε κάθε ελληνική σχολική και προσωπική βιβλιοθήκη», είπε κλείνοντας ο κ. Καρακωστάνογλου.
Με δημοσιογραφικό λόγο μίλησε ο κ. Γεώργιος Μελίκης, συγκρίνοντας αρχικά την ιστορία με το νερό, που κανείς δε μπορεί να αναχαιτίσει την πορεία του προς τη θάλασσα. Χαρακτήρισε τον συγγραφέα τον νεότερο Γεώργιο Μόδη, ενός από τους κυριότερους συγγραφείς του Μακεδονικού αγώνα. «Μέσα από την εύγλωττη και εύστοχη δημοσιογραφική γραφή του συγγραφέως και τον τεκμηριωμένο λόγο του, ο αναγνώστης βγαίνει διπλά κερδισμένος, ιστορικά και αισθητικά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μελίκης, χαρακτηρίζοντας κλείνοντας το βιβλίο ως ένα εθνικό ιστορικό εγχειρίδιο με αισθητική ντοκουμέντου.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, θέλοντας να εξηγήσει στο ακροατήριο γιατί επέλεξε να γράψει αυτό το βιβλίο. «Γιατί δεν είχα το δικαίωμα να κρατήσω για μένα όλα αυτά, να μείνουν κλεισμένα σε σεντούκια. Το βιβλίο αυτό είναι ο ρόλος του Τύπου στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα». Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. «Εκπληκτικό πόσο γρήγορα, έγκαιρα και έγκυρα κατάφερναν εκείνη την εποχή, χωρίς ιδιαίτερα μέσα, μέσα από τα Προξενεία, να μεταφέρει ο Τύπος τα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος του ήταν σημαντικός, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στη μεταστροφή μιας κυβέρνησης με φοβικό σύνδρομο, ώστε να βοηθήσει στο Μακεδονικό Αγώνα. Η μεταφορά των γεγονότων, κινητοποίησε την κοινή γνώμη που πίεσε την κυβέρνηση να συνδράμει. Συγκρίνοντας το ρεπορτάζ της εποχής και των απομνημονευμάτων αργότερα, αποδεικνύεται η τόσο σοβαρή δουλειά του Τύπου εκείνη την εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας, ενώ έδωσε και το δικό του μήνυμα στην πολιτική ηγεσία σχετικά με τις συζητήσεις για την ονομασία των Σκοπίων.
Στο τέλος της παρουσίασης, χαιρέτισε γνωστούς και φίλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ υπέγραψε τα βιβλία του σε όσους τα προμηθεύτηκαν. Δείτε φωτογραφίες: