Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Χρήστου Γιάννου, κατοίκου της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, που εκτελέστηκε πριν από 76 χρόνια από τους Γερμανούς Ναζί, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 4/12, στο σημείο της εκτέλεσης, μπροστά στο σχολείο του χωριού. Τρισάγιο στο μνημείο τέλεσε ο Μητροπολίτης Βέροιας κ. Παντελεήμων, ενώ
ο Κωνσταντίνος Βελιάδης, τέως πρόεδρος ΤΚ Αγίας Βαρβάρας εξιστόρησε το χρονικό της εκτέλεσης του Χρήστου Γιάννου και τις θηριωδίες των Γερμανών στα ελληνικά χωριά και πόλεις.
ο Κωνσταντίνος Βελιάδης, τέως πρόεδρος ΤΚ Αγίας Βαρβάρας εξιστόρησε το χρονικό της εκτέλεσης του Χρήστου Γιάννου και τις θηριωδίες των Γερμανών στα ελληνικά χωριά και πόλεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Διονύσης Κούγκας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Βάιος Γούναρης, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Παπαγιάννης, η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η πρώην βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά και κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας.
«Το χώμα που πατάμε έχει ποτιστεί με το αίμα ενός αθώου, που πριν από 76 χρόνια εκτελέστηκε από τους Ναζί Γερμανούς», είπε ξεκινώντας την εξιστόρηση των γεγονότων ο κ. Βελιάδης. «Όταν το Νοέμβριο του '41 οι Γερμανοί έπειτα από προειδοποίηση για παράδοση των όπλων, άρχισαν τις έρευνες στα σπίτια της Αγίας Βαρβάρας, με αποτέλεσμα την εύρεση ενός κυνηγετικού όπλου στο σπίτι του Χρήστου Γιάννου, ξεχασμένου και χαλασμένου. Την ώρα των ερευνών, όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν μαζεμένοι στο σχολείο. Οι Γερμανοί άρπαξαν τον Χρήστο τον έστησαν στον τοίχο του σχολείου και 5 Γερμανοί τον εκτέλεσαν μπροστά σε όλους μας. Τελευταία του επιθυμία, να πει τον Εθνικό Ύμνο. Έπειτα μας άφησαν ελεύθερους να πάμε στα σπίτια μας, τα οποία ήταν όλα ανακατεμένα», περιέγραψε συναισθηματικά φορτισμένος, ενώ έκλεισε με μια προτροπή, να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και μια ευχή να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες θηριωδίες.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Βέροιας Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη και τον πρόεδρο της Αγ. Βαρβάρας Σπύρο Κωτσιαντή.
«Με την ομιλία του κ. Βελιάδη μεταφερθήκαμε στην εποχή εκείνη και θυμηθήκαμε τις θηριωδίες των Ναζί, από τις οποίες όλη η Ελλάδα είχε νεκρούς, οι περισσότεροι για εκφοβισμό, ελάχιστοι οι νεκροί του πολέμου. Παρόλο που δεν τα ξεχνάμε, σήμερα την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν και χαιρετούν ναζιστικά. Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, ελληνικός λαός θα έχει ιστορία και μέλλον και θα το δείχνει κάθε μέρα».
Ο πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής, που μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Διοικητή της Ι Μεραρχίας Πεζικού, του βουλευτή Γιώργου Ουρσουζίδη και του Αντιστράτηγου ε.α. κ.Νικόλαος Σαμψών, που δεν μπόρεσαν να παραστούν. Μάλιστα, ο κ. Νικόλαος Σαμψών, μέσω του χαιρετισμού του δεσμεύτηκε πως θα αναγραφούν όλα τα ονόματα των νεκρών της Αγίας Βαρβάρας σε μνημείο στο χωριό.
«Σε χωριό του Διστόμου όπου μεγάλωσα, ακούγαμε μικροί ιστορίες της εισβολής των Γερμανών στο Δίστομο και παρά το φόβο μας, θέλαμε να τις ακούμε για να μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας. Η ζωή τα έφερε έτσι και είμαι πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας και για έναν άνθρωπο που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, δε θα μπορούσαμε να μην αφιερώσουμε ένα μνημείο, με την ευχή να γίνει ο φάρος της νεολαίας μας, για να παλεύουν για ιδανικές συνθήκες και τις πραγματικές αξίες της ζωής.
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Δήμαρχο Βέροιας, ενώ τη σημαία παρέδωσε στην εγγονή της Αραλούς, αδελφής του εκτελεσθέντος Χρήστου Γιάννου. Για τη σημαία θυσιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Χρέος μας να αγωνιζόμαστε από όποιο μετερίζι βρίσκεται ο καθένας για μια Ελλάδα ειρηνική, ελεύθερη, δημοκρατική και μονοιασμένη.
Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν ο Δήμαρχος Βέροιας, ο πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής, εκπρόσωπος του δωρητή, Αντιστράτηγου ε.α. Νικολάου Σαμψών, η εγγονή της Αραλούς, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, η έπαρση της σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: