Η αυθεντική συνταγή
Σήμερα ο «Βεροιώτης» έχει την ιδιαίτερη τιμή να δημοσιεύει μια ιστορική συνταγή. Τον διάσημο «Βεροιώτικο φασουλοταβά». Μιλάμε για την συνταγή του κ. Σφήκα την οποία σέρβιρε επί σειρά ετών στην «Εληά» και έκανε διάσημο τον φασουλοταβά σε όλη την
Ελλάδα. Την συνταγή μας παραχώρησε η κ. Σούλα Σφήκα. Την ευχαριστούμε για την ευγένειά της, αλλά και την τιμή που μας κάνει.
Δείτε την διάσημη συνταγή:
Μουσκεύουμε από βραδύς τα φασόλια. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό στο οποίο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ένα ολόκληρο κρεμμύδι(το οποίο θα αφαιρέσουμε αφού βράσουν τα φασόλια). Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε τρίψει στο χοντρό μαχαίρι του ρέντε. Σε μια μπασίνα με νερό που έχουμε κρατήσει από τα φασόλια, διαλύουμε τον τοματοπολτό, το κόκκινο πιπέρι και το ταχίνι (αν δεν βάλουμε σησαμέλαιο). Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα σοταρισμένα κρεμμύδια δίνοντας μια βράση. Βάζουμε τα φασόλια σε πήλινο ταβά, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σύβραση που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 © για 35΄-45΄μέχρι να σωθεί το νερό και να κάνει μια ωραία κρούστα.
ΥΛΙΚΑ:
•1/2 κιλό φασόλια μέτρια
•3 κρεμμύδια και 1 για το βράσιμο
•2 κ.σ.τοματοπολτό
•1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι(πάπρικα)
•2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι σησαμέλαιο(εναλλακτικά 1 κ.σ. ταχίνι)
αλάτι
Σήμερα ο «Βεροιώτης» έχει την ιδιαίτερη τιμή να δημοσιεύει μια ιστορική συνταγή. Τον διάσημο «Βεροιώτικο φασουλοταβά». Μιλάμε για την συνταγή του κ. Σφήκα την οποία σέρβιρε επί σειρά ετών στην «Εληά» και έκανε διάσημο τον φασουλοταβά σε όλη την
Ελλάδα. Την συνταγή μας παραχώρησε η κ. Σούλα Σφήκα. Την ευχαριστούμε για την ευγένειά της, αλλά και την τιμή που μας κάνει.
Δείτε την διάσημη συνταγή:
Μουσκεύουμε από βραδύς τα φασόλια. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό στο οποίο προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ένα ολόκληρο κρεμμύδι(το οποίο θα αφαιρέσουμε αφού βράσουν τα φασόλια). Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε τρίψει στο χοντρό μαχαίρι του ρέντε. Σε μια μπασίνα με νερό που έχουμε κρατήσει από τα φασόλια, διαλύουμε τον τοματοπολτό, το κόκκινο πιπέρι και το ταχίνι (αν δεν βάλουμε σησαμέλαιο). Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα σοταρισμένα κρεμμύδια δίνοντας μια βράση. Βάζουμε τα φασόλια σε πήλινο ταβά, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη σύβραση που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 © για 35΄-45΄μέχρι να σωθεί το νερό και να κάνει μια ωραία κρούστα.
ΥΛΙΚΑ:
•1/2 κιλό φασόλια μέτρια
•3 κρεμμύδια και 1 για το βράσιμο
•2 κ.σ.τοματοπολτό
•1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι(πάπρικα)
•2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι σησαμέλαιο(εναλλακτικά 1 κ.σ. ταχίνι)
αλάτι