Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή εορτή; Γιατί δεν συμπίπτουν Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα;

Η Κυριακή του Πάσχα καταφτάνει ολοταχώς ως η κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας και των Παθών του Ιησού. Η κορυφαία στιγμή της χριστιανικής παράδοσης με τα λαμπρά έθιμα και τη μακραίωνη ιστορία είναι ταυτοχρόνως μια γιορτή για όλη την οικογένεια. Το Πάσχα είναι η εκδήλωση μνήμης για τα θεία πάθη του Ιησού Χριστού και την Ανάστασή Του τρεις μέρες μετά τη σταύρωση. Είναι η πρώτη...
γιορτή της χριστιανοσύνης και η μεγαλύτερη στιγμή του εκκλησιαστικού χρόνου. Ταυτοχρόνως, είναι η παλιότερη γιορτή που καθιερώθηκε ποτέ στον αρχαίο χριστιανικό κόσμο. Γιατί όμως το Πάσχα είναι κινητή εορτή; Και γιατί Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα εορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες; Το Πάσχα ήταν ανέκαθεν κινητή γιορτή, ήδη από τις μέρες των Πρωτοχριστιανών, καθώς η Κυριακή του Πάσχα είχε καθοριστεί να είναι η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της Εαρινής Ισημερίας (21 Μαρτίου). Δεν ήταν βέβαια ποτέ η πρώτη πραγματική πανσέληνος, αλλά η «εκκλησιαστική πανσέληνος», όπως καθορίστηκε από την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας το 325 που όρισε την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Κι έτσι η Κυριακή του Πάσχα καθορίστηκε κάπου μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου.
Όσο για τη διαφορά Ορθόδοξου και Καθολικού, όπως είπαμε, το Πάσχα βασίζεται στον σεληνιακό κύκλο, κι έτσι δεν είναι ποτέ σταθερό. Τα θεία πάθη μνημονεύονται βδομάδες αργότερα στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη από την καθολική. Εδώ η διαφοροποίηση έχει να κάνει με τις διαφορές του Ιουλιανού και του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Οι δυτικές εκκλησίες (καθολικοί και προτεστάντες) ακολουθούν πια το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ενώ η ανατολική εκκλησία συνεχίζει να βασίζεται στο Ιουλιανό. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ