Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, με επιστολή του θέλησε να εκφράσει τη θέση του σχετικά με την ένταξη των παιδιών των προσφύγων - μεταναστών στα Δημόσια Σχολεία. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις κατά των επαναπροωθήσεων των προσφύγων, των φραχτών στα ευρωπαϊκά σύνορα, και την παρουσία της Φρόντεξ... To εκπαιδευτικό - λαϊκό κίνημα ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού κινήματος παλεύει ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Όλοι εμείς που:
-Παλεύουμε για να σταματήσουν οι πόλεμοι που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή και οδηγούν σε χιλιάδες σφαγές και πρόσφυγες-παλεύουμε για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς (Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, Ε. Ε. και Ρωσία και τη διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.),
-παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με τη λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των μεταναστών.
Είναι ώρα να περάσουμε στο επόμενο βήμα.
Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Ανοιχτά σύνορα - ανοιχτά σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά των προσφύγων έχουν τη δυνατότητα τώρα να γραφούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, όπως κάναμε τη δεκαετία του 1990.
Με βάση όλα τα παραπάνω το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Ημαθίας αποφασίζει:
Ζητούμε από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής (εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας) γι’ αυτά τα παιδιά, την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών τώρα και μόνιμους διορισμούς για την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ίδρυση Διαπολιτισμικού σχολείου και στην περιοχή μας, το οποίου θα βοηθούσε άμεσα και ουσιαστικά στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να υπάρξει πρόβλεψη-πρόσθεση κτιριακών υποδομών σε περιοχές που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Καλούμε τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. και τις Ε. Λ. Μ. Ε., τη Δ. Ο. Ε. και την Ο. Λ. Μ. Ε. να πάρουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και να οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσουμε το σταμάτημα του πολέμου στην περιοχή, να επιβάλλουμε τις προσλήψεις, τη χρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας και την ένταξη των παιδιών των προσφύγων - μεταναστών στη Δημόσια Εκπαίδευση.