Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η ποιητική συλλογή «Το Φυτολόγιον νυκτερινόν ή Flora Nocturna» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Την πρώτη της ποιητική συλλογή «Το Φυτολόγιον νυκτερινόν ή Flora Nocturna» παρουσίασε στη Βέροια η εγκληματολόγος στο επάγγελμα Σοφία Γιοβάνογλου. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, οι εκδόσεις Γαβριηλίδης, ο Ποιητικός Πυρήνας Βέροιας
και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο. Για το βιβλίο, που αποτελεί την πρώτη συλλογή ποιημάτων της συγγραφέως και ένα φυτολόγιο ερωτικού περιεχομένου διαφορετικό από τα άλλα, μίλησε η Προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος. 
Αιφνιδιάστηκα ευχάριστα με το δοκίμιο της Σοφίας γιατί μετά από χρόνια συνάντησα μια καινούρια γραφή, μια καινούρια πρόταση στην ποίηση», ανέφερε ο κ. Λιόλος, ενώ σχολιάζοντας τη συμμετοχή στο πάνελ μιας αρχαιολόγου και μιας εγκληματολόγου, χαρακτήρισε ενδιαφέρον το πως συναντώνται δυο διαφορετικοί επιστήμονες στο χώρο της ποίησης.
«Έπιασα ποίηση υπέροχη και άκρως ερωτική, που με ταξίδεψε. Πέρα από το θέμα, τα ποιήματα έχουν αρετές μεγάλης ποίησης, με εξαιρετικά μέτρα και γεωμετρίες και επιλογή λέξεων. Το παιχνίδι είναι καταπληκτικό. Πήρε τα λουλούδια, που είναι τα ερωτικά όργανα των φυτών, για να μιλήσει για έρωτα. Τα μετέφερε στη γλώσσα των ανθρώπων με εξαίρετο τρόπο. Είναι επίσης γυναικεία ποίηση, γιατί είναι ένας τρόπος να διαχειριστεί την ερωτική εμπειρία όπως μόνο οι γυναίκες μπορούν», ανέφερε η κ. Κοτταρίδη, που δεν αντιστάθηκε στην ανάγνωση αποσπασμάτων από τα αγαπημένα κομμάτια της συλλογής.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η συγγραφέας, ευχαριστώντας τόσο την κ. Κοτταρίδη και τον κ. Λιόλιο, που ήταν και ο πρώτος που έπιασε στα χέρια του και διάβασε ολόκληρο το Φυτολόγιο, καθώς και τους φίλους, δασκάλους, συναδέλφους και μαθητές που βρέθηκαν στο ακροατήριο.
«Ήταν αποτέλεσμα τριών συναντήσεων που είχα στη ζωή μου. Η πρώτη συνάντηση ήταν με το φωτογραφικό έργο του Ρόμπερτ Μέιπλθορπ και των έργων της ζωγράφου Τζόρτζια Ο'Κιφ, που είδαν τα όργανα των λουλουδιών όπως κανείς. Ταυτόχρονα συναντήθηκα με τον Σουηδό φυσιοδίφη Κάρολο Λινναίο, που ονόμασε το φυτικό βασίλειο με τις μοναδικές λατινικές λέξεις που αποτελούν ποίηση από μόνες τους. Η τρίτη συνάντηση με τους εικαστικούς, Νίκο Κόκκαλη και την Ελένη Θεοφυλάκτου. Όλες αυτές οι συναντήσεις οδήγησαν σε αυτό το μικρό βιβλίο με τις λίγες λέξεις», ανέφερε η κ. Γιοβάνογλου.

















ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ