Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Ενθουσιασμένοι, συγκινημένοι και με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από την Παλαιά Μητρόπολη όσοι είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν το μεσημέρι του Σαββάτου 4/6, στο ανοιχτό κάλεσμα που έκανε κατ'εξαίρεση για σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο κοινό. Την Κυριακή 5/6, έπειτα από τη Θεία Λειτουργία, θα κλείσει πάλι, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Θα είναι επισκέψιμη από το κοινό, σε ώρες μουσείου, από την 1η Ιουλίου.
Ο κόσμος πολύς, άνθρωποι όλων των ηλικιών, έφτασαν από νωρίς σε αυτό το σημαντικό μνημείο της πόλης και με τις μηχανές τους αποθανάτιζαν την πολυτάραχη ιστορία της Βέροιας, καταγεγραμμένη στους τοίχους, τις κολώνες και τα αετώματα.
Την ξενάγηση ανέλαβε η Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό διηγήθηκε την ιστορία του μνημείου αλλά και την ιστορία και τη διαδρομή των αρχαιολόγων και βυζαντινολόγων που ανέλαβαν να το αποκαταστήσουν.
Μάλιστα, αποκάλυψε και σε ποιον τελικά είναι αφιερωμένη η Βυζαντινή Μητρόπολη. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κοτταρίδη, «Μια τοπική παράδοση αποδίδει τον παλιό μητροπολιτικό ναό στους Δώδεκα Αποστόλους. Ωστόσο, καθώς ολοκληρωνόταν οι εργασίες στο κτήριο, λίγο πριν το Πάσχα, το μνημείο μας αποκάλυψε το καλά κρυμμένο ως τώρα μυστικό του. Στο τόξο επάνω από την κεντρική βόρεια πύλη του ναού που έβλεπε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και έκλεισε, όταν η εκκλησία έγινε τζαμί, στη θέση όπου οι βυζαντινοί συνήθιζαν να τοποθετούν την εικόνα του τιμώμενου αγίου, εμφανίστηκαν τα κατάλοιπα μιας τοιχογραφίας, στην οποία αναγνωρίζουμε την ένθρονη Βασίλισσα των Ουρανών. Έτσι μπορούμε πια με βεβαιότητα να πούμε ότι η Βυζαντινή Μητρόπολη της Βέροιας ήταν αφιερωμένη στην Παναγία Θεοτόκο».
Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά στοιχεία που συναντά ο επισκέπτης παρατηρώντας το μνημείο, όπως π.χ. τον μιναρέ και που θα διατηρηθούν για να μαρτυρούν τις οικοδομικές φάσεις και την ιστορία του.
«Όντας κυρίως ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο με εξαίρετες αγιογραφίες, η Παλιά Μητρόπολη διατηρεί ωστόσο και πολλά από τα στοιχεία που σχετίζονται με τις διάφορες οικοδομικές φάσεις του οθωμανικού τεμένους -τα κατάλοιπα του παλαιότερου μιχράμπ, τον μιναρέ, τους κίονες του προστώου, τις συστοιχίες των ανοιγμάτων, τις πόρτες που οδηγούσαν στο μεχφίλ και τον μιναρέ κλπ.- αλλά και τα εξαιρετικά σημαντικά αρχαία μέλη του ιερού του Διονύσου με το μοναδικό σύνολο των απελευθερωτικών επιγραφών που ενσωματώθηκαν στη βυζαντινή εκκλησία και μας δίνουν πολυτιμότατες πληροφορίες για την κοινωνία της Βέροιας στα αυτοκρατορικά χρόνια, λειτουργώντας έτσι κυριολεκτικά ως "μνημείο" παλίμψηστο της συσσωρευμένης ιστορικής μνήμης».
Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ξενάγηση: