Να προαναγγείλλουν ήδη από το χειμώνα τις ελάχιστες τιμές για την αγορά της παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου σκέφτονται οι κονσερβοποιοί βιομήχανοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταστεί σε όλους σαφές το επίπεδο της ποιότητας που οφείλουν οι καλλιεργητές να παραδίδουν, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσής τους, Κώστας
Αποστόλου. Μάλιστα, το προαναφερόμενο θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη επαφή του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) με τους επικεφαλής ροδακινοπαραγωγών συμπύρηνου σε Ημαθία και Πέλλα, που αντιπροσωπεύουν το 95% και πλέον της συνολικής παραγωγής στην χώρα.
Αποστόλου. Μάλιστα, το προαναφερόμενο θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη επαφή του προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) με τους επικεφαλής ροδακινοπαραγωγών συμπύρηνου σε Ημαθία και Πέλλα, που αντιπροσωπεύουν το 95% και πλέον της συνολικής παραγωγής στην χώρα.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση των δύο πλευρών, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΚΕ, αναγνωρίστηκε ομόφωνα -σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου- η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε οικονομικό επίπεδο και λόγω των αυξημένων τους υποχρεώσεων πλέον. Ταυτόχρονα όμως, «όλοι συμφωνήσαμε ότι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος φθίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «εάν πριν από πέντε χρόνια μου έλεγε κάποιος να πάμε σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ να δοκιμάσουμε ροδάκινο Ελλάδας ή κινέζικο, θα πήγαινα τρέχοντας με τη σιγουριά του "νικητή" για το ελληνικό προϊόν, όμως σήμερα οφείλω να παραδεχτώ ότι πλέον έχω κάποιες επιφυλάξεις». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε, «ενώ τα τελευταία χρόνια οι ανταγωνιστές μας, όπως οι Κινέζοι, βελτιώνουν την ποιότητα του προϊόντος τους, εμείς αντί να διαφυλάξουμε την άριστη που είχαμε προ τριετίας, δυστυχώς βλέπω ότι δεν το πράττουμε, με αποτέλεσμα να χάνουμε το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικότητας που είχαμε πετύχει διεθνώς».
Για του λόγου του αληθές, ο κ. Αποστόλου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρά τη φετινή αύξηση 37% στην συνολική παραγωγή, σε 380.000 τόνους, έναντι των 277.000 τόνων πέρυσι, οι προσδοκίες των κονσερβοποιών δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ όπως τόνισε, το κόστος παραγωγής για την ΕΚΕ καταγράφηκε αυξημένο σε ποσοστό 8%-10%, λόγω κακής πρώτης ύλης. «Δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγοράστηκαν ως άριστη ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στην χυμοποίηση» υπογράμμισε.
Με δηλωμένα στον ΟΣΔΕ 183.000 στρέμματα, και με μια κανονική καρπόδεση, «εύλογα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή», επισήμανε και τόνισε ότι η επέκταση της καλλιέργειας ανησυχεί σημαντικά την ΕΚΕ και «σε μια κανονική παραγωγή, χωρίς προβλήματα, φοβόμαστε ότι θα έχουμε πρόβλημα διαχείρισης», υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε την προσωπική του εκτίμηση ότι «μια καλλιέργεια που δεν αποδίδει 3,5 με 4 τόνους/στρέμμα, δεν είναι προσοδοφόρα». Για τη φετινή μειωμένη στρεμματική απόδοση, «ευθύνη» φέρουν και οι ζημίες του Ιουλίου (φαινόμενο Μέδουσα) όταν χάθηκαν πολλές χιλιάδες τόνοι. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, σημαντικό ρόλο για το χαμηλό τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδακίνων.
«Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπεύσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στη συλλογή πράσινων ροδακίνων» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.
Πάντως, με το κλείσιμο της τρέχουσας χρονιάς και την έναρξη του προγραμματισμού για τη νέα, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε τη σαφή πρόθεση των κονσερβοποιών για ένα επικοδομητικό διάλογο με τους παραγωγούς, με στόχο «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, να κατανοήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Παραγωγοί, βιομηχανίες και εργαζόμενοι οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε τη θέση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά για να έχουμε εισοδήματα που θα ικανοποιούν όλους. Πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανταγωνιστές μας».