Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Βεργίνα, περιμένοντας την Ανάπτυξη

Τι και αν πέρασαν 40 χρόνια από την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας, από το 1977. Τι και αν άλλαξε έδρα ο Δήμος και από Δήμος Βεργίνας έγινε Δήμος Βέροιας. Τι και αν το χωριό Βεργίνα το επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την γη για να δούνε τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών. Είναι πολλά και μάλιστα
σημαντικά αυτά που έχει η Βεργίνα να παρουσιάσει σε όλους μας και να μας θυμίσει ότι κάποτε σε αυτόν τον τόπο έζησαν μεγάλοι και σπουδαίοι άνθρωποι για την παγκόσμια Ιστορία. Από το 1977 η Βεργίνα με την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων από τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο, έγινε το επίκεντρο εθνικών και ξένων ΜΜΕ. Από το 1996, ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας προστατεύεται από τηνUNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Βεργίνα παραμένει και σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος καθώς φιλοξενεί στα χώματα της στοιχεία που αποδεικνύουν την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων αυτής της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου έρχονται στην Βεργίνα για να γνωρίσουν την ιστορία της όπως και τα σχολεία της χώρας μας όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2016 μόνο για τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας την επισκέφτηκαν 186.627 χιλιάδες επισκέπτες. (πηγή ΕΛΣΤΑΤ : statistics.gr). Δεν θα αναφερθώ σε άλλα στοιχεία του παρελθόντος γιατί αυτά έχουν καταγραφεί από την ιστορία. Ας περάσουμε στο σήμερα , σε αυτό που συναντά ένας επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά στο χωριό της Βεργίνας.
Όποιος μπαίνει στο χωριό της Βεργίνας βλέπει μια εγκατάλειψη καθώς υπάρχουν σπασμένες λάμπες και όσες είναι στην θέση τους πολλές από αυτές καμένες, ο κεντρικός πεζόδρομος είναι κατεστραμμένος με σπασμένα τα πλακόστρωτα και πεταμένες οι πέτρες μέσα στα παρτέρια , πολλές λάμπες φωτισμού δεν υπάρχουν και κάποιες είναι έτοιμες να πέσουν σε κεφάλια επισκεπτών, ο δρόμος μπροστά στην κεντρική είσοδο του μουσείου είναι σπασμένος με λακκούβες , πολλά καλώδια ηλεκτρισμού είναι ξηλωμένα ή κρέμονται ελεύθερα ή είναι ακάλυπτα στο έδαφος μέσα στα παρτέρια και ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας είναι μέσα στις πιθανότητες που έχει ένας επισκέπτης.

Για όλα τα παραπάνω θα σας παρουσιάσω μερικές φωτογραφίες. Η εικόνα της ξακουστής Βεργίνας προκαλεί αίσθημα ντροπής και απογοήτευσης στους επισκέπτες της. Προσωπικά δεν μου αρέσει η κατάσταση που βρίσκεται το χωριό της Βεργίνας και πιστεύω και εσείς που βλέπετε αυτές τις εικόνες ότι συμφωνείτε μαζί μου.









Βασίλης Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ