Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πήρε το «πράσινο φως» ο δήμος Βέροιας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πήραν τελικώς το πράσινο φως από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, οι 30 Δήμοι από τις 13 περιφέρειες της χώρας,όπου εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου θα εφαρμοστεί το νέο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι και ο δήμος Βέροιας.
Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και κατά την α’ πιλοτική φάση του προγράμματος. Για κάθε ενήλικα το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ το μήνα. Κάθε επιπλέον ενήλικας σε ένα νοικοκυριό, θα λαμβάνει 100 ευρώ και κάθε ανήλικος 50 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση για μια τετραμελή οικογένεια θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα.

Αυτή θα είναι η δεύτερη, πιλοτική φάση του προγράμματος, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της χώρας, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. 
Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε 30 Δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή. 
Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι στους παραπάνω δήμους οι πολίτες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος, λόγω της οικονομικής κρίσης και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η δαπάνη για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα ανέλθει στα 68 εκατ ευρώ. Τόσο η πιλοτική, όσο και η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία κοστολογείται στα 700 εκατ ευρώ και που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1.1.2017 και μετά, θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. 

Υπολογίζεται ότι η β’ πιλοτική φάση του προγράμματος θα ωφελήσει έως 87.000 πολίτες. Παράλληλα με την εισοδηματική ενίσχυση, το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά και θα ενεργοποιεί δράσεις που εστιάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ