Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γαλοπούλα: Εορταστική και πεντανόστιμη - Ποια είναι όμως η θρεπτική της αξία;

Γράφει η Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος*
Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό Χριστουγεννιάτικο έδεσμα σε κάθε σπίτι. Ανήκει στα λευκά κρέατα και είναι πολύ θρεπτική και νόστιμη. Το κρέας της γαλοπούλας έχει χαμηλές θερμίδες, μόλις 160 θερμίδες ανά 100γρ. και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, όπως το αμινοξύ τρυπτοφάνη, βασικό δομικό λίθο της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του νευρικού μας συστήματος που καθορίζει την διάθεση, την ποιότητα του ύπνου και την συναισθηματική σταθερότητα.Είναι χαμηλή σε λιπαρά, και ιδιαίτερα σε κορεσμένα, τα οποία έχουν στοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αύξηση της «κακής» ή LDL χοληστερόλης.

Επιπλέον, η γαλοπούλα είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσια σε νιασίνη, βιταμίνη Β6, Β12, τα οποία συμμετέχουν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και σε φώσφορο για γερά οστά και δόντια και κάλιο σημαντικό για την συμμετοχή του στην καρδιολογική λειτουργία. 

Η γαλοπούλα αποτελεί μια καλή επιλογή κρέατος όχι μόνο για την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά για όλο το χρόνο και για όσους ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είτε για απώλεια βάρους είτε για βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης τους. Μπορείτε να την καταναλώσετε ψητή ή βραστή σε σαλάτες ή σάντουιτς, φαγητά κατσαρόλας ή ψητή στο φούρνο ή την σχάρα. Συνηθίζεται επίσης αυτές τις ημέρες η γαλοπούλα να συνοδεύεται με γέμιση ρυζιού. Για να μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματός σας προτιμήστε να προσθέσετε στην γέμιση όχι εντόσθια ή κιμά αλλά κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρι και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε ακόμα να προτιμήσετε το καστανό (αναποφλοίωτο) ρύζι, το οποίο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το λευκό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο. 
- Τα κάστανα περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
- Οι σταφίδες αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και από την εμφάνιση καρκίνου. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και σεληνίου.
- Το κουκουνάρι είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, μαγγάνιο και ψευδάργυρος ενώ τέλος οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας να προσλάβει μέσω της διατροφής για προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Καθοδηγήστε τον εαυτό σας σε ένα πιο ήρεμο και προγραμματισμένο τρόπο φαγητού. Πολλοί άνθρωποι τρώνε γρήγορα και βιαστικά στην καθημερινή τους ζωή (κάτι το οποίο είναι λάθος έτσι και αλλιώς). Σε ένα γιορτινό τραπέζι δεν υπάρχει το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Δοκιμάστε το φαγητό, μασήστε καλά κάθε μπουκιά και κυρίως απολαύστε τις γιορτές παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος!!!


*Η Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, διατηρεί γραφείο στη Βέροια, στην οδό Εληάς 2 στο 2ο όροφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331072773

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ