Το Φαλάφελ είναι μια έθνικ νοστιμιά από ρεβίθια που σερβίρεται με φρέσκα σαλατικά και σος ταχινιού σε αραβική πίτα. Αποτελεί τη γευστική χαρά των απανταχού χορτοφάγων αλλά η νοστιμιά του είναι τέτοια που μπορεί να αντικαταστήσει πιο υγιεινά και πιο light τα αγαπημένα γυροπιτόνια. Θέλετε να φτιάξετε σπιτικά και νόστιμα φαλάφελ; Ο Σεφ του
«Βεροιώτη» σας δείχνει τον τρόπο. Δείτε τη συνταγή:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
«Βεροιώτη» σας δείχνει τον τρόπο. Δείτε τη συνταγή:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
Στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν.
Παράλληλα φτιάχνουμε τη σος ταχινιού: βάζουμε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σησαμέλαιο και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.
Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σος ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Υλικά για τα φαλάφελ
Υλικά για την σος ταχίνι
Υλικά για το σερβίρισμα
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σησαμέλαιο και μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.
Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σος ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Υλικά για τα φαλάφελ
- 250 γρ. ρεβίθια
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 3 μάτσα μαϊντανό
- 1 μάτσο κόλιανδρο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι& Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. αλεύρι
Υλικά για την σος ταχίνι
- 200 γρ. ταχίνι
- 200 ml νερό (3/4 κούπας) χλιαρό νερό
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
- Μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 3-4 ραπανάκια
- 1 αγγούρι
- 1 ντομάτα
- Φρέσκο κόλιανδρο
- Αραβικές πίτες
Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς