Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μπιλέκας: Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία;

Αναφέρομαι στο προ διετίας (6-5-2014) άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τίτλο «Αναπτυξιακός μονόδρομος η οριοθέτηση χρήσεων γης και δημιουργίας βιομηχανικού - επιχειρηματικού πάρκου στον Δήμο Βέροιας», όπου μιλούσα για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός αγροτικού επιχειρηματικού πάρκου στα όρια του Δήμου Βέροιας...
και συγκεκριμένα ότι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας στον επιθετικό εξαγωγικό προσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα της Ημαθίας, αλλά και της Βέροιας ειδικότερα, με αιχμή το ροδάκινο μας, είναι ο μεταποιητικός δευτερογενής τομέας. Αναπτυξιακό μονόδρομο λοιπόν υποστήριζα στο άρθρο ότι αποτελούσε η άμεση αναζήτηση πραγματικών λύσεων για την οριοθέτηση χρήσεως γης και δημιουργίας βιοτεχνικού-επιχειρηματικού πάρκου στα όρια του δήμου Βέροιας, αφού με τα σημερινά νομοθετικά-χωροταξικά πλαίσια καμιά βιομηχανία και καμία βιοτεχνία δεν έχει την νόμιμη χρήση γης, λόγω απουσίας νομοθετικού χωροθετικού προγραμματικού σχεδιασμού. Τα οφέλη που θα παρέχονταν σε μια επιχειρηματική μονάδα θα ήταν η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η μείωση του αρχικού κόστους των υποδομών,(σύνδεση εσωτερικού οδικού δικτύου με το κύριο, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές φορολογικές ελαφρύνσεις και προνομιακό καθεστώς χρηματοδότησης των, μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης, μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών κ.α) Πλην όμως των επιχειρήσεων της μεταποίησης, τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως αποκαλούνται σήμερα, δεν περιλαμβάνουν μόνο τις κλασικές βιομηχανικές περιοχές με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά μπορεί να είναι και περιοχές καινοτόμου αγροτικής εκμετάλλευσης, αλλά ακόμη και περιοχές ποικίλης εκμετάλλευσης όπως ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας (ζώνες καινοτομίας). Τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών πλην των προφανών που προέρχονται από την οικονομική ανάπτυξη είναι η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών (οδικές, ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές, ύδρευσης και αποχέτευσης) στον ευρύτερο χώρο όπου εδρεύουν και διασφάλιση περιβαλλοντικών όρων με μεγάλη διασπορά του κόστους, σημαντική αύξηση της αξίας γης με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται, ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλόβαθμής εκπαίδευσης, προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές εκτός της επιχειρηματικής περιοχής. Η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στην περιοχή του Δήμου της Βέροιας υποστήριζα στο άρθρο ότι θα συντελέσει καίρια στην αξιοποίηση του γεωργικού προϊόντος της περιοχής (Ημαθία, Πέλλα), στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση για εγκατάσταση από την πλευρά των επιχειρήσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης και των σημαντικών υφιστάμενων επιχειρήσεων, στην συμβατότητα με το νέο γενικό Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α), στην συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος για τον Δήμο Βέροιας αλλά και την ευρύτερη περιοχή καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης που παρουσιάζει διαρκώς φθίνουσα πορεία και είναι από τις χαμηλότερες στην ελληνική επικράτεια. 
Τα παραπάνω υποστηριζόμενα θεωρήθηκαν από μια μειοψηφία ως μη ρεαλιστικές προτάσεις παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωναν ότι υπήρχε και η διάθεση και τα κονδύλια για τη δημιουργία αγροτικού-βιομηχανικού πάρκου στην περιοχή. 
Δύο χρόνια μετά, οι αναφορές μου αυτές επαληθεύτηκαν αυταπόδεικτα: προ ημερών δημοσιοποιήθηκε η υποβολή φακέλου προς έγκριση στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. (Ελληνικό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης), σε ιδιόκτητη έκταση 2.000 στρεμμάτων για τη δημιουργία Αγροτικού Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή της Πέλλας όπου θα φιλοξενηθούν σε πρώτη φάση 100 επιχειρήσεις ενώ σε δεύτερη φάση θα ξεπεράσουν τις 200 και θα δημιουργήσει 100 περίπου θέσεις εργασίας στη διετή φάση κατασκευής και 400 περίπου θέσεις εργασίας σε βάθος μιας δεκαετίας από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.
Το Αγροτικό Επιχειρηματικό Πάρκο Πέλλας θα είναι το πρώτο Eπιχειρηματικό Πάρκο μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος (CO2 neutral) και υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, με τη δημιουργία σύγχρονων τεχνικών, διοικητικών και επιχειρηματικών συνθηκών ενώ οι δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 9 μεγαβάτ (MW) που βρίσκονται εντός αυτού θα παράγουν ενέργεια ικανή να καλύψει το σύνολο των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών όλων των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν μελλοντικά.
Τα έργα υποδομής θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την «έξυπνη» πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να διευκολύνεται η καθημερινή λειτουργία των επιχειρηματικών μονάδων, την κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας, των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης με σύγχρονα συστήματα επαναχρησιμοποίησης, της αποχέτευσης υγρών αποβλήτων και ομβρίων υδάτων, τη μονάδα καθαρισμού αποβλήτων και το δίκτυο οπτικών ινών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής (31-3-2016).
Η χρηματοδότηση της δημιουργίας αυτών των υποδομών στην περιοχή της Πέλλας θα γίνει με ιδίους πόρους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. καθώς και με χρηματοδότηση από ειδικά προγράμματα στήριξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μέσω ΕΣΠΑ και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Πρέπει λοιπόν να πάψει η επίκληση της δημοσιονομικής κρίσης να αποτελεί την μόνιμη επωδό για τον εφησυχασμό μας στη διαχείριση και μόνο της απαισιόδοξης καθημερινότητας χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό για την πόλη μας ως πρωτεύουσα του νομού και για διεξόδους που θα απελευθερώσουν δυνάμεις που έχουν και την τεχνογνωσία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό ώστε η περιοχή μας λόγω του φυσικού της πλούτου και των αγροτικών προϊόντων της να επανακτήσει την χαμένη αίγλη και δυναμική της που ατόνησε πολύ πριν την εμφάνιση της ύφεσης και για λόγους αλλότριους αυτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ