Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ποια «σιδηρά κυρία» της Βέροιας είναι η εικονιζόμενη;

Η γυναίκα της φωτογραφίας είναι μια από τις γνωστές και επώνυμες παρουσίες της Ημαθίας. Ασχολείται επαγγελματικά εδώ και 30 χρόνια περίπου με την αρχαιολογία και έχει αφιερώσει την ζωή της στον πολιτισμό. Ξεκίνησε την καριέρα της από μικρή ηλικία και κατάφερε να θεωρείται από τις κορυφαίες στο κομμάτι των Αρχαιοτήτων. Την διπλανή
εικόνα την δημοσίευσε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, αναφέροντας πως τότε ήταν πρωτοετής φοιτήτρια στο πλευρό του αλησμόνητου Μανώλη Ανδρόνικου. Ο λόγος φυσικά για την Προϊσταμένη και Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη. Στην παραπάνω φωτογραφία στα 19 της μόλις χρόνια στις Αιγές! 

Ποια είναι η Αγγελική Κοτταρίδη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Πήρε υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές της στην Κλασική, Προϊστορική και Μεσαιωνική Αρχαιολογία, στην Ιστορία της Τέχνης, στην Αρχαία και Μεσαιωνική Φιλολογία, στην Εθνολογία και στη Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, απ' όπου πήρε το διδακτορικό δίπλωμα. Υπήρξε για χρόνια βοηθός του Μανώλη Ανδρόνικου στις ανασκαφές της Βεργίνας. Γνωρίζει αρχαία ελληνικά, λατινικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και λίγα ιταλικά.

Το 1989 ήρθε πρώτη στον διαγωνισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και από το 1991 εντάχθηκε στο δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού. Υπηρετεί στη ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σαν επιμελήτρια αρχαιοτήτων αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών και τη Νότια Ημαθία κατ’ αρχήν, και σαν προϊσταμένη του Τμήματος Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη συνέχεια.

Από το 2010 είναι διευθύντρια της ΙΖ' ΕΠΚΑ (νομοί Ημαθίας και Πέλλας) και από το 2011 και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που μεταξύ άλλων διευθύνει τέσσερα μουσεία (Αιγών, Πέλλας, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Βέροιας), ενώ είναι υπεύθυνη για την πραγματοποιούνται 17 έργων ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ, τα οποία υλοποιούνται με αυτεπιστασία στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία των Αιγών, της Πέλλας, της Βέροιας, της Νάουσας, της Έδεσσας, αλλά και των Σερβίων και της Σιάτιστας.

Εκτός από την 35χρονη παρουσία της στις Αιγές, η ερευνητική της δραστηριότητα επεκτάθηκε στην οροσειρά των Πιερίων, όπου, μεταξύ άλλων, εντόπισε το αρχαιότατο μακεδονικό κέντρο της Λεβαίης, και στο Βέρμιο, με ανασκαφές έκτασης δεκάδων στρεμμάτων στο πλαίσιο της κατασκευής της Νέας Εγνατίας, αλλά και στο εξωτερικό, στη Γερμανία, όπου συνεργάστηκε στην ανασκαφή ενός μεσαιωνικού οχυρού, και πρόσφατα στο Κουβέιτ, όπου διευθύνει την ελληνική αρχαιολογική αποστολή στο ελληνιστικό οχυρό της νήσου Φαϊλάκα.

Υπεύθυνη από το 1991 για τις ανασκαφές και για όλα τα έργα συντήρησης και ανάδειξης των Αιγών, συνέταξε την πρόταση με την οποία ο χώρος εντάχθηκε το 1996 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών στο κτίριο προστασίας των Βασιλικών Τάφων (α' φάση 1997, β' φάση 2003), ενώ σε συνεργασία με τον ζωγράφο Χ. Μποκόρο προχώρησε στην ανάπλαση των χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου Β' (1997). Επίσης, φρόντισε για την έναρξη των εργασιών τεκμηρίωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ανακτόρου των Αιγών, που ξεκίνησαν το 2007 και συνεχίζονται απρόσκοπτα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, οργανώνοντας τις πολυποίκιλες ομάδες εργασίας, επιβλέποντας σε όλα τα επίπεδα το έργο, αλλά και μελετώντας και δημοσιεύοντας το πρωτοποριακό αυτό μνημείο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της κλασικής αρχαιότητας.

Έχει δημοσιεύσει πέντε βιβλία και 122 επιστημονικά άρθρα, μελέτες και παρουσιάσεις με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αιγές και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα, την τέχνη και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ελληνιστικό κόσμο, τη μαγεία, τον μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και με την προβληματική τής κοινωνικοποίησης της αρχαιολογίας και τη σημασία της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα.
Από το 1993 μέχρι το 2003 δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία στη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Visiting fellow στο New College της Οξφόρδης, έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό σεμινάριο αρχαιολογίας των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Σαλέρνο και στο σεμινάριο μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε 83 επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Κουβέιτ, Αντιόχεια, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Νάπολη, Μιλάνο, Ζυρίχη, Βέρνη, Βασιλεία, Φράιμπουργκ, Μόναχο, Χαϊδελβέργη, Κολωνία, Μανχάιμ, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη κ.λπ.).

Από το 2006 είναι συνεχώς τακτικό μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 2005 έως το 2011 διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το 2008, για το επιστημονικό έργο της, της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ