Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με Γενικό Γραμματέα και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. συναντήθηκε ο Χαρέλας

Στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τoν Αρχηγό του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη η ΠΟΣΥΦΥ, με επικεφαλής τον Βεροιώτη πρόεδρο Παναγιώτη Χαρέλα, για τη συζήτηση του βαθμολογίου των χαμηλόβαθμων αστυνομικών. Σε μία προγραμματισμένη συνάντηση, αναπτύχθηκε εκτενώς το πλαίσιο αλλαγών που προτείνει η ΠΟΣΥΦΥ.
Έναντι άλλης πρότασης της ΠΟΑΣΥ που κατατέθηκε σε Επιτροπή του Αρχηγείου και που δεν περιγράφει καμία αλλαγή για τους προερχόμενους Συνοριακούς Φύλακες, η ΠΟΣΥΦΥ ζήτησε την ίση μεταχείριση και την άρση των αδικιών απο την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία. «Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε σε μια συλλογική προσπάθεια βελτίωσης του βαθμολογίου για τους χαμηλόβαθμους αλλά και την δημιουργία ενός ισορροπημένου συστήματος προαγωγής του προσωπικού όλων των κατηγοριών. Φαινόμενα όμως βαθμολογικής στασιμότητας για εως και 24 έτη σε έναν βαθμό, θα πρέπει να εκλείψουν " τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης. Μετά την σύσκεψη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εξέδωσε το ενημερωτικό δελτίο που ακολουθεί:
Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων για συνάντηση και ανάπτυξη από την πλευρά μας επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, ανταποκρίθηκαν τόσο η Φυσική Ηγεσία όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας μας με τον Αρχηγό του Σώματος Αντ/γο Κωνσταντίνο Τσουβάλα παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη συμμετείχαν και ο προϊστάμενος Επιτελείου ΑΕΑ Αντ/γος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντ/γος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντ/γος Μπάκας Αντώνιος, ο προϊστάμενος του κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΑΕΑΥποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, ο προϊστάμενος του Επιτελικού Γραφείου του ΑρχηγούΤαξίαρχος κ. Στυλιανός Βολυράκης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού κ. Μιχαήλ Λαδωμένος. Η Ομοσπονδία εδώ και αρκετό διάστημα έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει στη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία πλαίσιο αναμόρφωσης του βαθμολογίου των κατωτέρων. Διακρίνοντας τις ισχυρές ανισότητες και την ιδιαίτερη στασιμότητα της κατηγορίας των μη ανακριτικών υπαλλήλων στο βαθμολόγιο, επεξεργάστηκε και κατέθεσε τους προηγούμενους μήνες πρόταση αναμόρφωσης του συγκεκριμένου πλαισίου θέτοντας την αντιστοιχία με το ανάλογο βαθμολόγιο του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Στο πλαίσιο της συλλογικής αντιμετώπισης του ζητήματος για το προσωπικό των μη ανακριτικών υπαλλήλων, η Ομοσπονδία έθεσε τον προβληματισμό προς την Ηγεσία της μακροχρόνιας παραμονής σε έναν βαθμό ( Αρχιφύλακα) στο μέγιστο ακόμη και για 24 χρόνια ! Φαινόμενο ιδιαίτερο και εξαιρετικά υποτιμητικό για έναν ένστολο που από το 16ο έτος του εργασιακού του βίου και έπειτα δεν αναγνωρίζεται καθόλου η εμπειρία του και η προϋπηρεσία του στο Σώμα. Ζήτησε τόσο από την Πολιτική Ηγεσία όσο και από τη Φυσική, να τεθεί το ζήτημα ως ιδιαίτερος προβληματισμός από κάθε εμπλεκόμενο φορέα και να αναληφθεί πρωτοβουλία για έναν υγιή διάλογο ώστε το απαρχαιωμένο αυτό σύστημα να αλλάξει χωρίς να διατηρήσει ανισότητες και αδικίες. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία έθεσε ζητήματα, επί του βαθμολογίου σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας για την συμμετοχή στιςεξετάσεις αρχιφυλάκων και ΤΕΜΑ όπως και για κριτήρια επιλογής αλλά και την διαδικασία εξετάσεων. Η αύξηση του εργασιακού βίου, απαιτεί παράλληλα και την αναμόρφωση των ορίων ηλικίας για την συμμετοχή στις εξετάσεις Αρχιφυλάκων και ΤΕΜΑ.

για προσαύξηση του συντάξιμου χρόνου κατά τρία (3) έτη και για την κατηγορία προερχομένων από συνοριακούς φύλακες. Με βάση το ισχύον συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώθηκε έως σήμερα και ιδιαίτερα με τον Ν. 3865/2010 για τους στρατιωτικούς και γενικότερα για τους ένστολους, γίνεται αντιληπτό πως δεν έχουν ληφθεί ιδιαιτερότητες της κατηγορίας του προσωπικού προερχομένου από συνοριακούς φύλακες. 

για τον λογισμό της υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις (κληρωτού ή εφέδρου) ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και για τις βαθμολογικές προαγωγές. Για την κατηγορία των προερχομένων από συνοριακούς φύλακες αλλά και των αστυνομικών που εισήλθαν στο Σώμα πριν την 01.01.1996 η στρατιωτική θητεία αποτελούσε και αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για την είσοδο στο Σώμα της Αστυνομίας με την επιπρόσθετη μοριοδότηση για θητεία σε ειδικές δυνάμεις αλλά και εφέδρων αξιωματικών. Κατά συνέπεια και κατ' ελάχιστον, ο νομοθέτης μπορεί και είναι δίκαιο να προβεί στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας όχι μόνο όπως λογίζεται σήμερα στη μισθολογική προαγωγή και χρονοεπίδομα αλλά και στην βαθμολογική προαγωγή. 

για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και για τις μισθολογικές προαγωγές αλλά και της δυνατότητας προαγωγής με τη χρήση πτυχίου στο βαθμό του Αρχιφύλακα όπως ίσχυε έως το 2008. Έως το 2008 το κατοχυρωμένο δικαίωμα χρήσης του πτυχίου ακόμη και για την βαθμολογική προαγωγή πρόσδιδε αναγνώριση από την υπηρεσία και το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. στις ανώτερες και ανώτατες σπουδές του προσωπικού του. Με το άρθρο 8 του Π.Δ.100/2008 η ΕΛ.ΑΣ κατήργησε αυτή την ηθική κυρίως αναγνώριση.

Από πλευράς Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, ήταν κοινώς παραδεκτό πως η ενδεχόμενη παραμονή για τόσα χρόνια σε έναν βαθμό, είναι πράγματι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Λαμβανομένης υπόψη και άλλων παραμέτρων πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη που θα άρει αδικίες αλλά και θα διασφαλίζει την ισορροπία του συστήματος. Πεποίθηση τόσο του Αρχηγού του Σώματος όσο και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας είναι η κοινή διάθεση για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού από χρόνιες αγκυλώσεις κι η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης όλων των κατηγοριών του προσωπικού. Η ελάχιστη προσφορά τους στο προσωπικό αντανακλάται με αυτή την πρωτοβουλία αφήνοντας ως παρακαταθήκη στο Σώμα, καλύτερες συνθήκες και ένα σύγχρονο σύστημα λειτουργίας του Σώματος. Σε αυτή την προσπάθεια τόσο ο Αρχηγός όσο και ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την συνεισφορά και την συνεργασία και της Ομοσπονδίας μας ώστε τα επιτευχθεί ο κοινός στόχος.

Στο πλαίσιο των επιμέρους θεμάτων, ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών. Η κοινή θετική διάθεση για να θέσουμε επί νέας βάσεως τόσο σημαντικά ζητήματα, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων αλλά και θα δημιουργήσουν ένα νέο – σύγχρονο και ισορροπημένο βαθμολόγιο που θα είναι ανάλογο των προσδοκιών, αποτελεί για την Ομοσπονδία αφετηρία μιας τέτοιας προσπάθειας που θα άρει παράλληλα τις μακροχρόνιες αδικίες.

Ως δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας, δεν έχουμε περιθώρια επιλογών για εγωιστικές και μικροσυνδικαλιστικές πολιτικές αντιπαράθεσης, παρά μόνο για διάθεση συμμετοχής σε μια συλλογική προσπάθεια με σκοπό την δημιουργία ενός ισορροπημένου βαθμολογίου για το χαμηλόβαθμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Οφείλουμε να σεβαστούμε την διαφορετικότητα της κάθε αφετηρίας μέσα στο ενιαίο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά παράλληλα θα τολμήσουμε να διαφωνήσουμε σε διαθέσεις παραγκωνισμού και απαξίωσης από όπου και αν προέρχονται.

Η Ομοσπονδία, ανανέωσε την επαφή με την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αφού μελετηθεί από την πλευρά τους το πλαίσιο το οποίο καταθέσαμε, προκειμένου αναζητηθούν συλλογικές εκφράσεις για την αναμόρφωσή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ