Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μουστάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2/3 φλιτζ. τσαγιού κρασί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμαράκια αλλά όχι μέχρι επάνω, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα καλαμαράκι μέσα στο άλλο (η ουρά του ενός πρέπει να μπαίνει στο άνοιγμα του άλλου) για να μη βγει απέξω η γέμιση, όχι όμως τελείως στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κρασί και νερό τόσο που ίσα να σκεπάζει τα καλαμάρια. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20΄ προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.
Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
3 κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
Λίγο άνηθο κ μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα)
Μισή κούπα σταφίδες ξανθές
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
αλάτι, πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1 - 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα
Tips: η συγκεκριμένη συνταγή είναι νησιώτικη. Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές αυτής.
Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα (ψιλοκόβουμε τα μουστάκια τους για τη γέμιση)
3 κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
Λίγο άνηθο κ μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα)
Μισή κούπα σταφίδες ξανθές
150 γρ. άσπρο ρύζι, πλυμένο
3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
αλάτι, πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
1 - 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα
Tips: η συγκεκριμένη συνταγή είναι νησιώτικη. Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές αυτής.
Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς