Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εντατικοί υγιεινομικοί έλεγχοι από κτηνιάτρους της Π.Ε Ημαθίας ενόψει Πάσχα

Ελέγχους σε σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ ξεκινούν αυτό το διάστημα κτηνίατροι του αρμόδιου τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών του Πάσχα, οι Κτηνίατροι τoυ
Τμήματος Κτηνιατρικής, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους, σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.

Για τους καταναλωτές συνιστούμε :

1. Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωικής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες (αποτύπωση του Κωδικού Αριθμού Έγκρισης, της χώρας και της λέξης ΕΟΚ σε οβάλ πλαίσιο σφραγίδας).

2. Να μην αγοράζουν κρέατα τα οποία στερούνται των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων ελέγχου (καταλληλότητας, προέλευσης). Στις βιτρίνες-ψυγεία των κρεοπωλείων πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς η χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος.

3. Τα σφάγια των αμνοεριφίων που προέρχονται από ζώα καταγωγής της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε. που σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής των ζώων στην χώρα μας, σφραγίζονται με σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τουρκουάζ «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε133).

Τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής που εκτρέφονται και σφάζονται στην Ελλάδα, σφραγίζονται εκτός της σφραγίδας καταλληλότητας και με παραλληλόγραμμη σφραγίδα προέλευσης, χρώματος επίσης τουρκουάζ, που φέρει την ένδειξη ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

Τα αμνοερίφια καταγωγής Τρίτων Χωρών που έχουν σφαγεί σε Τρίτες Χώρες πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού.

4. Τα αρνιά και τα κατσίκια να μην είναι ρυπαρά και να μην παρουσιάζουν γενικώς δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα (οσμή αμμωνίας και υδροθείου), να φέρουν δε απαραιτήτως τις σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης.

5. Τα σπλάχνα τους (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, καρδιά κλπ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστεις και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.

6. Τα έντερα και τα σπλάχνα για το παραδοσιακό κοκορέτσι και την μαγειρίτσα να πλένονται σχολαστικά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία. Να μην αγοράζονται έντερα μερικώς ή τελείως αποψυγμένα που προέρχονται από κατεψυγμένες συσκευασίες και έχουν την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή έντερα που γενικώς καταψύχονται παρανόμως.

Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα έντερα (νωπά ή κατεψυγμένα) πρέπει να φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευσης, εγκατάστασης, ημερομηνίας κατάψυξης κ.λ.π.).

7. Όσον αφορά τα αυγά :

• Το κέλυφος να είναι καθαρό και άθικτο.

• Να μην αγοράζονται :

Αυγά χωρίς επισήμανση (αποτύπωση του ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ)

Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (ρυπαρά)

Αυγά με ραγισμένο και μαλακό κέλυφος

Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος

Η Π.Ε. Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής, τηλέφωνα: 2331350135) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ