Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Άνοιξε επιτέλους το TAXIS με... δυσάρεστες εκπλήξεις

ΣΕ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Ο ΦΟΡΟΣ
Πέρασε ο Φεβρουάριος, πέρασε ο Μάρτιος, μπήκε και ο Απρίλιος για να ανοίξει επιτέλους το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όσοι λογιστές και φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να καταθέτουν τις δηλώσεις που υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ φορολογούμενων.
Μέσα στο πρώτο μισάωρο είχαν ήδη υποβληθεί 30 δηλώσεις και 300 ήταν σε εκκρεμότητα. Οπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε σε λογιστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό για διάστημα τριών μηνών. Όσοι μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, τον φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να τον πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο οι αλλαγές που πέρασαν στη φορολογία με το τελευταίο μνημόνιο θα φανούν στα ιδιαίτερα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά:
-Καταρχήν δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%. Έτσι το εκκαθαριστικό θα είναι επιβαρυμένο...
Εφαρμόζοντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2016 η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται στο 75%, ενώ το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με 100% του οφειλόμενου ποσού.

-Έκπληξη περιμένει και τους αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει αυξηθεί στο 75% από 55%.

-Διατηρείται ανενεργός ο κωδικός 049 της δήλωσης, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία.

-Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.
Για να δηλωθούν τα ποσά αυτά και να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

-Διευκρινίζεται ότι από το 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα 2015) δεν θα ισχύσει η έκπτωση 2% επί του φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του.

-Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέουν φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί πλέον: Στο 2% από 1,4 για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000. Σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000, το ίδιο θα ισχύει και για τα εισοδήματα έως 500.000 ευρώ. Στο 8% από 2,8% για εισοδήματα άνω των 500.000.
Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:
Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

-Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενος έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από 26%. Οι ομόρρυθμες και ετερόρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ